Je woning isoleren: klaar voor de warmtepomp

Het overgaan op een warmtepomp is een goede stap. Maar dan dient je woning wel geschikt te zijn voor deze overstap. Alles begint met je woning goed te isoleren. Essentieel voor comfortabel wonen en een meer duurzame woning.

De warmtepomp is een belangrijke business case geworden voor de Nederlandse consument. Met de stimuleringen die de overheid geeft gaan steeds meer mensen van het gas. Eén van de belangrijkste belemmeringen van consumenten om niet over te gaan op een warmtepomp is onvoldoende isolatie van de woning. Dat geeft een groot percentage van de installateurs aan in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport. Zodoende is het belangrijk om hier mee te beginnen wanneer je overweegt over te gaan.

In het stappenplan voor de warmtepomp is terug te zien dat de basis begint bij een goede woning die voldoende isolatie heeft.

Waarom je woning isoleren?

Woningen die na 1992 zijn gebouwd zijn meestal voorzien van voldoende isolatie. Ofwel, het zijn voornamelijk woningen van voor 1992 waar minder tot bijna geen isolatie is toegepast. Slechte isolatie resulteert in verlies van warmte door het dak, ramen, muren of de vloeren.

Het hebben van goede isolatie zorgt ervoor dat in de winter de woning lekker warm blijft. Anderzijds blijft een huis in de zomer ook koeler wanneer er goede isolatie aanwezig is.

Isolatie betekent niks minder dan een woning goed afsluiten zodat warme lucht niet weg kan, of koude lucht erin. Dat resulteert in meer comfort en een lagere energierekening. Het verplichte energielabel vertelt over de status hoe duurzaam een woning is.

Voordelen van een woning met goede isolatie

 • Lagere energierekening
 • Minder CO2-uitstoot
 • Waardestijging woning door beter energielabel
 • Comfortabele woning in winter en zomer
 • Gesubsidieerde investering met korte terugverdientijd


Woning met goede isolatie zorgt voor waardestijging

Kopers of huurders van een woning kunnen tegenwoordig direct zien of een woning zuinig is. Het verplichte energielabel geeft met de klassen A tot G aan in welke categorie deze woning valt. Hoe beter de klasse hoe meer voordelen dat oplevert. Denk daarbij aan een lagere energierekening, comfortabel wonen en een woning die minder CO2 uitstoot. Bij het energielabel komt een document waarin alle toepassingen aan de woning terug zijn te vinden.

Met regelmaat is aangetoond, waaronder door de Tilburg University, dat huizen met een beter energielabel gemiddeld meer opleveren dan een soortgelijke woning met een slechter label.

 • Een huis met energielabel A levert 10% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel D.
 • De verkoopprijs daalt met elke categorie onder het gemiddelde D-label. Als gevolg levert een G-label woning levert 4% minder op dan een D-label woning.
 • Een woning met energielabel A of B staat gemiddeld vier weker korter in de verkoop ten opzichte van een woning met energielabel F of G.

Welke soort isolatie kun je toepassen?

De basis van het isoleren van je woning begint met de volgende vier aanpassingen. Hierbij gaat het om het dak, de gevels, ramen en de vloeren. Deze aanpassingen zijn erop gericht de woning klaar te maken voor de warmtepomp. Mits deze isolatie niet is gedaan is een woning niet klaar voor de warmtepomp.

Dakisolatie

Het verlies van warmte via het dak is +/- 30% bij een woning. Hiermee is het de grootste bron van verlies aan warmte bij je woning. Zodoende is het isoleren van het dak het eerste wat gedaan moet worden. Werkzaamheden aan het dak zijn vaak ook zelf te doen. Hierdoor zijn de kosten relatief laag. Daarnaast kun je een zolderruimte ook meer comfortabel en woonbaar maken met isolatie.

De investering bedraagt ongeveer (indicatie bij uitbesteding) :
Tussenwoning:  €4.100,-
Hoekwoning / Twee-onder-één-kap: €4.700,-
Vrijstaande woning: €8.400,-

HR++ glas

HR++ verhoogt het comfort in het woning aanzien. Ramen zijn één van de plekken waar je huis veel warmte verliest. Er is geen tocht en kou bij de ramen en condens kan niet ontstaan. Tegenwoordig kun je kiezen voor HR++ glas of Triple glas met drie isolatielagen.

