Koop ik een monoblock of split warmtepomp?

Bij de aanschaf van een warmtepomp wil je de juiste keuze maken. Er zijn veel zaken om op te letten. Koop je een monoblock of split warmtepomp? Verschillende factoren geven een goede indicatie van de mogelijkheden met een warmtepomp.

Verschil monoblock of split warmtepomp

Wij schreven al eens over de verschillen van een monoblock en split warmtepomp in een artikel. Warmtepompen worden in beide uitvoeringen geleverd door verschillende fabrikanten. De redenen om te kiezen voor een bepaalde variant heeft te maken met de prestaties, formaten, prijzen en ook de voorkeur van de installateur. Daarnaast dient de warmtepomp te passen bij een woning.

Bij een split-uitvoering warmtepomp zijn de leidingen gevuld met een koudemiddel, bij een monoblock-uitvoering zijn de leidingen gevuld met water. Doordat bij een monoblock de verdamper en condensor in de buiten-unit zit is deze unit groter. Split-uitvoeringen zijn compacter en goedkoper, maar het rendement van een monoblock-uitvoering ligt iets hoger.

Samenvattend kan over de verschillen het volgende gezegd worden:

  • Buitenunit van split-uitvoering is kleiner en lichter, bijvoorbeeld geschikt om aan te muur te hangen.
  • Vaak minder stil dan een monoblock-uitvoering. Een monoblock werkt efficiënter, maakt minder bewegingen en heeft daardoor minder geluidsproductie.
  • Bij een split-uitvoering wordt met F-Gassen gewerkt, voor dit koudemiddel moet bij de installatie een gecertificeerde monteur werken.
  • Bij een monoblock lopen waterleidingen. Deze kan in theorie meer vorstgevoelig zijn.

Wat voor warmtepomp wil je kopen?

In de markt voor particulieren woningen zijn er een aantal merken die populair zijn en waar veel mee wordt gewerkt. Bij Energieplein werken wij ook met veel van deze merken. Ben je in overweging voor een warmtepomp dan kan gekeken worden naar de volgende opties. 

De Consumentenbond heeft een lijst gepubliceerd van de in praktijk beste geteste warmtepompen. Bij deze lijst is onderscheid tussen een warmtepomp in split-uitvoering en monoblock-uitvoering. Energieplein levert deze merken ook.

Split-uitvoeringen

Vaillant aroTherm VWL 55/5 AS 5 kW Split
Deze Vaillant werkt perfect samen als nodig met een cv-ketel in een hybride set-up maar is ook volledig elektrisch te installeren. Het is een van de stilste warmtepomp op de markt en toepasbaar ook bij bestaande bouw. Er zit op deze warmtepomp een subsidie van €2.550,-.

Itho Daalderop HP-S 55 6kW Split
Deze split warmtepomp is leverbaar in nog twee sterkere varianten en is all-electric als hybride leverbaar. Het is een warmtepomp die vooral goed werkt in grotere woningen, het rendement in besparen valt mee bij kleinere woningen. Het is een van de warmtepompen die meer geluid maakt dan de meeste warmtepompen. Op deze warmtepomp zit een subsidie van €2.700,-.

Remeha Elga Ace 4kW Split
De Rema Elga is perfect voor het gebruik in kleinere woningen in een hybride set-up. Deze warmtepomp heeft een kleine buitenunit die opgehangen kan worden. Het is een hybride systeem die zeer makkelijk is te combineren met een bestaande cv-ketel en qua prijs zeer betaalbaar is. Er zit een subsidie van €2.400,- op deze warmtepomp.

Viessmann Vitocal 222-S Split
Viessmann levert zeer hoogwaardige warmtepompen. Deze split-uitvoering is verreweg de stilste op de markt en kan daardoor ook zeer goed bij rijtjeswoningen toegepast worden. Dankzij een hoge aanvoertemperatuur tot 60°C kan hij veelvuldig worden gezet in woningen.

Monoblock-uitvoeringen

Daikin Intergas Hybride 5 kW Monoblock
De Daikin warmtepomp is vooral om gecombineerd te worden met een Intergas HReco 36-cv-ketel. Deze warmtepomp staat als een hele goede allrounder in de markt en komt meen subsidie van €2.550,-.

ATAG Energion M Hybrid-all 4, 4kw Monoblock
Deze warmtepomp staat bekend als een van de stilste in zijn klasse. Het zijn zeer solide systemen die uitstekend rendement halen en tot lage temperaturen goed blijven werken. Er kan zowel gekozen worden voor een hybride-uitvoering als een all-electric uitvoering. Het is een zeer veelvoudig gekozen systeem met €2.400,- subsidie. De ATAG Energion is geschikt voor alle typen – goed geïsoleerde – woningen, zowel bestaand- als nieuwbouw.

Bosch Compress 7400i 5 B, 5 kW Monoblock
Deze warmtepomp heeft behoorlijke buitenunit, een van de grotere en zwaardere van de warmtepompen die te koop is. Het is een warmtepomp die op een goede plek moet komen te staan. Hij staat bekend als een van de beste warmtepomp qua rendement maar niet de goedkoopste als investering. Er zit een subsidie van €2.550,- op de warmtepomp.

Bij Energieplein helpen wij met het geven van het juiste advies voor een warmtepomp. Ook als het gaat om de keuze tussen een monoblock of split warmtepomp. Neem contact met ons op om vrijblijvend advies te ontvangen voor een warmtepomp of andere maatregelen van verduurzamen van je woning.

 

0 reacties