Zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Dat is algemeen bekend. Daarom plaatsen ook steeds meer Nederlanders zonnepanelen, inmiddels 1 miljoen huishoudens. De investering in zonnepanelen is klein en de terugverdientijd is kort. Deze duurzame manier is in principe bij iedere woning toepasbaar.

Wat leveren zonnepanelen mij op?

Wanneer goede isolatie aanwezig is in de woning zorgen zonnepanelen voor nog meer rendement. Een volgende stap naar een duurzame woning is zonnepanelen die samenwerken met een warmtepomp. Voor zonnepanelen zijn op dit moment geen subsidies meer beschikbaar, maar de btw van het installeren is terug te krijgen. Op de website van Verbeterjehuis.nl kun je informatie opvragen over de mogelijkheden met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een uitstekende investering voor allerlei type woningen. Via de website van Iedereendoetwat.nl is meer informatie te vinden met handige tips over zonnepanelen. 

 

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Voordeel 1: Lagere energierekening

Euro’s besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen leveren direct na het plaatsen een financieel voordeel op. Op basis van het vermogen van de zonnepanelen, de hoeveelheid zonnepanelen en de elektriciteitsprijs is dit te berekenen. Met bijvoorbeeld 14 zonnepanelen en een vermogen van 290 Wattpiek (Wp) per paneel kun je per jaar ongeveer 4.000 Wp produceren. Dan leveren deze panelen ongeveer 3600 kWh aan stroom per jaar. Met een elektriciteitsprijs van ongeveer €0,23 per kWh kun je op jaarbasis €850,- besparen.  Een besparing ligt meestal tussen de €600,- en €800,- per jaar. 

 

Afhankelijk van de prijs van de elektriciteitsprijs zal de investering sneller of minder snel terugverdiend worden. Meestal is dit mogelijk binnen 5 tot 8 jaar. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid panelen en het rendement wat je haalt op jaarbasis.  

Voordeel 2: Hogere woningwaarde

Verduurzamen zorgt voor een hogere woningwaarde

Het verduurzamen in een woning is een investering. Investeren kost natuurlijk geld. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat verduurzamen in een woning zorgt voor een hogere waarde. Ook zonnepanelen dragen bij aan het hogere waarde van uw woning. De Universiteit van Tilburg heeft een onderzoek gedaan naar de effecten van een beter energielabel en de waarde van een woning. Hieruit blijkt dat een woning met een A-label tot 16% meer kan opleveren.


Het is sinds 2015 verplicht om een energielabel te hebben bij een woning. Net als zonnepanelen zorgen isolatie en andere duurzame toepassingen voor een beter woningwaarde. 

Voordeel 3: Lange levensduur

Bespaar tot honderden euro’s per jaar

Zonnepanelen leveren jarenlang goed rendement en hebben weinig onderhoud nodig. Ze kunnen makkelijk 15 jaar erg goed rendement leveren en gaan meestal 25 jaar mee. Er zitten verder geen andere kosten aan dan de installatie. Wellicht dat een keer de omvormer vervangen moet worden. Op deze manier heb je jarenlange gratis stroom.

Voordeel 4: Salderen

Lever energie terug

Van alle stroom die wordt opgewekt is het mogelijk dat er elektriciteit overblijft. Bijvoorbeeld in de zomerdagen wordt meer opgewekt dan verbruikt. Deze stroom kun je salderen, terugleveren. Hiervoor wordt een vergoeding gegeven bij de jaarrekening. Let er wel op dat er een maximum van 3000 kWh aan is verbonden. Er is tevens een meter nodig. Je betaalt over het netto verbruik alleen verbruikskosten, de teruggeleverde stroom wordt afgetrokken.


Vanaf 2023 wordt de saldering regeling anders. Dan is het niet meer mogelijk volledig te salderen en wordt dit afgebouwd. Er wordt een nieuwe regeling gemaakt die zorgt voor een vergelijkbare terugverdientijd.  

Voordeel 5: Duurzame energiebron

Lever een bijdrage aan het klimaat

Er is altijd zon. Dat betekent dat je altijd energie kan opwekken. Zowel in de zomer als in de winter. Dit is een onuitputbare energiebron. Iedereen moet een bijdragen leveren aan een verlaging van de CO2-uitstoot. Het gebruik van duurzame energiebronnen doet dit.

Contact

Interesse in verduurzamen?

Bedrijvenstraat 15,

7641 AM Wierden

+31 546 72 10 25