Huis geschikt voor warmtepomp? Doe de test!

Eén van de belangrijkste redenen dat een warmtepomp niet goed werkt, is dat de woning nog niet geschikt is. De verwarming moet daarom optimaal afgestemd voor een warmtepomp. Wil je weten of je woning geschikt is, doe dan de test!

In een eerder onderzoek dat door het programma Tros Radar werd gedaan blijkt dat 1 op de 5 eigenaren van een warmtepomp niet tevreden is. Daarvoor zijn verschillende argumenten te vinden. Er worden helaas nog fouten gemaakt in de beginfase wanneer advies wordt gevraagd. Zo hebben ook wij ervaren dat mensen met dubbel glas al denken dat er genoeg isolatie aanwezig is. Het is essentieel dat, vooral, in een bestaande en oudere woning goed wordt gecontroleerd op de aanwezige isolatie. Een huis moet voldoende tot goed geïsoleerd zijn. De warmtepomp en de installatie is een andere soort verwarming dan een cv-ketel.

Het artikel over de warmtepomp van Tros Radar is via deze link terug te kijken.

Warmtepomp geschikt voor huidige verwarming?

Er moet goed gekeken worden naar wat de situatie is in een woning. Milieu Centraal heeft op basis van onderzoek en feedback een online test ontwikkeld. Dit maakt het voor huiseigenaren eenvoudiger om te kijken of hun huis geschikt is. Aan de test kun je deelnemen wanneer je een hr-ketel in je woning aanwezig is. Deze test bepaalt de warmteafgifte van de verwarming en of een warmtepomp zou werken. Hiervoor moet je de aanvoer instellen op 50 graden en na twee weken volgt een comfortbeleving onderzoek.  

Het onderzoek geeft inzicht of een warmtepomp voor voldoende verwarming kan zorgen. Of dat er eerst maatregelen genomen moeten worden. Alles valt terug op de geschiktheid van de woning. Een andere uitkomst is dat een woning bijvoorbeeld geschikt is. Dan kan je bepalen wat je graag wilt. Overstappen op bijvoorbeeld een hybride warmtepomp is ook een optie in plaats van een stand alone warmtepomp. 

Doe de 50-graden test

Via de website van Milieu Centraal kun je je aanmelden voor de 50-graden test. De test start in the winterseizoen, de temperatuur moet namelijk laag genoeg zijn. Anders is het niet meetbaar of je huis geschikt is. Op deze manier kun je kijken of een warmtepomp mogelijk is en je de verwarming in je huis kan aanpassen. Bij de test verlaag je de temperatuur van de cv-ketel naar 50 graden. Deze test met lagetemperatuur verwarming geeft een indicatie vervolgens of een systeem, de warmtepomp, met lagetemperatuur kan functioneren. 

Vrijblijvend advies

Bij Energieplein helpen wij met het krijgen van het juiste advies. Wij werken met specialisten die jarenlange ervaring hebben met warmtepomp. Zij maken de correcte berekeningen en geven eerlijk advies over de mogelijkheden met warmtepompen. Wij adviseren vrijblijvend om de juiste keuze te onderbouwen. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

 

warmtepomp installatie

Comfortabel wonen met een warmtepomp

 

Advies

0 reacties