Wat is een warmtepomp? Alles over de werking!

Het is één van de veelgestelde vragen die wij krijgen, ”wat is een warmtepomp?” Alles over de werking van de warmtepomp vertellen wij je graag meer over.

De Nederlandse overheid wil in 2050 alle huizen aardgasvrij hebben. Om die doelstellingen te halen moeten wij nu al investeren. Zodoende stimuleert de Nederlandse overheid de overgang naar alternatieve methodes voor het verwarmen van je woning.

De warmtepomp is het alternatief voor de cv-ketel. Het is een manier om warmte op te wekken voor je woning. Warmtepompen halen warmte uit de bodem, water, of lucht. Wanneer je kijkt naar de verkopen van 2019, is het duidelijk dat er een groeiende interesse is naar de warmtepomp. Daarnaast is in de nieuwbouw sector de groei van warmtepomp aanzienlijk. Steeds meer woningen krijgen een warmtepomp.

De werking van een warmtepomp

Wat doet een warmtepomp nu precies? De warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen. Namelijk een een verdamper, compressor en een condensor. Hoe deze onderdelen allemaal samen werken kun je zien in onderstaande afbeelding.

Bron: https://greenhome.nl

Warmtebron

Alles bij de warmtepomp draait om de bron. Waar komt deze energie vandaan? Een warmtepomp kan energie halen uit de bodem, lucht of grondwater. De warmtepomp zet deze energie om in warmte en verhoogd deze warmte zodat dit comfortabel is. Dit werkt via het principe van verdampen en condenseren.

Volgens kan deze warmte via verschillende systemen worden afgegeven aan de woning. Dit zorgt voor een comfortabele temperatuur in je woning.

Omdat een warmtepomp op stroom werkt, neemt het stroomverbruik toe. Daarentegen wordt het gasverbruik minder. De CO₂-uitstoot wordt minder en dit is belangrijk om de nieuwe klimaatdoelstellingen te halen. Je levert een bijdrage aan een beter milieu.

De cyclus van de warmtepomp bestaat uit de volgende fases: verdamper, compressor, condensor en het expansieventiel.

Verdamper

De verdamper is een warmtewisselaar. Deze heeft een koudemiddel die kookt bij zeer lage temperaturen. Tijdens het proces van verdampen verandert het koudemiddel van een vloeistof naar een gas. In deze damp zit natuurlijk veel warmte die bruikbaar is voor het verwarmen van de woning. Daarna gaat de damp naar de volgende cyclus, de compressor.

Compressor

Het verhogen van de temperatuur doet de compressor. Tijdens dit proces wordt het koudemiddel uit de verdamper, de warmtewisselaar, onder hoge druk gezet. Hierdoor stijgt de temperatuur van het koudemiddel. Vervolgens kan de compressor het koudemiddel rond laten pompen. De compressor is het onderdeel dat elektriciteit verbruikt.

Condensor

In de fase van de condensor is sprake van hoge druk. Hierdoor condenseert het koudemiddel en komt alle warmte vrij. Doordat water langs de condensor stroomt kan deze nu gebruikt worden.

Vervolgens vindt de warmteafgifte plaats in de woning. Dit door middel van radiatoren, vloerverwarming of een ander systeem. Daarnaast wordt warm water ook opgeslagen in een boiler voor warm tapwater. De damp wordt weer een vloeistof via het expansieventiel.

Expansieventiel

Het expansieventiel is een elektronisch regelbare vernauwing in het circuit. In de fase van het expansieventiel wordt de druk verlaagd. Hierdoor wordt de temperatuur van het koudemiddel weer lager. Vervolgens kan de koudemiddel weer warmte opnemen via de verdamper. Zodoende is de cyclus rond en begint deze opnieuw.

De werking van de warmtepomp is nog beter te begrijpen via onderstaande video. Vaillant is een producent van warmtepompen.

Zelf een warmtepomp kopen?

Een warmtepomp heeft de nodige voordelen. Wil je meer weten over de aanschaf van de warmtepomp? Het stappenplan van Energieplein geeft hier uitgebreid informatie over. In de volgende blog gaan wij verder in op alle type warmtepompen die op de markt zijn en de werking.

Lees meer:
Is mijn woning geschikt voor de warmtepomp: lees meer
Welke warmtepomp past het beste bij mijn woning: lees meer
Aanschaf van een hybride warmtepomp: lees meer
Aanschaf van een lucht/water warmtepomp: lees meer

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Warmtepomp kopen: is mijn woning geschikt? - Energieplein - […] warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming. Het warmteafgiftesysteem moet passend zijn voor je woning. Traditionele radiatoren, […]
  2. Warmtepomp kopen: 5 redenen - Energieplein - […] Hoe werkt een warmtepomp? Dat is belangrijk om te begrijpen, anders weet je niet of je woning geschikt is.…