Wat kost een warmtepomp?

Meer en meer mensen investeren in een duurzame woning. Dat kan zijn het isoleren van een woning, plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Allemaal stappen die de nodige voordelen hebben. Maar wat kost een warmtepomp? 

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een warmtepomp, de geschikt. Dit zijn stappen die wij ook doorlopen bij een aanvraag bij Energieplein. Hierbij is het belangrijk te letten op de volgende aspecten van je woning.

  • Isolatie van de woning: bij het isoleren van je woning doe je niks anders dan het goed afdichten van de schil. Die bestaat uit verschillende onderdelen. Bij het isolatieproces moet je denken aan de volgende stappen, vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, minimaal HR-glas. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor meer comfort en toepasbaarheid van een warmtepomp.
  • Het huidige verwarmingssysteem: voor een warmtepomp is het belangrijk om de staat van het huidige verwarmingsysteem te bekijken. Soms kan een warmtepomp gecombineerd worden met de huidige radiatoren. In andere gevallen zullen wij adviseren te kiezen voor lagetemperatuur radiatoren of de overstap op vloerverwarming.
  • Energieverbruik van je woning: het is belangrijk om te weten hoeveel m³ gas er wordt verbruikt in de woning om een berekening te kunnen maken. Het energieverbruik is uiteraard gerelateerd aan de hoeveelheid isolatie die is toegepast. Bij een gasverbruik van 1.300 m³ kan een woning al over op een warmtepomp.
  • Zonnepanelen: de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp werkt erg goed samen. Dit komt doordat de opgewekte energie van de zonnepanelen gebruikt kan worden voor de warmtepomp. Wij bekijken de mogelijkheden op basis van de gebruikte hoeveelheid stroom en de opgewekte stroom en de benodigde extra hoeveelheid met een warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt bijvoorbeeld over een jaar 3.200 kWh. Deze verbruikscijfers moet dus bovenop de huidige situatie berekend worden.
  • Budget: de bepaling van het budget geeft een indicatie van de mogelijkheden. Daarbij aanpassingen aan de woning, indien nodig, niet vergeten worden. Een hybride warmtepomp is andere investering als een lucht/water warmtepomp.
Woning isoleren

Isoleren van je woning

Wat kost een warmtepomp?

Wanneer je een warmtepomp gaat kopen zijn er verschillende opties. De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn onder anderen de volgende factoren.

  1. De aanschaf van een warmtepomp is duurder dan een cv ketel. Je kan kiezen voor optimalisatie van het huidige systeem maar overstappen is op langere termijn voordeliger. Denk aan de stijging van gasprijzen die resulteren in een hogere energierekening.
  2. Hoe meer m³ woonoppervlak je woning heeft, hoe meer vermogen een warmtepomp nodig heeft. Het vermogen wat de warmtepomp nodig is ook afhankelijk van de toegepaste hoeveelheid isolatie.
  3. Hoe meer vermogen de warmtepomp heeft, hoe hoger de investering in de warmtepomp. De meeste warmtepompen vragen tussen de 5 tot 9 kW in vermogen. Dat hangt van de woningsituatie af.

Er zijn een aantal warmtepomp systemen die voornamelijk worden toegepast in woningen. Deze geven het meeste comfort en rendement. Hiermee werken wij het meeste bij Energplein. Maar wat kost een warmtepomp nu?

all electric warmtepomp

Panasonic lucht/water warmtepomp installatie

Hybride warmtepomp:  €4.000 – €7.000

Een hybride warmtepomp werkt nog samen met een cv-ketel. Deze cv-ketel springt echter alleen bij wanneer dit noodzakelijk is. Hierdoor werkt de hybride warmtepomp grotendeels op elektriciteit. Wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is en je nog niet klaar bent voor een stand-alone warmtepomp is dit een goede oplossing. Bij een hybride warmtepomp kunnen radiatoren behouden worden. Daarnaast zijn lagetemperatuur radiatoren of vloerverwarming een optie. 

De richtprijs is inclusief installatie en afhankelijk van het merk warmtepomp. Een mogelijke subsidie is niet meegenomen. Door de verschillende mogelijkheden kan de prijs uiteenlopen.

Lucht/water warmtepomp: €7.000 – €12.000

Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Dit systeem wordt het meest toegepast in particuliere woningen. Het rendement is uitstekend en de systemen zorgen voor een goed comfort in woningen. Meestal wordt gekozen voor vloerverwarming in combinatie met dit systeem. 

Een lucht/water warmtepomp is leverbaar in twee soorten varianten, een monoblock of split. Bij een monoblock staat het volledige systeem en werkt het systeem niet met een koudemiddel. Een split-systeem werkt met buiten- en binnenunit, de verdamper zit in de buitenunit en condensor in de binnenunit. 

De richtprijs is inclusief installatie en afhankelijk van het merk warmtepomp. Een mogelijke subsidie is niet meegenomen.

Grond/water warmtepomp: €15.000 – €30.000

Bij een grond/water warmtepomp gaat het om een meer complex systeem. Er dienen namelijk grondboringen plaats te vinden. Deze zorgen voor een beter rendement maar ook een hogere investering. De bron van energie is namelijk warmte uit de grond, deze is het meest constant waardoor een hoog rendement haalbaar. Er dient een vergunning aangevraagd te worden en de berekeningen vergen meer rekenwerk. De kosten van een grondboring alleen al starten van €5.000,- waardoor de investering een stuk hoger is.

De richtprijs is inclusief installatie en afhankelijk van het merk warmtepomp. Een mogelijke subsidie is niet meegenomen. 

Subsidies beschikbaar voor warmtepomp

De warmtepomp komt met een subsidie. Daarvoor dien je wel een aantal voorwaarden te voldoen. Meer over subsidies valt te lezen in een artikel dat eerder werd gepubliceerd. Zodra meer nieuws over de 2021 subsidie voor de warmtepomp bekend is zal dit te lezen zijn op de blog. Subsidies voor warmtepompen beginnen rond de €1.500,- en lopen op afhankelijk van de hoeveel kW van een warmtepomp. Daarnaast is het mogelijk dat ook lokaal door de gemeente extra subsidies beschikbaar zijn voor het verduurzamen van een woning.

Op zoek naar advies?

Mocht je graag eens vrijblijvend advies willen hebben over alle opties met warmtepomp en andere belangrijke zaken rondom verduurzamen? Neem dan contact op met ons en wij helpen graag verder met verdere vragen.

Advies

0 reacties