Warmtepomp kopen: is mijn woning geschikt?

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp? Dat is de meest belangrijke vraag die beantwoord moet worden. Uiteindelijk wil je een warmtepomp kopen die een besparing oplevert, comfort verhoogd en een goed rendement heeft. Energieplein sprak met enkele woningeigenaren van verschillende type woningen voor een adviesgesprek.

Er zijn veel positieve argumenten te noemen om over te gaan op een warmtepomp. Eerst moet je echt zeker zijn dat alles klopt van je woning. Wij bezochten drie woningen, maar is iedere woning geschikt?

Wat is mijn eigen investering in de warmtepomp?

Niemand wil direct €10.000,- of meer investeren in een warmtepomp. Als Nederlanders letten wij graag op onze centen. Dat hoeft ook niet dankzij de overheid. Voordat je het gesprek met een installateur aangaat is het goed om te weten wat financieel allemaal mogelijk is. Tegen geringe extra maandlasten kan je de overgang naar gasvrij maken.  

Er zijn verschillende subsidies die het overgaan op een gasvrije woning aantrekkelijker maken. Zo is er de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis voor isolatie van je woning. Andere subsidies hebben betrekking tot de aanschaf van duurzame energiemethoden. Daarnaast heeft ook het Rijk het Warmtefonds waar leningen beschikbaar zijn tegen lange looptijden en lage rentes. Bij een lening van €10.000,- bedragen de bruto maandlasten €91,- en bij €15.000,- bedraagt dit €136,- per maand met een looptijd van 10 jaar. In 2020 volgen nog meer financieringsmogelijkheden.

Op de website van Verbeterjehuis.nl kun je via een subsidiewijzer precies zien wat er tot op lokaal niveau aan subsidies beschikbaar is. Aangezien dit per gemeente kan verschillen is het goed om deze informatie bij de hand te hebben. Energieplein helpt bij alle financiële vraagstukken bij de aanschaf van een warmtepomp. Waaronder de aanvraag van de ISDE-subsidie.

subsidie_isde

Belangrijke factoren van je woning

Om te bepalen of een woning geschikt is voor een warmtepomp moet je een aantal stappen nalopen. Tenslotte zijn deze zijn essentieel om te controleren voordat je een warmtepomp gaat kopen.

Bouwjaar van je woning

De bouwjaar van een woning is niet bepalend of een warmtepomp geschikt is of niet. Wel geeft het een indicatie weer van het energielabel en de toegepaste isolatie. Het is niet per se dat een oudere woning geen warmtepomp kan hebben.

Isolatie

Voor een goed rendement moet je woning goed geïsoleerd zijn. In huizen gebouwd na 2000 kan een warmtepomp altijd geplaatst worden. Woningen tussen 1992 en 2000 hebben al voldoende isolatie voor een hybride warmtepomp. Een standalone warmtepomp kan onder bepaalde voorwaarden. Bij woningen tussen 1975 en 1992 is het belangrijk om een goede check te doen van de isolatie omdat deze minimaal is. Huizen voor 1974 dienen vaak eerst goede isolatie te hebben. Goed is om te weten dat bij alle oudere woningen de ISDE-subsidie beschikbaar is.

Verwarmingssysteem

Een warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming. Het warmteafgiftesysteem moet passend zijn voor je woning. Traditionele radiatoren, vloerverwarming, laagtemperatuur radiatoren, elektrische verwarming zijn enkele methoden die gebruikt worden in huizen. Om je woning warmtepomp geschikt te hebben, is de overgang op vloerverwarming het beste voor optimaal comfort. Hierbij is sprake van een lagere temperatuur, maximaal 50 graden. Daarentegen is water van een cv-ketel veel warmer, 70 graden. Daarom heb je een groter verwarmingsoppervlak nodig.

Cv-ketel

De volgende situatie wordt gezien als het meest optimaal. De bestaande cv-ketel toe is aan vervanging en je woning geschikt is voor een warmtepomp. Vervolgens kun je kiezen om het volledige systeem te laten vervangen en over te gaan op een standalone warmtepomp. Met de ISDE-subsidie en het Warmtefonds is dit een realiseerbare investering. Daarnaast werken oude cv-ketels zonder een Hoog Rendement niet samen met een hybride systeem wanneer je toch een cv-ketel wilt blijven behouden. Energieplein geeft zo goed mogelijk advies welk systeem het beste past bij je woning.

Is deze woning geschikt voor een warmtepomp?

Bij Energieplein helpen wij zoveel mogelijk particulieren en bedrijven met een goed advies over de opties met een warmtepomp. Om een indicatie te krijgen van de opties en toepasbaarheid van de warmtepomp spraken wij met verschillende gezinnen met interesse in de warmtepomp. Specialist Schimmel Techniek gaf hierna advies over de mogelijkheden.

