10 voordelen van een warmtepomp: neem je twijfels weg

Een nieuwe warmtepomp kopen of blijf je bij de ouderwetse cv? Heb jij ook nog wel eens twijfels bij het over gaan op een nieuwe manier van verwarmen? Wij nemen graag jouw twijfels weg en zetten alle voordelen van de warmtepomp op een rij.

Bij een warmtepomp kopen ga je als particulier een nieuw traject in en daarom is een goed oriëntatieproces van belang. Je weet dat een warmtepomp warmte haalt uit verschillende soorten energiebronnen en omzet in bruikbare warmte in de woning. De warmtepomp is een duurzaam alternatief dat meer en meer aan populariteit wint. Maar weet jij wat de voordelen allemaal zijn van het hebben van een warmtepomp? 

De voordelen van een warmtepomp

1. Lagere jaarlijkse energielasten met een warmtepomp

Niks is fijner om aan het einde van het jaar een energierekening te krijgen die lager is dan het voorgaande jaar. Bij de correcte installatie van een warmtepomp zijn behoorlijke financiële voordelen te behalen. Een gemiddeld huishouden verbruikt tussen de 1.350 m³ en 2.200 m³ gas per jaar, met een kostenpost tussen de €800,- en €1.400,-. Een warmtepomp levert al gauw tussen de €400,- tot €600,- per jaar aan voordeel op. 

Belangrijk is daarnaast dat je energiebelasting betaalt per m³ en kWh elektriciteit, waarbij je meestal in de eerste belastingschijf betaalt. Dit jaar, 2020, is het tarief voor elektriciteit omlaag gegaan met 0,09 cent per kWh, van een totaal van 9,86 cent per kWh.

De aankomende jaren blijft dit tarief verder dalen. Terwijl de belasting voor elektriciteit per jaar omlaag gaat, gaat de belasting voor aardgas juist omhoog. In de eerste schijf betaal je als huishouden 29,31 cent per m³.  Op 1 januari is de prijs gestegen met 3,99 cent per m³ en hier komt de komende zes jaar 1 cent, per jaar, per m³ bij. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

De beweegreden van onze overheid is wel duidelijk, dit maakt het overstappen van aardgas naar duurzame warmteopties als de warmtepomp een stuk aantrekkelijker.

2. Warmtepomp verlaagt je CO2 uitstoot

De discussie omtrent het klimaat valt overal te volgen, in het nieuws, bij vrienden, overal. Nederlanders zijn actief bezig met ons land groener maken en de overheid stimuleert dit. Met een warmtepomp draag je je steentje bij het verlagen van je carbon footprint. Natuurlijk hangt dit af van het type warmtepomp en het rendement. Bij een hybride warmtepomp daalt de uitstoot met zo’n 40% tot 55% en bij volledig elektrische warmtepomp is dit 100%. Volgens het Klimaatakkoord moet Nederland nog flink investeren om de doelstellingen van 2030 te halen, een daling van maar liefst 40% van de huidige uitstoot CO2. Met een warmtepomp wordt een stap gezet.

3. Lager tot geen gasverbruik met warmtepomp

De Nederlandse overheid streeft ernaar om rond 2050 Nederland gasvrij te hebben en met de aanschaf van een warmtepomp wordt deze eerste stap gezet. Je kan kiezen voor verschillende soorten warmtepompen, bijvoorbeeld een hybride set-up of een volledig elektrische warmtepomp. In beide gevallen zorgt dit voor een verlaging van het gasverbruik tot zelfs geen gas verbruik.

Dat kan op twee manieren, isolatie en het vernieuwen van je verwarmingssysteem. Op beiden wordt subsidie gegeven. Een warmtepomp verbruikt aanzienlijk minder energie dan een cv-ketel waardoor je huis een ander energielabel krijgt. De prijs van je woning kan hierdoor stijgen. Een hybride warmtepomp brengt al een verbetering van 1 tot 2 index klassen mee. Tegenwoordig is een energielabel verplicht bij de verkoop van je woning.   

