Installatie hybride warmtepomp in Wierden

Steeds meer woningen worden in Nederland verduurzaamd. Van goed isoleren tot energie neutral maken. Met de hybride warmtepomp wordt een goede tussenstop genomen in het verduurzamen van een huis. In Wierden werd een huis voorzien van hybride warmtepomp waarmee ze bijna gasloos worden.

Hybride installatie goede tussenstap

Gestegen gasprijzen Oekraïne en veel economische onrust, er is veel gebeurd wat gezorgd heeft dat de warmtepomp de afgelopen tijd in populariteit is gestegen. De investering is daarom een stuk interessanter geworden dan een aantal jaren terug. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Vanuit Energieplein begeleiden wij woningeigenaren om de juiste stappen te nemen bij het overwegen van een warmtepomp.

Besparen met hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp is het mogelijk om tot ongeveer 80% gasbesparing te realiseren. Dit heeft te maken met factoren zoals de afstemming van de cv-ketel, het type warmteafgifte systeem, je eigen gedrag en bijvoorbeeld aanwezigheid van zonnepanelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat een hybride warmtepomp dat 55°C kan verwarmen. Dit betekent dat vanaf 55°C een cv-ketel mogelijk moet bijspringen wanneer de woning niet warm gehouden kan worden worden. Dit zie je vaak bij woningen die minder goed geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld woning uit de jaren 60 en 70. Woningen die vanaf 1990 zijn gebouwd is het rendement vaak al beter om hier meer isolatie aanwezig is. Onze adviseurs geven uitleg waar je op moet letten om zoveel mogelijk te besparen met een hybride warmte pomp. Dit kan ook met berekeningen.

Hoe beter de isolatie van een woning, hoe beter de waterpomp afgesteld kan worden en kan functioneren. Bij Energieplein werken wij met verschillende type systemen, waaronder de Remeha Elga Ace. Deze warmtepomp werkt met een open-protocool. Dit betekent dat hij samen communiceert met de cv-ketel. Deze warmtepomp werkt tot 0° zonder problemen, vanaf bepaalde moment zal een cv-ketel moeten bijschakelen. Om maximaal rendementen te halen is het belangrijk om ook de cv-ketel en het warmteafgiftesysteem hierop af te stemmen.

Hoe werkt een Remeha Elga Ace

De Elga Ace is een veelzijdige hybride warmtepomp die al jaren door wordt geproduceerd. Dit is een warmtepomp waar de meeste kinderziektes uit zijn. Bij Energieplein leveren wij deze warmtepomp al vier jaar. Het grote voordeel van de Elga Ace is het feit dat deze op iedere bestaande cv-ketel aangesloten kan worden. Wij komen veel woningeigenaren tegen die een nieuwe cv-ketel hebben die nog niet aan vervanging toe is. In dit geval is de investering in een hybride warmtepomp financieel erg aantrekkelijk. Ook omdat het subsidiebedrag van € 2.400,- vaak meer dan 30% van het aanschaf bedrag is. De Elga Ace kan aangesloten worden op alle ketels van Remeha maar ook andere type cv ketels zoals een NEFIT of een Intergas. De e-twist thermostaat van Remeha communiceert met een open-term protocool. Dit betekent dat alles systemen met elkaar samenwerken en kijken of het noodzakelijk is dat de cv-ketel moet bijspringen. Dit kan zijn bij aanvoertemperaturen boven de 55° of temperaturen onder de 0° in de buitenlucht. In een situatie als deze kan het zijn dat de cv-ketel bij gaat schakelen.

Terugverdientijd Remeha Elga Ace

De terugverdientijd van een warmtepomp is afhankelijk van een aantal zaken. De gasprijs bijvoorbeeld maar ook of er genoeg extra capaciteit met zonnepanelen. Wij vinden het belangrijk als Energieplein uit Wierden hier een helder verhaal over te geven. De installatie van een 4 kW waterpomp kost na subsidie ongeveer €4.500,-, veel woningen gebruiken tussen de 1200 en 1500 kuub gas per jaar. Een gemiddeld huishouden besteed ongeveer 20 tot 25% per jaar aan sanitair warm water. Een hybride warmtepomp doet alleen het verwarmen van de woning. Als alles goed op mekaar wordt afgestemd kun je bij de besparingen alleen je sanitair water overhouden. Dit betekent dat je stooklijn onder de 55° moet blijven, en ook te warmtepomp op de koude winterdagen zijn werk moet doen. Een goed draaiende warmtepomp zal dus resulteren in een besparing van meer dan 1000 gas in deze voorbeeldsituatie. Met huidige gasprijzen van ongeveer ongeveer € 1,50 voor een kuub gas kun je naar een besparing gaan van € 1500 per jaar. Wanneer je meer gas verbruikt wordt de besparing ook hoger. Dit is zonder het berekenen hoeveel extra stroom erbij komt. De Elga Ace die in Wierden is geïnstalleerd verbruikt tussen de 2000 tot 2500 kWh per jaar. In een situatie dat je de stroom volledig moet bijkopen en bij uitgaan van € 0,50 per kilo wat uur, betekent dat dat je €1.000,- extra aan stroomkosten hebt. Dan heb je een besparing van €500,- per jaar Wat neerkomt op een terugverdientijd van ongeveer acht jaar. Heb je zonnepanelen en kun je de stroom hiervoor gebruiken dan zie je dat de tijd vaak kan halveren naar ongeveer vier jaar. Hoe meer gas verbruikt hoe meer je besparing ook zullen toenemen.

Adviesgesprek met Energieplein

Als je als woningeigenaar Interesse hebt en in Wierden woonachtig bent, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking. Onze adviseurs helpen met advies voor een warmtepomp. Wij kijken niet alleen naar de warmtepomp en zijn rendement maar ook naar de woning, comfort en de behoeftes. Deze advies gesprekken zijn altijd vrijblijvend.

Advies

0 reacties