Hoekwoning – 1969

Over de woning

Het gaat betreft hier een woning gebouwd in 1969. Door de jaren heen zijn verschillende werkzaamheden verricht aan de woning. Zo werd de cv-ketel vernieuwd voor een cv-ketel met Hoog Rendement ketel en is er al jaren een zonneboiler aanwezig. Daarnaast zitten er sinds 2016 zonnepanelen op het dak. Het is een woning waar qua isolatie het nodige gedaan kan worden waaronder het dak en de vloer.

Aanvullende informatie woning

Woonoppervlakte: 123 m²
Inhoud woning: 307,5 m³ 
Energielabel: D
Gasverbruik: 1.888 m³ 
Isolatie: thermopane ruiten en jaren terug is spouwmuurisolatie toegepast. Geen toepassing van dakisolatie en vloerisolatie.
Verwarmingssysteem: een ATAG HR-ketel
Zonnepanelen: ja, met daarnaast een zonneboiler geïnstalleerd.

Het advies

Het is niet dat iedere woning geschikt is voor een warmtepomp. Deze woning zou geadviseerd worden om niet over te gaan. De eerste stap is het huis volledig isoleren. Het gasverbruik is te hoog om rendabel volledig van het gas te gaan. Eerst moet het gasverbruik omlaag.

Bij een redelijk goed geïsoleerde woning kun je uitgaan van het volgende. 123 m² x 50 watt = 6,1 kW + 1 kW warmwater = 7 kW warmtepomp

Bij een goed geïsoleerde woning kun je uitgaan van het volgende.
123 m² x 40 watt = 4,9 kW + 1 kW warmwater = 5,9 kW warmtepomp

Met het huidige gasverbruik van 1888 m³ gas heb je een warmtepomp nodig van 9,5 kW. Dat is ruim boven het wenselijke vermogen voor deze woning.

Een optie is het overgaan op een hybride warmtepomp door de aanwezigheid van zonnepanelen. Hiermee is het mogelijk ongeveer 1.000 m³ op jaarbasis te besparen.

Twee-onder-één-kap woning – 1998

Over de woning

Het gaat hier een moderne twee-onder-één-kap woning helemaal is bijgewerkt. Recentelijk zijn ook zonnepanelen geplaatst. Deze woning is helemaal bij naar de huidige maatstaven om een huis duurzaam te hebben.

Aanvullende informatie woning

Woonoppervlakte: 128 m²
Inhoud woning: 320 m³
Energielabel: B
Gasverbruik: 1.300 m³
Isolatie: goed geïsoleerd, sprake van alle toepassingen die nodig zijn om over te gaan op een warmtepomp.
Verwarmingssysteem: Remeha Calenta HR-ketel
Zonnepanelen: Ja, deze zijn recentelijk geplaatst.

Het advies

Het is bekend dat bijna alle woningen die na 1992 zijn gebouwd geschikt zijn voor een warmtepomp. Hier is sprake van een redelijk goed geisoleerde woning vanuit de norm. Deze woning is geschikt voor een warmtepomp. Geadviseerd zou worden om over te gaan op een lucht/water warmtepomp.

Bij een goed geïsoleerde woning kun je uitgaan van het volgende:
128 m² x 50 watt = 6,5 kW + 1 kW warmwater = 7,5 kW

1.300 m³ gas = 6,5kW is het vermogen van de warmtepomp wat nodig is voor deze woning.

Belangrijk is dat wel het traditionale verwarmingssysteem (afgiftezijde) vervangen wordt voor een laag temperatuur systeem. Denk daarbij aan vloerverwarming of convectoren.

De besparing

Investering: €13.000,- waarbij gekozen kan worden voor de Energiebespaarlening.
Subsidie: €2.000,- voor de warmtepomp.

De besparing kan uitkomen op het volgende:
1.300 m³ x €0,80 = €1040,- per jaar / gas plus €275,- vast recht per jaar.

Bij het gebruik van de warmtepomp:
6,5 kW x 1.500 h = 9.750 kWh / COP 4 = 2.440 kWh x €0,21 per jaar = €512,40 per jaar.

De besparing bedraagt dan: €1.040,- plus €275 – €510,00 = €805,00 besparing per jaar.

Samenvattend zou de Terugverdientijd (TVT) uitkomen op 11 jaar. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de gasprijzen en vastrecht blijven stijgen. De TVT zal dus af blijven nemen.