De investering bedraagt ongeveer (indicatie) :
Tussenwoning:  €3.100,-
Hoekwoning / Twee-onder-één-kap: €3.500,-
Vrijstaande woning: €4.700,-

Spouwmuurisolatie

Je hebt vast wel eens tijdens koude winterdagen de muren gevoeld. Deze zijn erg koud en je huis verliest zodoende warmte. Spouwmuurisolatie is vaak binnen een dag uitgevoerd. Het is een snelle en goedkope methode om je woning goed te isoleren. De spouw is de ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur. Met isolatiemateriaal wordt deze tussenruimte gevuld. Inmiddels hebben veel woningen in Nederlands al goed geïsoleerde buitenmuren.

De investering bedraagt ongeveer (indicatie):
Tussenwoning:  €800,-
Hoekwoning / Twee-onder-één-kap: €2.100,-
Vrijstaande woning: €3.100,-

Vloerisolatie

Ga je voor een warmtepomp dan ga je vaak over op vloerverwarming. Het verhoogt het comfort aanzienlijk in je woning waardoor je nooit meer koude voeten hebt. De overgang op vloerverwarming creëert ook meer ruimte in je woning. Vloerisolatie is relatief eenvoudig toe te passen in de meeste huizen.

De investering bedraagt ongeveer (indicatie):
Tussenwoning:  €1.400,-
Hoekwoning / Twee-onder-één-kap: €1.600,-
Vrijstaande woning: €2.800,-

Isoleren van woning per leeftijdcategorie

Er is een verschil tussen de hoeveelheid isolatie bij moderne en oudere woningen. Kortom, het is goed om te weten welke toepassingen qua isolatie meestal nodig zijn voor welk type woning. Het volgende schema geeft een overzicht van de eerste investering in het isoleren van je woning.

Bouwjaar 1983 – 1991
 • Dak naïsoleren
 • Dubbel/enkel glas vervangen voor HR++ glas
 • Vloer naïsoleren
 • Spouw naïsoleren
 • Gevel aan buitenkant of binnenkant isoleren
Bouwjaar 1975 -1982
 • Dakisolatie verbeteren
 • Dubbel/enkel glas vervangen voor HR++ glas
 • Vloer isoleren
 • Spouw naïsoleren
 • Gevel aan buitenkant of binnenkant isoleren
Bouwjaar 1920 – 1974
 • Dakisolatie verbeteren
 • Dubbel/enkel glas vervangen voor HR++ glas
 • Vloer isoleren
 • Spouwmuur isoleren
Bouwjaar woning voor 1920
 • Dakisolatie verbeteren
 • Enkel glas vervangen voor HR++ glas
 • Gevel aan buiten- of binnenkant isoleren
 • Vloer isoleren
isolatie woning

Bron: Woonbewust.nl

SEEH-subsidie

Voor het isoleren van je woning is het mogelijk aanspraak te maken op de SEEH-subsidie. Hiervoor moet je minimaal twee isolerende werkzaamheden uitvoeren om aanspraak te maken. Op de website van Verbeterjehuis.nl kun je via een subsidiewijzer precies zien wat er tot op lokaal niveau aan subsidies beschikbaar is.

Op dit moment loopt de SEEH-subsidie vanaf 15 august 2019 tot het einde van 2020. Het is mogelijk subsidie aan te vragen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd.

Tenslotte is belangrijk om te weten dat er ook in 2021 subsidie beschikbaar is. Besloten is dat de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) met isolatie uitgebreid wordt.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Welke warmtepomp past het beste bij je woning? - Energieplein - […] kun je beginnen met het oriënteren op het kopen van een warmtepomp. Alhoewel bij moderne huizen al voldoende isolatie…
 2. Hybride warmtepomp kopen: de eerste stap van het gas af - Energieplein - […] voortdurend wordt aangegeven draait de toepasbaarheid van de warmtepomp om de hoeveelheid isolatie aan je woning. Een woning kan…
 3. Lucht/Water warmtepomp kopen: wat moet je weten - Energieplein - […] woning te verwarmen.  De meeste woningen zijn geschikt voor de lucht/water warmtepomp, zolang de isolatie goed is van je…
 4. Huurwoning geschikt voor warmtepomp - Energieplein - […] ervoor dat de huizen dan wel klaar zijn voor de toekomst. De eerste stap in dit proces is het…