Passiefhuis

Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is het huis van de toekomst. Dit type woningen worden steeds vaker gebouwd in Nederland. Bij een passiefhuis is optimaal comfort aanwezig en uitstekende luchtkwaliteit. Het hele jaar door is een aangename temperatuur in de woning. Maar nog belangrijker is een zeer laag energieverbruik. Een passiefhuis voldoet aan allerlei eisen die samen met een architect en aannemer bekeken worden. 

 

Passief wonen, klaar voor de toekomst.

Een passiefhuis wordt gebouwd vanuit vijf beginselen. Dit zijn: optimale isolatie, passiefhuis kozijnen en 3-voudig glas, gebalanceerde ventilatie met WTW, optimale kierdichting en thermische bruggen. Deze kunnen verder toegelicht worden aan de hand van de principes van Trias Energetica, een strategie van drie stappen om een energiezuinig huis te krijgen.

Wat zijn de kosten?

Afhankelijk van de staat van een woning kan een begroting gemaakt worden. Een volledige verbouwing is een flinke investering, ga uit van € 30.000,- of meer. Daarom kan verduurzamen in stappen gedaan worden. Een investering in zonnepanelen begint bij € 3.000,- en een warmtepomp bij € 5.000,-. Iedere investering betaalt op langere termijn terug. 

trias energetica

Wat zijn de voordelen van een passiefhuis?

Voordeel 1: Constante temperatuur

Het hele jaar een comfortabele temperatuur

Een klassieke woning kan nog wel eens koud aanvoelen wanneer de verwarming niet aanstaat. Dat komt doordat warmte natuurlijk op verschillende plekken kan wegtrekken. Dat gebeurt in de gangen en plekken met minder goede isolatie. Een situatie waarin een woning koud aanvoelt, komt niet voor bij een passieve woning. Het huis wordt door de manier van bouwen voorzien van een warme deken. Hierdoor blijft een woning altijd optimaal warm. Door optimaal gebruik te maken van de zoninval heb je ook fijne zonnewarmte in de woning.

Voordeel 2: Gezond binnenklimaat

Optimaal gebruik maken van balansventilatie

Een ramen open doen is altijd fijn voor verse lucht. Maar het niet zo dat door goede isolatie een woning geen verse lucht krijgt. Het is juist beter geregeld dan in oudere woning. De luchtkwaliteit wordt optimaal geregeld dankzij balansventilatie. Zo komt er in de winter ook geen koude lucht binnen maar verse lucht.  Daarnaast levert dit in het voorjaar ook een voordeel op door minder pollen binnen te laten. In de winter komt er geen koude tocht binnen, terwijl de ventilatie met verse buitenlucht voor een gezond binnenklimaat zorgt. Bovendien heeft een passiefwoning driedubbele beglazing, waardoor de kou geen schijn van kans krijgt. Daarnaast is de luchtkwaliteit in een passief prima.  Mensen met andere stof allergieën profiteren van de gezonde lucht in huis.

Voordeel 3: Duurzaam en waardevast

Een passiefhuis is het huis van de toekomst

Een passiefhuis is ongeveer 10% duurder in aanschafwaarde. Maar is meer waardevast dan traditionele woningen. De energietransitie zal ervoor zorgen dat we steeds meer duurzame woningen gaan bouwen. Dit is het huis van de toekomst voor Nederland. 

Voordeel 4: Geen centrale verwarming

Geen CO₂-uitstoot en optimaal comfort

In een passief huis is geen ketel aanwezig en ook geen radiatoren. Een passiefhuis staat voor 0 op de rekening. Waarbij de met alle middelen en toepassingen een huis enorm energiezuinig is. Energiekosten wordt voornamelijk gebruikt voor elektronische apparatuur. 

Voordeel 5: Eenvoudig in gebruik

Weinig tot geen onderhoud

Doordat een passiefhuis optimaal is afgesteld op het gebruik van energie is er weinig tot geen onderhoud nodig. Er zijn geen radiatoren en andere traditionele verwarmingssystemen.

Contact

Interesse in verduurzamen?

Bedrijvenstraat 15,

7641 AM Wierden

+31 546 72 10 25