Hybride warmtepomp: Elga Ace of Atlantic Aurea

Er zijn twee belangrijke redenen dat de warmtepomp dit jaar nog populairder is. De stijgende gasprijzen en toegenomen subsidiebedragen. Wil je over op een hybride warmtepomp, waar kun je dan naar kijken? De Elga Ace en Atlantic Aurea zijn twee veel gevraagde systemen.

Onrust op energiemarkt

Eén van de redenen dat een warmtepomp aantrekkelijker is geworden is de enorme onrust op de energiemarkt. Er zijn vorig jaar al flinke prijsstijgingen geweest voor gas en stroom. Er is veel onzekerheid voor inkoopprijzen en aanvoer, wat de grote verschillen verklaart. De variabele gasprijs is tussen medio 2021 en januari 2022 gestegen van €0,27 per kuub naar €1,43 per kuub gas. Dat is exclusief belastingen en BTW. Woningeigenaren met vaste contracten of 1-jarige contracten hebben een meer gunstige prijs, ongeveer €1,19 per kuub. 

De verschillen zijn minder groot bij 1-jarige contracten. Het vastzetten van de energieprijs levert gemiddeld een verschil op van 7 cent per kWh en 24 cent per kuub gas. Op jaarbasis betaalt dit zich uit in ongeveer 600 euro voordeel uitgaande van 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas. Dit zijn enkele cijfers die door Business Insider zijn berekend. 

Meer subsidie voor warmtepomp

Wie dit jaar investeert in de warmtepomp kan meer subsidie tegemoet zien, per 1 januari worden namelijk 30% van de kosten vergoed. Deze ISDE-subsidie is afhankelijk van het vermogen (kW) van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp begint dit bedrag bij €2.400,-, dit was eerder €1.600,-, en kan oplopen tot €2.700,-. Deze subsidiebedragen zijn alleen voor bestaande woningen. Bij hybride systemen gaat het vaak om 4,5 en 6 kW modellen. Hoeveel vermogen nodig is voor een woning is afhankelijk van verschillende factoren, isolatieniveau, warmteafgiftesysteem, stookgedrag en de m2 van de woning. 

gasprijzen hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp: Remeha Elga Ace of Atlantic Aurea

De hybride warmtepomp wordt veel aangevraagd bij Energieplein. Dat heeft te maken dat door de bovengenoemde factoren die de investering een stuk aantrekkelijker maken. Zowel de Elga Ace als de Atlantic Aurea zijn fijne warmtepompen om te overwegen, toch zijn er enkele verschillende redenen die belangrijk zijn in het selectie proces. Waaronder de verhouding van rendement, terugverdientijd en techniek. Dat bepaalt vaak de keuze voor één van deze twee warmtepompen.

Atlantic Aurea 

Met Energieplein bieden wij deze warmtepomp vanaf januari aan na een periode van testen. Dit omdat de Atlantic Aurea nieuw in de markt is, met zelf testen kun je goed zien wat het rendement is. In de testfase is deze warmtepomp goed aan het draaien geweest zonder op of aanmerkingen. Deze warmtepomp is aan te sluiten op iedere bestaande en nieuwe cv-ketel. In de basis is de Aurea, 5 kW, vergelijkbaar met de Elga Ace. Het gaat echter om een monoblock warmtepomp, er is geen binnenunit aanwezig enkel een controlbox. Voor de installatie van deze hybride warmtepomp is geen monteur nodig met een F-gassen certificaat. Bij de installatie komen erbij geïsoleerde hydraulische leidingen en perskoppelingen. Installatie kan in een dag plaatsvinden.

Eén van de voordelen van de Atlantic is het omschakelpunt van de warmtepomp en cv-ketel met de buitentemperatuur. Deze ligt op ongeveer 3 °C, bij 4 °C schakelt de warmtepomp weer bij. Dat betekent voor de Nederlandse winter dat dit systeem tussen de 65% tot 80% rendement kan halen. Het subsidiebedrag voor dit systeem is €2.550,-. Bij Energieplein maken wij graag een berekening wat voor rendement deze hybride warmtepomp kan opleveren.

Elga Ace 

De Elga Ace is een beproefd concept dat al jaren goed werkt, het is de opvolger van de Elga van Techneco. Deze is aan te sluiten op alle bestaande en nieuwe cv-ketels en installatiewerk duurt een dag. De Elga Ace bestaat uit een buitenunit en een erg kleine binnenunit, het betreft hier dan ook een split-model hybride warmtepomp. Net als met de Atlantic Aurea is de prijs/kwaliteit zeer gunstig, maar er zijn verschillen.

Bij de Elga Ace ligt het omschakelpunt op ongeveer 5 °C en de warmtepomp schakelt weer bij als het 7,5 °C  is. Dat betekent dat er enkele graden verschilt zit in de prestaties en dat vertaalt zich terug in rendement. Afhankelijk van een zachte of strenge winter betekent dit dat het rendement van een Elga Ace lager ligt dan bij een Atlantic Aurea. Gemiddeld ligt het rendement van een Elga Ace op 45% tot 55%, maar dit is wel in te stellen zodat het rendement enigszins verhoogd kan worden. Een Elga Ace kan erg goed toegepast worden in tussenwoningen en hoekwoningen. Subsidies beginnen vanaf €2.400,- voor een 4 kW unit.

hybride warmtepomp

 

Advies

 

 

0 reacties