CV-ketel vervangen, warmtepomp kopen?

Wat zijn de opties wanneer je CV-ketel moet worden vervangen? Het veelgenoemde alternatief van een CV-ketel is de warmtepomp. Waar moet je allemaal op letten wanneer je over wilt?

De CV-ketel moet vervangen worden

In Nederland zijn zo’n 7 miljoen woningen aangesloten op het gasnetwerk. De gemiddelde levensduur van een CV-ketel is ongeveer 15 jaar. Daarna is de verwarming van een woning niet meer efficiënt en dit kost geld. Je wilt ook niet voortdurend met extra onderhoud zitten. Vervang je de CV-ketel of zoek je naar een alternatief? 

Er komt namelijk langzaam een einde aan het gebruik van gas. Steeds meer Nederlanders maken de overstap op vervangende verwarmingsmethoden, waaronder een warmtepomp. Wat moet je doen als een CV-ketel aan vervanging toe is en waar kun je naar kijken?

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Voordat je over kunt gaan op een warmtepomp dien je eerst je huis te controleren. Je huis moet geschikt zijn voor een warmtepomp. Een bestaande woning moet redelijke isolatie hebben. De volgende eisen worden gezien als de standaard van een woning om geschikt te zijn voor een warmtepomp.

  • Toepassing van minimaal dubbel glas in alle ramen van de woning.
  • Minimale isolatie van het dak, gevel, buitenmuur. 
  • Genoeg ruimte voor een extra apparaat of volledig nieuwe isolatie. Minimaal 60 cm x 60 cm breed, 60 cm hoog. Denk ook aan een buitenunit bij een volledig elektrische buitenunit.
cvketel vervangen

Vervangen van CV-ketel

Warmtepomp is de vervanger

De meest gangbare voor het vervangen van een CV-ketel is een warmtepomp. Deze manier van verwarmen wordt steeds populairder is uitstekend toepasbaar in bestaande bouw en nieuwbouwwoningen. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar voor deze investering. De meest gekozen opties zijn een lucht/water warmtepomp en hybride systeem. 

Niet iedereen is op dit moment nog overtuigd van een volledig gasloos systeem. Redenen hiervoor zijn de investeringslasten of niet volledig overtuigd zijn van het systeem. Een goede tussenoplossing is de overstap op een hybride warmtepomp. Deze werkt nog samen met de CV-ketel en is qua investering haalbaar. 

Voor de installatie van een hybride systeem kun je uitgaan van een investering die tussen de €4.000,- en €7.000,- ligt, dat is inclusief installatie. Afhankelijk van het type warmtepomp ligt subsidie rond de €1.500,-. Tevens zijn er financieringsopties om de investering te kunnen doen. Een warmtepomp kopen wordt op deze manier een stuk aantrekkelijker. Over subsidies kun je hier meer lezen.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp is een eenvoudig systeem, het is een combinatie van bestaande techniek en nieuwe techniek. Een CV-ketel en een warmtepomp. In essentie werkt het hybride systeem voornamelijk met de warmtepomp, alleen bij piekmomenten springt de CV-ketel bij. Dit gebeurt op koudere dagen wanneer er meer energie wordt gevraagd van de installatie. Een hybride warmtepomp is goed te combineren met bestaande systemen zoals radiatoren. Hierdoor hoeven er geen grote aanpassingen aan de woning gedaan te worden. 

Wanneer je overweegt te kijken naar een lucht/water warmtepomp dan kun je daar hier meer over lezen in een blog die wij schreven.  

Redenen om over te gaan

Moet de CV-ketel worden vervangen? Dan is het goed om de redenen voor een overstap op een rijtje te zetten. 

  1. Hybride wamtepomp geschikt voor bestaande bouw: in nagenoeg alle woningen zijn hybride warmtepompen mogelijk om te installeren. Ook woningen die voor 1992 gebouwd zijn op deze manier geschikt. 
  2. Matige isolatie is voldoende voor overstap: wanneer er matige tot voldoende isolatie aanwezig kan een hybride warmtepomp geïnstalleerd worden. 
  3. Bouwkundige aanpassingen niet noodzakelijk: het huidige warmteafgiftesysteem kan behouden worden. Dit scheelt aanzienlijke in de investering. 
  4. Subsidies beschikbaar: er is ISDE-subsidie beschikbaar voor hybride warmtepompen. Meer informatie over de subsidie-mogelijkheden kun je lezen op de subsidiewijzer om te zien wat er op lokaan niveau beschikbaar is. 
  5. Woningstijging dankzij beter energielabel: een huis met een beter energielabel zorgt voor een betere waarde van de woning. Dit kan meer dan 10% zijn.

Wil je meer weten over voordelen van een warmtepomp. Op onze blog schreven wij hier eerder over.

Vrijblijvend advies ontvangen?

Is ook jouw CV-ketel aan vervanging toe? Wij doorlopen graag een stappenplan om de opties te bespreken voor jouw woning. Bij Energieplein geven wij onafhankelijk advies en begeleiding bij jouw overstap. Wij verzorgen professionele installatie en de het onderhoud aan de warmtepomp.

Neem vrijblijvend contact met Energieplein op om de mogelijkheden te bespreken om je woning te verduurzamen. 

0 reacties