Hybride waterpomp

Wat is een hybride systeem?

 

Een hybride warmtepomp is een eenvoudig systeem. Dit systeem is een combinatie van twee technieken, de cv-ketel en een warmtepomp. Er wordt bij het verwarmen van je woning dus gebruik gemaakt van hybride technologie. Wat betekent dat precies?

Er wordt samengewerkt tussen de warmtepomp en de reguliere cv-ketel op gas. Essentieel om te weten is dat de cv-ketel eigenlijk alleen maar extra bijspringt wanneer er extra capaciteit nodig is. Denk hierbij aan echt koudere winterdagen, waarvan er in Nederland doorgaans 10 van zijn. Doordat de verwarming voornamelijk gedaan wordt door de warmtepomp is dit een duurzame manier van verwarmen.

Bij een hybride warmtepomp zijn er twee units aanwezig, een binnen en een buitenunit. Daarnaast heb je ook een cv-ketel. Uit buitenlucht wordt energie onttrokken en de binnenunit van de warmtepomp zet deze in een hogere temperatuur. Deze temperatuur wordt vervolgens gebruikt voor de centrale verwarming in een woning.

Waar kan een hybride warmtepomp toegepast worden?

Een hybride warmtepomp kan aangepast worden in alle type woningen. Het belangrijkste om te weten voor de toepasbaarheid is de hoeveelheid isolatie die is toegepast. Oudere woningen hebben namelijk minder isolatie dan nieuwbouwwoningen en woningen die na 2000 zijn gebouwd. Is er bijvoorbeeld sprake van matige dak- en vloerisolatie, dubbelglas (of HR++)  en zijn de muren geïsoleerd dan kun je over op een hybride warmtepomp. Het gaat in dit geval vooral om woningen die in de periode voor 2000 zijn gebouwd. Wanneer een woning te weinig isolatie heeft dan moet een warmtepomp te veel warmte leveren. Dit heeft als gevolg dat het verbruik toeneemt en de cv-ketel te vaak bij moet springen. Op deze manier is het rendement van een hybride installatie een stuk minder. Met een hybride warmtepomp kun je tot 85% besparen op energielasten. Alles hangt af van de manier hoe de woning is klaar gemaakt.

Hoe verwarm ik mijn woning?

Bij een hybride warmtepomp zijn er verschillende opties. In principe kunnen oude systemen nog steeds gebruikt worden, maar dat wordt niet altijd geadviseerd. Daarnaast loont het te investeren in een woning die klaar is voor de toekomst. Warmtepomp werken normaal het beste met lage temperaturen in het verwarmingssysteem. Je kunt daarom kiezen voor vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe woning gekocht en wil je een warmtepomp installeren, dan kun je dit testen. Dit is mogelijk door te kijken hoe de woning warm gehouden kan worden bij een buitentemperatuur van 0-10°C en een cv-watertemperatuur van 40-50°C.

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een hybride warmtepomp lopen uiteen tussen de €4.000,- en €10.000,- inclusief de installatie. Wanneer je kiest om de cv-ketel te vervangen wordt de investering al meer. Verschillen tussen de investering hangen af van de aanpassingen die gedaan moeten worden en de wensen en behoeften.

Voordelen van de hybride warmtepomp

Voordeel 1 – Geschikt voor oudere woningen

Oudere woningen kunnen bijna altijd een hybride warmtepomp hebben.
Doordat een hybride warmtepomp samenwerkt met de cv-ketel kan hij ook in de oudere woningen geplaatst worden. De vereisten aan een woning zijn minder intensief als bij een nieuwere, beter geïsoleerde woning.

Voordeel 2 – Hybride warmtepomp betaalbare investering

Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische systeem.
De investering in een hybride warmtepomp is een stuk lager dan bij een standalone warmtepomp. Een standalone warmtepomp is een volledig elektrische warmtepomp. De totale investering ligt tussen de €4.000,- en €10.000,- inclusief de installatie en mogelijke aanpassingen aan je woning. Hierbij kan gedacht worden aan de montage van ook een nieuwe cv-ketel.

Voordeel 3 – ISDE-subsidie beschikbaar voor hybride warmtepomp

Met extra subsidie is de investering de moeite waard.
Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp heb je recht op subsidie. De ISDE-subsidie is beschikbaar en wij bij het Energieplein helpen met verkrijgen van deze subsidie. Afhankelijk van het type warmtepomp en het kW vermogen kun je tussen de €1.000,- tot €2.500,- aan subsidie krijgen.

Voordeel 4 – Hybride warmtepomp bespaart op gasverbruik

Bespaar jaarlijks op gaskosten met een hybride warmtepomp.
Met een hybride warmtepomp kun je 50% op je gasverbruik besparen. In combinatie met zonnepanelen is dit een ideale combinatie om duurzamer te wonen.

Voordeel 5 – Huidige radiatoren kunnen behouden worden

Er zijn weinig aanpassingen nodig aan de woning.
Hybride warmtepompen halen doorgaans een goed rendement met de huidige verwarmingssystemen in de woning. Om meer comfort te behalen kun je kiezen voor het plaatsen van vloerverwarming. Maar radiatoren kunnen ook behouden worden. Dit is afhankelijk van het budget.

Contact

Hoeveel kan ik besparen? Vraag een gratis offerte aan!

Bedrijvenstraat 15,

7641 AM Wierden

+31 546 72 10 25