Warmtepomp subsidie: alles wat je moet weten

Woningen in Nederland worden steeds duurzamer. Waarbij de aanschaf van een warmtepomp tot dit proces van verduurzamen hoort. Dit is een investering waarbij het goed is om te weten hoeveel subsidie voor de warmtepomp beschikbaar is.

Iedereen in Nederland is bezig met woningen klaar te maken voor de toekomst. Er zijn verschillende stappen in het verduurzamen van een woning. Waarover wij al eerder schreven. Er zijn in Nederland namelijk nog genoeg oudere woningen te vinden waar genoeg aan gedaan moet worden. Eerder kan een warmtepomp niet geplaatst worden. Daarom is de overheid ook actief bezig met het stimuleren door verschillende subsidies aan te bieden. Naast een warmtepomp subsidie zijn er nog andere subsidies.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Ben je woningeigenaar en wil je je woning laten isoleren? Vanaf 15 augustus 2019 kom je in aanmerking vanaf 2 energiebesparende maatregelen voor de SEEH. Hoeveel bedraagt deze subsidie? Maximaal €10.000,- per woning. Het gaat hier natuurlijk om de basisaanpassingen die nodig zijn om een woning beter te isoleren. Dat levert een beter energielabel op en de nodige besparingen op. Daarnaast resulteert een goed geïsoleerde woning in geschiktheid van een warmtepomp. Voor dit jaar, 2020, is er een budget van 84 miljoen euro waarvan een groot gedeelte nog beschikbaar is. 

SEEH 2020

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Aan welke voorwaarden moet je woning voldoen?

 • De woning is je eigendom of hoofdverblijf.
 • Voor je woning is nog niet eerder een SEEH-subsidie verstrekt.
 • Je laat ten minste 2 energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren.
 • De subsidie wordt pas aangevraagd nadat de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd en betaald.
 • De isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd vanaf invoering van de regel, de periode hiervoor kun je geen subsidie krijgen.
 • De isolatiemaatregelen worden uitgevoerd binnen de bestaande schil van de woning. Voor een aanbouw of nieuw-bouw is geen subsidie beschikbaar.
 • De isolatiemaatregelen worden uitgevoerd door een deskundig bedrijf met een KVK-inschrijving.
 • De isolatiemaatregelen mogen niet zelfstandig worden uitgevoerd

ISDE-subsidie voor warmtepomp

Wanneer je woning geschikt is voor een warmtepomp, kun je beginnen met de oriëntatie voor een warmtepomp. Deze heeft natuurlijk de nodige voordelen wanneer je huis hiervoor geschikt is. Met de bijkomstigheid van een warmtepomp subsidie is een investering al aantrekkelijker.

De subsidie voor een warmtepomp wordt bepaald op basis van het vermogen. Maar dat betekent niet dat je een warmtepomp moet nemen met meer vermogen, op deze manier verlies je namelijk rendement. Daarnaast is een warmtepomp met meer vermogen duurder waardoor de investering ook niet rendabel is. Voor een hybride systeem van zo’n 5 kW ligt de subsidie zo rond de €1.750,-. Een hybride warmtepomp van 5 kW kost ongeveer €4.500,-, daarmee bespaar je dus aanzienlijk op de aankoopprijs. Daarnaast krijg je voor een warmtepomp met een A+ label €150 extra en een A++ label €300 extra.

Om in een aanmerking te komen dien je op de volgende zaken te letten:

 • Het apparaat staat op de RVO-lijst van apparaten waar subsidie voor is.
 • Het apparaat is nieuw aangeschaft en in Nederland geïnstalleerd. De installatie moet door een vakkundig bedrijf worden gedaan.
 • De subsidie moet binnen 6 maanden worden aangevraagd.
 • Het apparaat mag niet binnen een jaar worden verwijderd.

Warmtepomp subsidie niet meer voor nieuwbouw

Voor de bestaande bouw kun je aanspraak maken op subsidie bij het plaatsen van een warmtepomp. In de nieuwbouw zijn de regels gewijzigd, de ISDE-subsidie is vervallen voor nieuwbouw waarvan na 1 juli 2018 de vergunning is aangevraagd. Er is wel een overgangsregeling voor apparaten die nog in 2019 zijn geïnstalleerd. Daarvoor kun je tot 6 maanden na de installatie nog een subsidie aanvragen, 1 juli 2020.

Gemeentelijke subsidies

De overheid heeft een behoorlijk potje van subsidies voor het verduurzamen van woningen. Naast de landelijke subsidies zijn er ook op lokaal niveau subsidies beschikbaar. Het is belangrijk om tijdens een oriëntatieperiode dit na te vragen bij de gemeente. Aangezien dit per regio verschil is dit goed om uit te zoeken. Via de website van Verbeterjehuis.nl kun je via een subsidiewijzer in inzichtelijk krijgen wat de gemeente voor je kant betekenen.

De Energiespaarlening

Om het proces van verduurzamen te versnellen heeft de overheid naast subsidies een warmtefonds gestart. Deze maakt via de Energiespaarlening voor particulieren verduurzaming van de woning betaalbaarder. Dit is aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren.

energiespaarlening

Bron: Energiebespaarlening.nl

Energieplein helpt bij advies
De aanschaf van een warmtepomp zitten de nodige stappen in. Daarom is het belangrijk een duidelijk stappenplan te volgen bij de aanschaf. Bij Energieplein helpen wij met deze stappen. Waaronder ook de warmtepomp subsidie aanvraag en andere zaken die bij de aanschaf komen kijken. Op deze manier verloopt de overstap op een warmtepomp zo prettig en vlekkeloos mogelijk. 

Advies

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Overgangsregeling ISDE-subsidie voor particulieren - Energieplein - […] Inmiddels heeft de minister op de kritiek gereageerd en een overgangsregeling getroffen. De energietransitie draait namelijk om het reduceren…