4. Warmtepomp komt met ISDE-subsidie

Niemand betaalt graag teveel. De investering van een warmtepomp is aanzienlijk maar wordt door de overheid gestimuleerd. Met een subsidie wordt het investeringsbedrag aanzienlijk lager en de terugverdientijd korter. De ISDE-subsidie geldt op bijna alle woningen maar bij nieuwbouwwoningen zijn er uitzonderingen, daarover lees je meer in ons artikelen over de subsidies. Het bedrag van de ISDE-subsidie verschilt per warmtepomp maar loopt uiteen van zo’n €1.800,- tot meer dan €5.000.- per warmtepomp.

Regionaal worden ook subsidies verstrekt binnen bepaalde normen, het is daarom belangrijk hier goed naar te kijken. Bij het Energieplein bieden wij ook advies over de fase van subsidie aanvraag. Daarnaast kun je zelf bij de RVO-lijst kijken naar de ISDE-subsidie van dit jaar om te zien welke warmtepompen op de subsidielijst staan.

5. Waardevermeerdering dankzij warmtepomp

De huidige huizenmarkt staat stevig in haar schoenen en deze lijkt voorlopig zo te blijven. Als eigenaar van je woning met een oude cv-ketel kan het interessant zijn om mee te liften in deze periode en een waardevermeerdering van je woning te creëren door de aanschaf van een warmtepomp. Waardevermeerdering van je woning dankzij een nieuw energielabel.

6. Constante warmte van je woning 

Er is niks lekkerder dan constante warmte in je woning hebben, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden. Een warmtepomp zorgt voor een constante verwarming van je woning. Dit is een process wat met traditionele cv niet mogelijk is. Het is zeer aangenaam in combinatie met een lage temperatuur verwarming. Je woning wordt een stuk comfortabeler met een warmtepomp!

7. Koeling tijdens de warme zomerdagen

De warmtepomp zorgt niet alleen voor een aangename warme temperatuur, een goede warmtepomp kan ook functioneren als een airco tijdens warme zomerdagen. Het principe is eenvoudig, het proces van de warmtepomp wordt omgedraaid waarbij warmte wordt onttrokken en afgekoeld. Hierdoor kan het comfortabel worden in je huis tijdens de lekkere warme zomermaanden.  Met zomers die steeds warmer worden bespaar je tevens op de aanschaf van een airco.

8. Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen: een topcombinatie

De warmtepomp heeft al de nodige voordelen, maar wordt nog voordeliger om te hebben wanneer je als zonnepanelen bij je huis hebt. Deze combinatie is slim en kostenbesparend, je kan je woning hierdoor bijna energie neutraal warmen, wat ook bijdraagt aan de verlaging van de CO2 emissie.

9. Investeren in een warmtepomp rendabel

Spaargeld, het levert inmiddels niks meer op met de spaarrente die banken hebben. Daarom is het interessant te berekenen wat het rendement is van een warmtepomp en wat je per jaar kan besparen, op deze manier levert je geld een beter rendement op dan op een bankrekening te laten staan. Uiteraard dient er wel eerst een investering gedaan te worden, die vervolgens binnen 6 tot 10 jaar terugverdiend is. Bij Energieplein maken wij graag voor je de rekeningsom een idee te krijgen wat voor rendement je kan halen met een investering in een warmtepomp.

10. Warmtepomp heeft weinig onderhoud nodig

Iedere apparatuur heeft onderhoud nodig, een warmtepomp is niet onderhoudsvrij maar er hoeft weinig aan onderhouden te worden. Normaal gesproken heeft een warmtepomp niet meer dan een keer per twee jaar onderhoud nodig waarbij de aansluitleidingen gecontroleerd worden en de buitenunit om kleine vervuiling. Een warmtepomp gaat makkelijk 20 jaar mee.

0 reacties