Remeha Mercuria Ace veelzijdige warmtepomp

Warmtepompen zijn populairder dan ooit. Als Nederlandse fabrikant van warmtepompen is Remeha continu bezig met innoveren. Naast de Elga Ace is de Mercuria Ace een warmtepomp die veelzijdig toegepast kan worden.

All-electric en hybride warmtepomp

Veelzijdigheid is het beste woord wat past bij de Mercuria Ace. Vanaf dit kalenderjaar is dit model verder verbeterd. Waar de Elga Ace komt uit de overname van Techneco door Remeha is de Mercuria Ace een volledig eigen ontwikkeling. De Mercuria Ace zit door de vele mogelijkheden wel in een andere prijsklasse.

Voor zowel nieuwbouw als renovatie is deze warmtepomp inzetbaar, namelijk als hybride en all-electric systeem. Daarnaast is de Mercuria Ace ook als split- en monoblock variant te verkrijgen. Stel dat er weinig ruimte in de cv-ruimte is dan kan een monoblock variant gekozen worden. Op onze blog hebben wij al uitgebreid geschreven over de verschillen tussen een split- en een monoblock warmtepomp.

De warmtepomp is leverbaar is een range die uitloopt van 4,5 kW tot 16 kW, in enkel en driefase uitvoering. Ter vergelijking, de Elga Ace heeft maximaal 6 kW aan vermogen. Deze warmtepomp is dus veel breder inzetbaar. Ook zijn er boilervaten leverbaar voor de Mercuria Ace die zorgen voor meer besparingen. Volgend jaar komt wel een monoblock uitvoering van de Elga Ace op de markt.

Voordelen Mercuria Ace

De Mercuria Ace is qua investering hoger dan een Elga Ace maar, neemt de nodige voordelen mee, hij is ook aansluitbaar op bestaande cv-ketels wat een voordeel is. De volgende voordelen zijn te noemen.

  1. Visieontwikkeling: de warmtepomp wordt normaliter ingezet als aanvulling op de cv-ketel, de Mercuria Ace werkt andersom, de warmtepomp in combinatie met de cv-ketel. Hierdoor haal je meer rendement omdat de Mercuria beslist wanneer de cv-ketel aangaat.
  2. De Mercuria Ace werkt tot -10 graden. Dat is voor de Nederlandse winters een maximaal rendement, veel koude winters zijn er niet meer.
  3. Maximale aanvoertemperatuur is 55 graden en dit is een omslagpunt voor veel woningen die nageïsoleerd zijn.
  4. De Mercuria Ace werkt goed samen met andere cv-ketels samen en is daardoor een interessante investering met een zeer korte terugverdientijd.
  5. Zowel leverbaar als split- en monoblock systeem en hierdoor in alle mogelijke situaties toepasbaar.
  6. Optionele koeling is mogelijk met de Mercuria Ace waardoor begane vloer in de zomer lekker koel blijft.
  7. Verschillende voorraadvaten zijn te combineren met de Mercuria Ace, de Aqua Plus en Aqua Pro.
  8. De ISDE-subsidie voor de 4,5 kW ligt hoger dan een 4 kW van een Elga Ace. Het is belangrijk wel een warmtepomp te kiezen die qua vermogen passend is voor de woning. Voor meer comfort kan wel een buffervat extra toegepast worden om pendel gedrag te voorkomen.

Remeha Mercuria Ace

Welke Mercuria kies je?

Het is goed om te weten in wat voor situatie je een Mercuria Ace kunt toepassen. Daarom hebben wij de volgende voorbeelden om een idee te geven hoe dit systeem kan worden. Voor meer mogelijkheden neem dan contact met ons op.

Hoekwoning uit 1985
Bij oudere woningen is het altijd essentieel om de staat te weten van het niveau van isoleren. Hoe beter de isolatie hoe beter een warmtepomp werkt. Als voorbeeld nemen wij een hoekwoning uit 1980 met een totale vloeroppervlakte van 150 m2. In de woning is spouwmuurisolatie toegepast en zijn de ramen vervangen met HR++ ramen. Er is geen vloerverwarming maar oudere radiatoren. Daarnaast is de CV-ketel niet nog geen 5 jaar oud, een Remeha Calenta. In niet alle kamers worden de radiatoren gebruikt. Omdat er geen vloerverwarming is kun je nooit hele lage temperaturen gaan gebruiken als aanvoertemperatuur, wel is het isolatieniveau redelijk op niveau gebracht.

In een dergelijke situatie werkt een 4,5 kW hybride systeem op een bestaande CV-ketel. Een voorraadvat van Remeha zorgt bij een extra investering voor een nog beter rendement. Stel dat het verbruik in van de woning ongeveer 1500 m3 is voor de plaatsing van een warmtepomp dan kun je dit terugbrengen naar 420 m3 zonder een boilervat, een rendement van meer dan 70%.

Vrijstaande woning uit 2005
Woningen die na 2005 zijn gebouwd zijn vaak al geschikt voor een all-electric systeem. Wij komen regelmatig bij woningeigenaren waarbij de overweging gemaakt moet worden bij een systeem welke het beste toe te passen is op de woning. Wanneer een woning uit 2005 qua isolatie helemaal op orde is gemaakt en de cv-ketel aan vervanging toe is dan kan de stap naar gasloos. Ook is de woning in dit voorbeeld al voorzien van vloerverwarming met een aanvoertemperatuur van 50 graden. Eerst maakt Energieplein een berekening voor de energiebehoefte van de woning.

Bij ongeveer 200 m2 gebruiksoppervlakte waarbij 150 m2 van in gebruik is volstaat een 8 kW warmtepomp, inclusief een boilervat met 300 liter waterinhoud.

Het is belangrijk om goed advies te krijgen bij de aanschaf van een warmtepomp. Met Energieplein vinden wij het essentieel om op een eerlijke en transparante manier advies te krijgen. Daarbij komt een onderbouwing voor de keuze en waarom je voor een bepaald systeem kiest. Wil je advies en een offerte voor een Mercuria Ace? Neem dan vrijblijvend contact met ons team op.

Advies

Leverbaar kwartaal 4 in 2022

Op dit moment zijn er veel leverproblemen met warmtepompen. De Mercuria Ace zal echter dit jaar nog gewoon leverbaar zijn, in de laatste maanden van het jaar. Dan gaan wij deze systemen installeren. Doordat deze warmtepomp veelzijdig toegepast kan worden biedt het voor woningeigenaren veel mogelijkheden.

 

0 reacties