Daarbij zorgen de zonnepanelen ook voor de nodige verlaging van de energielasten. Dit zorgt ervoor dat de jaarlijkse besparing en de TVT zal afnemen.

Vrijstaande woning – 1978

Over de woning

Het gaat hier om een vrijstaande woning uit 1978. Enkele jaren terug is de woning volledig onder handen genomen en volledig gemoderniseerd. Alle vormen van isolatie zijn toegepast. Daarnaast is gekozen voor vloerverwarming om de woning comfortabel en modern te maken.

Aanvullende informatie woning

Woonoppervlakte: 155 m²
Inhoud woning: 387.5 m³
Energielabel: B
Gasverbruik: 1.719 m³
Zonnepanelen: ja, deze zijn recentelijk geplaatst.
Isolatie: alle vormen van isolatie, de ramen, het dak, de muren en de vloer.
Verwarmingssysteem: er is bij de aanschaf en renovatie van de woning gekozen voor het vervangen van de oude cv-ketel, voor een cv-ketel geschikt voor vloerverwarming.

Het advies

Bij oudere woningen is het altijd belangrijk om de status van de woning te weten. De woning is wel geschikt voor een warmtepomp. Aangezien er veel isolatie is toegepast en de woning alle moderne toepassingen heeft.

Er is genoeg ruimte bij de woning voor plaatsing van de buitenunit in de tuin of op het dak zodat er nagenoeg geen sprake is van geluid van de warmtepomp.

Bij een redelijk goed geïsoleerde woning kun je uitgaan van het volgende: 155 m² x 50 watt = 7,8 kW + 1 kW warmwater = 8,8 kW

Bij een goed geïsoleerde woning kun je uitgaan van het volgende:
Goed geïsoleerd 155m² x 40 watt = 6,2kW + 1 kW warmwater = 7,2 kW

Met 1.719 m³ gas = 8,6 kW is het vermogen van de warmtepomp wat nodig is voor deze woning.

Daarbij is het belangrijk dat de vloerverwarming verdelers vervangen worden voor een goede rendement.

De besparing

Investering: €14.000,- waarbij gekozen kan worden voor de Energiebespaarlening.
Subsidie: €2.200,- voor de warmtepomp.

De besparing kan uitkomen op het volgende:
1.719 m³ x €0,80 = €1.375,20 per jaar / gas plus €275,- vast recht per jaar.

Bij gebruik van de warmtepomp:
8,8 kW x 1.500h = 13.200 kWh / COP 4 = 3.300 kWh x €0,21 per jaar = €693,-

De besparing bedraagt dan: €1.375,- plus €275 – €693,00 = €845,00 besparing per jaar.

Samenvattend zou de Terugverdientijd (TVT) uitkomen op 11 jaar. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de gasprijzen en vastrecht blijven stijgen.

Daarbij zorgen de zonnepanelen ook voor de nodige verlaging van de energielasten. Dit zorgt ervoor dat de jaarlijkse besparing en de TVT zal afnemen.

Is mijn woning geschikt?

Deze woningen geven een indicatie over de toepasbaarheid van de warmtepomp in verschillende categorieën. Geconcludeerd kan worden dat het belangrijk is om eerst goed advies te krijgen. Met het juiste advies kun je van het gas af. Bovenstaande informatie laat zien dat de warmtepomp financieel rendabel is voor consumenten.

De ontwikkeling van de warmtepomp staat niet stil en dat is belangrijk met bijvoorbeeld de strengere geluidsnorm voor de warmtepomp. Energieplein voorziet continu van nieuwe informatie over de ontwikkeling van de warmtepomp en de toepasbaarheid. Op deze manier wordt de overgang om van het gas af te gaan een stuk eenvoudiger. Iedereen Doet Wat!

Met dank aan specialist Schimmel Techniek voor de bijdrage aan het technische advies!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nieuwe geluidsnorm warmtepomp in 2021 van kracht - Energieplein - […] je zelf weten of jouw woning al toe is aan een warmtepomp? In een recentelijk geschreven blogartikel kun je…
  2. Hybride warmtepomp kopen: de eerste stap van het gas af - Energieplein - […] gemaakt van een warmtepomp en een cv-ketel. Zoals geschreven zijn niet alle woningen op dit moment geschikt voor een…
  3. Lucht/Water warmtepomp kopen: wat moet je weten - Energieplein - […] van een lucht/water warmtepomp is goed. Dat was recentelijk te lezen in een artikel over de geschiktheid van woningen…
  4. Wat is een warmtepomp? Alles over de werking! - Energieplein - […] die op de markt zijn en de werking.Lees meer:Is mijn woning geschikt voor de warmtepomp: lees meerWelke warmtepomp past…