Twee miljoen huizen geschikt voor hybride warmtepomp

De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) heeft onderzoek laten doen naar de opties voor het verduurzamen van woningen in Nederland. Daaruit blijkt dat twee miljoen woningen geschikt zijn voor een hybride warmtepomp. 

Door CE Delft is onderzoek gedaan naar aanleiding van de Europese Green Deal. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit leidt tot lagere uitgaven voor de SDE, Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. Er blijft geld over, + 2 miljard, die volgens de NVDE in 2022 ingezet moet worden duurzame warmte in Nederland. Op deze manier kan Nederland de eigenaar van een woning nog meer stimuleren in verduurzamen. Denk daarbij een hybride warmtepomp, waarvan er 2020 in Nederland 70.000 van werden geplaatst. 

Investeren in een warmtepomp

Nederland wil de klimaatdoelstellingen halen van 2050 en investeert daarom volop in verduurzamen. In totaal zijn er acht miljoen huizen en gebouwen die de komende 30 jaar verduurzaamd moeten worden. Deze uitvoering gaat nog steeds stapje bij stapje, vooral dure duurzame renovaties zijn nog steeds een probleem en niet rendabel. Kosten voor een gasloos huis lopen al gauw op. 

Volgens DWA, kost een hybride warmtepomp gemiddeld €5.767,-. Daar zit wel verschil in het type systeem waaronder de monoblock en split warmtepomp. Ook zit er veel verschil in merken en rendement. Een warmtepomp die volledig op groene stroom draait kost al gauw het dubbele. De terugverdientijd is ongeveer 15 jaar, maar het draait ook om de intentie om deze stap naar groene energie te maken. 

Hybride warmtepomp

Twee miljoen woningen klaar voor hybride warmtepomp

Volgens het onderzoek zijn in Nederland twee miljoen woningen geschikt voor een hybride warmtepomp. Bij deze woningen moeten dus niet teveel aanpassingen aan de woningen gedaan worden. Na aftrek van de kosten van een cv-ketel en subsidie kost een degelijk hybride systeem ongeveer €2.500,-. Een hybride systeem zorgt tussen de 60% tot 80% daling in gasverbruik. Op deze manier kan de CO2-uitstoot flink afnemen. Er is helaas nog steeds sprake van te grote klimaatveranderingen.

Wat zijn de reacties?

Er wordt vanuit verschillende hoeken gereageerd op het stimuleren van de overstap op een hybride warmtepomp. Zo geeft Tweede Kamerlid Henri Bontenbal aan dat een volledig gasloos systeem te veel weerstand oproept en woningeigenaren en de investering te hoog is. Een goede oplossing is op dit moment de hybride warmtepomp. Hetzelfde zegt Maarten van Poelgeest, uitvoerder van de Nederlandse klimaatregelen, een hybride warmtepomp is voor meer situaties geschikt dan een volledig elektrisch systeem. 

Naast belangrijke personen in de politiek en branches spreken ook de netbeheerders en installatiebranche de voorkeur uit om in te zetten op de hybride systemen. Deze zijn voor woningeigenaren een stuk aantrekkelijker. Een hybride warmtepomp zorgt voor een versnelling van verduurzaming van huizen in Nederland. Jaarlijks worden nog 400.000 cv-ketels vervangen, met 70.000 warmtepompen ligt dit aantal nog altijd te laag.

Toepassing hybride warmtepomp

Een hybride systeem kan aangepast worden in alle type woningen. Het belangrijkste om te weten voor de toepasbaarheid is de hoeveelheid isolatie die is toegepast. Is er bijvoorbeeld sprake van matige dak- en vloerisolatie, dubbelglas (of HR++)  en zijn de muren geïsoleerd dan kun je over op een hybride systeem. Woningen die na 2000 zijn gebouwd zijn altijd geschikt voor een hybride warmtepomp. Vaak is het dan verstandig ook direct de cv-ketel mee te vervangen. Met een hybride warmtepomp kun je tot 85% besparen op energielasten. Alles hangt af van de manier hoe de woning is klaar gemaakt. Je ook recht op een subsidie die tussen de €1.600,- en €1.800,- ligt bij installatie van een warmtepomp. 

Gratis offerte

0 reacties