Installatie warmtepomp
Energieplein verzorgt een volledig traject met deskundig advies over de aanschaf van een warmtepomp. Voor de installatie werken wij samen met deskundige installateurs met jarenlange ervaring in deze branche. Daarnaast is het essentieel dat een warmtepomp het juiste rendement haalt. Dit start vanaf de bepaling tot de geschiktheid van de woning en de installatie, Energieplein zorgt voor de juiste begeleiding. Bij de installatie moet er goede afstemming zijn tussen de bron, de warmtepomp, het vermogen en het warmteafgiftesysteem. Zodoende haal je het maximale comfort en rendement uit de warmtepomp. Bij de installatie van een warmtepomp komt meer kijken dan alleen de installatie van het systeem. Waaronder onderstaande stappen met toelichting.
Stap 1 – Isolatie van de woning
Wanneer een woning nog niet de juiste isolatie heeft, is dit de eerste stap. Moderne woningen hebben genoeg isolatie, oudere woningen niet. Daarom is deze installatiefase niet voor iedere woning van belang. Dit is essentieel voor comfortabel wonen en een goed rendement van de warmtepomp. In de basis zijn er vier aanpassingen van isoleren, het dak, gevels, ramen en de vloeren. Deze aanpassingen maken de ‘’schil’’ van de woning klaar voor de warmtepomp.
Stap 2 – Vergunning aanvragen
Voor de meeste warmtepompen is het niet nodig om een vergunning aan te vragen. Wel is het altijd goed om extra navraag te doen. In het geval van een monument of beschermd stadsgezicht is dit belangrijk. Bij een bodem-waterwarmtepomp is een vergunning wel nodig om aan te vragen. Dit heeft te maken met de bodem waarin geboord wordt. Via de gemeente of het omgevingsloket is deze aanvraag te doen. Dit kan soms tot 14 weken in beslag nemen. In sommige gevallen is er alleen sprake van meldingsplicht voor een warmtepomp. Om mogelijke processen zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen helpt Energieplein bij vragen omtrent vergunningen.
Stap 3 – Afstemmen van het warmteafgiftesysteem
Bij de overstap op een warmtepomp kan gekozen worden voor verschillende systemen voor de verwarming van de woning en de sanitaire voorzieningen. Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp kunnen soms de huidige systemen gebruikt blijven. De meeste ideale situatie is echter een lage aanvoertemperatuur. Daarvoor moet een warmteafgiftesysteem voor geplaatst worden. Voordat de installatie van een warmtepomp wordt geplaatst kan dan gekozen worden voor vloerverwarming, dit wordt het meest gekozen. Andere opties zijn lage temperatuur convectoren en wandverwarming. Bij lage aanvoertemperatuur, is de aanvoertemperatuur 10 to 20 graden lager dan bij een hr-ketel. Een warmtepomp verbruikt daarom veel minder energie. Met een warmtepomp die een luchtgebonden systeem heeft, ligt de temperatuur op zo’n 45 graden. Een grondgebonden systeem, bodem-waterwarmtepomp, kan een aanvoertemperatuur realiseren van 35 tot 38 graden. Nadat besloten is welk systeem voor gekozen wordt kan de installatie beginnen.
Stap 4 – Installatie van de warmtepomp
Bij de warmtepomp horen verschillende onderdelen, pomp, tapwatervat, buffervat en een warmtewisselaar. Deze zitten bij de buiten- en binnenunit. Bij een standalone warmtepomp hoort ook een buffervat. Daarnaast is bij de keuze van een hybride warmtepomp een nieuwe cv-ketel ook van toepassing. Het installeren van een warmtepomp installatie neemt meestal 1 tot 2 dagen in beslag.
Bij de plaatsing van de buitenunit wordt bij de installatie gelet op het geluid en mogelijke resonantie. Daarom bespreken we dit met de adviseurs in een eerder stadium waar de buitenunit geplaatst wordt. Op het energielabel van de warmtepomp staat altijd het geluidsvermogen vermeldt. Vaak wordt een buitenunit geplaatst op een vlakke ondergrond in de tuin tegen een gevel of op een plat dak. Voor optimaal rendement staan de binnenunit en buitenunit dicht bij elkaar. Essentieel bij de warmtepomp is het goed afstemmen van de warmtepomp. Een warmtepomp wordt meer op maat afgestemd op de woning dan bij een cv-ketel. Alles draait om een goede toepassing op de woning zodat een optimaal rendement behaald wordt. Een warmtepomp moet het hele jaar door zo min mogelijk energie gebruiken. Tijdens het oriëntatieproces leggen onze technici dit allemaal uit.
Stap 5 – Periodieke controle
Nadat de warmtepomp is geïnstalleerd kan Energieplein op afstand in de gaten houden of de warmtepomp goed functioneert. Een warmtepomp is onderhoudsarm, wat betekent dat er weinig onderhoud nodig is. Eén keer per twee jaar wordt controle gedaan. Wanneer een warmtepomp niet efficiënt draait, is dat te merken doordat hij meer geluid maakt. Wanneer er controle is worden alle vitale onderdelen nagelopen van de warmtepomp. Belangrijk zijn hierbij de leidingen om mogelijke lekkages te voorkomen. Alle onderdelen worden nagelopen of deze schoon zijn en nog goed vast zitten. Ook de warmtewisselaar wordt gecontroleerd en gereinigd, net als de filters en ventilatoren.
Verder worden de menu’s nagelopen om alle instellingen te controleren. Ook belangrijk zijn de hoeveelheid draaiuren van de warmtepomp om te kijken of er geen afwijkingen zichtbaar zijn.
Contact
Neem contact op met ons voor een gratis offerte en vrijblijvend advies over de aanschaf van een warmtepomp.
Bedrijvenstraat 15,
7641 AM Wierden
+31 546 72 10 25