Wat er komt kijken bij de installatie van een Remeha Elga Ace hybride warmtepomp? Bij Energieplein nemen wij je mee met de installatie van een warmtepomp die recentelijk werd geïnstalleerd.
De installatie van een hybride warmtepomp neemt ongeveer een dag in beslag. Er werken altijd twee monteurs aan een installatie. Monteurs bij Energieplein zijn STEK en CO gecertificeerd. Ook dien je een F-gassen certificaat te hebben om met een split-unit warmtepomp te mogen werken. Bij een monoblock warmtepomp is de set-up van de installatie iets anders omdat er alleen een buitenunit aanwezig is. De verschillen tussen de split en monoblock warmtepomp zijn de lezen in een artikel dat eerder werd gepubliceerd op Energieplein.
Installatie Remeha Elga Ace 4 kW
Bij de volgende woning is een Remeha Elga Ace installatie gedaan. Het betreft hier een woning uit de jaren 50 waar meerdere isolatiemaatregelen waren genomen, waaronder plaatsing van HR++ ramen en spouwmuurisolatie. Op de totale vloeroppervlakte van 110 m2 kan een Elga Ace 4 kW hybride warmtepomp uitstekende functioneren, dit komt mede doordat niet alle vertrekken ook gestookt wordt. Bij Energieplein leggen onze adviseurs door middel van een warmteverliesberekening verder uit hoe dit bepaald wordt. Teveel vermogen is nooit goed voor de werking van een warmtepomp. Wij bieden het ook aan een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.
Welke stappen worden gedaan tijdens de installatie
- Montage van de buitenunit
De buitenunit moet altijd geplaatst worden op een geschikte locatie. Dat betekent voldoende afstand van de muur en een locatie waar je geen last hebt van resonantie. De buitenunit moet op minimaal 3-meter van de binnenunit staan. Er zit in de buitenunit voor minimaal 10 meter aan koudemiddel, F-gassen. Daarna wordt er per meter 20 gram extra toegevoegd wanneer dit nodig is. Dit zodat de warmtepomp goed functioneert. Het condenswater van de buitenunit mag niet op de grond blijven liggen en moet weg kunnen. Vaak zie je een buitenunit daarom op trillingsdempers geplaatst worden of op een plek met grind zodat het condenswater weg kan lopen. Bij de buitenunit wordt de elektra aangesloten op de Elga Ace en wordt een buitenvoeler geplaatst, deze staat altijd op het noorden gericht zodat er geen invloed is op de temperatuurmeter. Alle zaken rondom de plaatsing van de buitenunit gaat altijd in overleg, tevens nemen wij dit bij Energieplein mee in onze adviesgesprekken en de schouw. - Montage van de binnenunit
Nadat de buitenunit op de juiste lokatie is gezet kunnen de monteurs verder gaan met de binnenunit van de Elga Ace. Eerst worden de koude leidingen op de buitenunit aangesloten en naar binnen gemonteerd. Remeha levert de Elga Ace met een Schrader ventiel. Dit ventiel dient ter controle om te kijken of er druk zit op de binnenunit. Dit is een controlemoment om te kijken of de warmtewisselaar lekdicht is. De koude leidingen worden bovenop de Elga Ace aangesloten. - Aansluiten van cv-ketel met de warmtepomp
Nadat alle onderdelen van de Elga Ace zijn gemonteerd worden de hydraulische aansluitingen met de cv-ketel gemaakt. Ook wordt er een vuilfilter geplaatst om te voorkomen dat er magneetdeeltjes in de installatie komen. De Elga Ace is een hybride warmtepomp die al lang op de markt is. Hierdoor is deze behoorlijk doorontwikkeld en zijn de kinderziektes uit dit systeem. Het is belangrijk om te weten dat de Elga Ace de hoofdverwarming is in de installatie, deze wordt zo ingeregeld dat de cv-ketel eigenlijk zo min mogelijk werkt hoeft te doen.De cv-ketel dient er in principe alleen voor om te zorgen voor sanitair warm water. Op de koudere winterdagen zal de cv-ketel af en toe bijspringen. Het rendement hangt ook af van het isolatieniveau van de woning en de comfort behoefte van de woningeigenaren. Afhankelijk van de woningsituatie zal tijdens de montage ook een buffervat gemonteerd worden, bijvoorbeeld bij een zoneregeling. Dan blijft een constante flow van 17l/min regelbaar, dit zorgt voor een goed draaiende warmtepomp. Tijdens onze adviesgesprekken zullen wij verder uitleggen hoe de installatie er schematisch uitziet. - Aansluiten van de elektrische componenten
Daarna worden de Elga Ace, de binnenunit en de buitenunit met elkaar verbonden door middel van ook datakabels. De buitenunit wordt elektrische gevoed door de Elga Ace binnenunit. - Het systeem vacuum zuigen
Het systeem wordt nu vaccum gezogen, dit om te controleren of alles werkt na behoren en er geen lekkages in zitten. Dit wordt een half uur gedaan.
Inregelen Elga Ace en CV-ketel
Tot slotte wordt de E-Twist geplaatst en de laatste zaken afgerond bij de installatie. Bij het inregelen van de hybride warmtepomp is heel veel mogelijk. Via een installatie app van Remeha zijn veel zaken in te regelen bij de Elga Ace, stooklijnen kunnen worden aangepast en ook omslagtemperaturen. Normaal schakelt de cv-ketel vanaf ongeveer 4 °C. Dit betekent dat je nog meer rendement uit het systeem kan halen. In de Elga Ace module zijn verschillende parameters in te regelen waaronder bijvoorbeeld je kosten voor stroom en gas. De minimale en maximale waterdruk en temperatuur moet 70 °C zijn om er zeker van te zijn dat het apparaat naar behoren werkt. Als de radiatoren rechtstreeks zijn aangesloten op het verwarmingscircuit, dan is het belangrijk dat er voldoende water is voor het systeem. Bij een vloerverwarming is vaak meer capaciteit en hoeft niet altijd een buffervat geplaatst te worden. Bij alleen radiatoren worden bijvoorbeeld een differentiële klep en een buffervat tussen de binnenunit en het verwarmingscircuit. Onze collega’s van Energieplein leggen bij de oplevering nog uit hoe het systeem werkt en wat belangrijk is om rekening mee te houden.
Wat doet Energieplein na de installatie?
Wanneer de warmtepomp is geplaatst komen wij langs voor de oplevering. Tevens kunnen wij helpen met de subsidie aanvraag. Deze bedraagt €2.400,- of €2.700,- voor de Elga Ace. Onze collega’s van Energieplein helpen met het aanvragen van de subsidie van de warmtepomp. Een warmtepomp heeft ongeveer om de 18 maanden onderhoud nodig.
0 reacties