Isoleren

Nederland zit volop in een energietransitie. Op allerlei manieren worden huizen duurzamer gemaakt en wordt gekozen voor nieuwere methoden voor verwarmen. Een warmtepomp is nog niet voor iedereen een keuze. Wel is het mogelijk om een huis te verduurzamen door te kiezen voor betere isolatie. Daarin zijn volop mogelijkheden en Energieplein verzorgt een volledig traject met deskundig advies. Wanneer een woning goed is geïsoleerd kan vervolgens weer gekeken worden naar andere mogelijkheden om een woning te verduurzamen.

Een warmtepomp zou een vervolgstap zijn wanneer een cv-ketel aan vervanging toe is.

Maar isoleren is altijd de eerste stap. De overheid stimuleert de installatie van energiebesparende maatregelen met de SEEH. Om hier aanspraak om te maken dien je minstens twee maatregelen te nemen. Een woning verliest veel warmte wanneer deze niet goed is geïsoleerd. Een vloer verliest makkelijk 15% warmte, muren tot 20%, daken tot 30% en ramen en kieren 15%. Wanneer de schil van de woning goed is wordt het binnencomfort aanzienlijk hoger en dat wil iedereen. Daarnaast bespaar je jaarlijks enorm op energiekosten.


Voor de installatie werken we samen met deskundige installateurs met jarenlange ervaring in deze branche. Het isoleren van een woning kan in verschillende fases. Dit hoeft niet allemaal tegelijk. Daarom worden de volgende fases nader toegelicht. Op onze blog kun je nog meer lezen over alle mogelijkheden om een huis te verduurzamen. De volgende stappen kunnen genomen om een huis te verduurzamen. Belangrijk is om te weten dat een huis met een beter energielabel meer waard is. Zie hier!

woning isolatie

Isoleren kan met verschillende methoden

Stap 1: Vloerisolatie

Warme voeten en meer wooncomfort

Het is heerlijk om geen koude vloer in een woning te hebben. Veel warmte gaat verloren door de vloer. Met een investering van ongeveer € 1500.-, dit verschilt per type woning, bespaar je al enkele honderden euro’s per jaar.  Wanneer je enigszins handig bent is het mogelijk om zelf isolatiemateriaal aan te brengen in de kruipruimte. Deze moet daarvoor groot genoeg zijn. Daarnaast moet je alle mogelijke slechte plekken nalopen op vocht en lekken. Het is geen makkelijk klus en een specialist neemt het nodige werk uit handen. Er zijn verschillende methoden om de vloer te isoleren. Je kan kiezen voor de vloerisolatie vanuit kruipruimte aan te pakken, of de onderzijde van de beganegrondvloer. Dat kan met minerale wol of kunststof isolatieplaten. Het meeste comfort geeft natuurlijk vloerverwarming. Maar ook gewone goede isolatie zorgt al voor een aanzienlijke stijging in comfort. 

Stap 2: Dakisolatie 

Veel warmteverlies komt van het dak

Via daken verlies je veel warmte bij een woning, dit kan wel 30% zijn. Daarom loont het om te kiezen voor dakisolatie. Zowel bij een plat dak als schuin dak kan isolatie toegepast worden.
Het isoleren van de binnenzijde is het makkelijkste proces. Dat kan met kant-en-klare isolatie platen of folie-isolatie. Wanneer je handig bent is dit ook zelf mogelijk om te doen. Voor de buitenzijde moeten meer aanpassingen worden gedaan. Daarom is dit eerder een overweging bij een grotere verbouwing. Bij de buitenzijde wordt gebruik gemaakt van renovatieplaten, voorgevormde isolatiedelen, folie-isolatie of gespoten isolatie.

Volgens Milieu Centraal kun je met goede dakisolatie tussen de € 400,-  en € 750,- per jaar besparen. Daarnaast creëer je meer woonruimte wanneer de zolder nog niet geïsoleerd was. 

Stap 3: Gevelisolatie

Heerlijk comfort dankzij de juiste keuze en begeleiding

De meeste warmte wordt verloren door de gevels. In oudere woningen voor 1920 gebouwd zijn enkele muren aanwezig. Woningen na 1920 hebben meestal een spouwmuur, dat zijn twee muren waartussen een ruimte zit, de spouw. Bij gevelisolatie wordt deze ruimte gevuld isolatie materiaal door een specialist. Dit proces neemt meestal nooit langer dan een dag in beslag. Hierdoor is het een eenvoudige methode die direct zorgt voor meer comfort in de woning. De kosten van gevelisolatie lopen uiteen tussen € 1000,- en € 3000,- afhankelijk van de grootte van een woning. De besparing loopt op van 320 kuub gas voor een rijtjeswoning tot ruim 1000 kuub voor een vrijstaande woning.

Stap 4: HR++ ramen

HR++ ramen verhogen het binnencomfort 

Enkel ramen zijn niet meer van deze tijd. In veel oudere woningen zijn nog wel thermopane ramen.  Maar wanneer deze nooit vervangen sinds de bouw, in de jaren 70 bijvoorbeeld, zijn deze aan vervanging toe. Binnen de ruit kun je vaak het jaartal zien van productie om weten of dit oud glas is. Goed nieuw HR++ glas zorgt voor honderden euro’s per jaar aan besparing en verhoogt het comfort aanzienlijk binnen. HR-glas bestaat uit twee of drie glasbladen. Daartussen zit een edelgas en een van de glazen heeft een coating om warmteverlies te voorkomen. Vooral tripleglas (HR+++) is te vinden in zeer energiezuinige woningen en zorgt voor een aanzienlijke besparing.


De gemiddelde prijs voor HR++ per m² is € 80 (excl. montage) en bij HR+++ € 120 (excl. montage). 

Contact

Interesse in verduurzamen?

Bedrijvenstraat 15,

7641 AM Wierden

+31 546 72 10 25