Geluidsnorm warmtepomp per 1 april 2021

Per 1 april geldt een andere geluidsnorm voor de warmtepomp. Dat betekent er bij installaties goed opgelet moet worden. Welke aspecten zijn belangrijk om op te letten?

Aanscherping geluidsnorm warmtepomp

Volgens het Bouwbesluit gaat per 1 april 2021 de regelgeving aangescherpt worden voor de geluidsnorm van warmtepompen. Deze regel is er vooral op gericht om omwonenden en buren te beschermen voor buitenunits van warmtepompen. Het gaat hier ook voornamelijk om oudere systemen die meer db’s produceren dan nieuwere systemen. Eerder mochten kleinere installaties tot 6kW 65 dB produceren en grotere installaties vanaf 6kW tot 70 dB. Dit zal maximaal 40 dB zijn op de perceelgrens in de nacht. Overdag mag een buitenunit 45 dB geluid maken. Belangrijk is te weten dat de nieuwe warmtepomp voldoet aan de geluidseisen. 

De installateur zal wel goed moeten op gaan letten dat de warmtepomp goed geplaatst wordt om aan de geluidsnorm te voldoen. Meestal wordt een buitenunit op het dak of in de tuin geplaatst. Daarnaast is een omkasting te krijgen waardoor het geluid enorm beperkt wordt. 

Er zijn bepaalde zaken waar je zelf ook op kan letten. Op deze manier zorg je dat je warmtepomp aan de nieuwe geluidsnorm voldoet. Daarnaast heb je dan optimaal comfort in je woning wanneer je bij het installatieproces betrokken bent. De werking van een warmtepomp is anders dan een cv-ketel is het is fijn om de technologie in de basis te begrijpen. 

Tips om op te letten

  • Controleer de plaatsing van een buitenunit t.o.v. de slaapkamers. Dat kan zorgen voor resonantie.
  • Een buitenunit kun je op rubberen blokken plaatsen die trillen weghalen.
  • Zorg voor minimaal 1,5 meter afstand tot de erfgrens van de buren met de buitenunit.
  • Voor het beperken van geluid kan je warm tapwater op een andere manier maken, een hybride systeem zorgt hiervoor.
  • Zorg voor geen harde oppervlakken waar de buitenunit staat, dat versterkt het geluid.
  • Een omkasting kan het geluid enorm dempen, maar deze is niet altijd nodig om aan te schaffen.

Voor andere tips voor het kopen van een warmtepomp verwijzen wij naar een eerder geschreven artikel over aankooptips warmtepomp.

Mocht je zelf met andere vragen zitten hoe het zit met de nieuwe geluidsnorm per 1 april 2021 voor de warmtepomp.  Neem gerust met ons contact op voor advies. 

Advies

0 reacties