Hybride warmtepomp toont meerwaarde in onderzoek

Recentelijk heeft Ecorys in opdracht van het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat de technisch economische effecten inzichtelijk gemaakt van de hybride warmtepomp als tussenoplossing (met aardgas) en als eindbeeld (met duurzaam gas). De resultaten die hier uit zijn gekomen zijn positief.

Nederland zit volop in de energie-transite. Er wordt flink geïnvesteerd in een duurzaam gebouwde omgeving. Onder andere de warmtepomp is een belangrijke pilaar binnen deze transitie, in de particuliere woningmarkt kiezen veel woningeigenaren voor de hybride warmtepomp. Er is een veelvoud van kansen in deze markt en daarom is onderzoek gedaan naar de economische effecten van de hybride warmtepomp.

Hybride warmtepomp heeft veel voordelen

Een hybride warmtepomp biedt volop voordelen. Het is een combinatie van een lucht/water warmtepomp en een traditionale cv-ketel. Veel klanten kiezen hiervoor doordat de besparing op jaarbasis op gas op kan lopen tot 80% en de technische aanpassingen aan een woning aanzienlijk minder zijn. Hierdoor is de investeringlast niet zo hoog als een all-elektrisch systeem. Er is niet sprake van vergaande isolatie-eisen om een woning geschikt te maken voor een hybride systeem. Op deze manier kunnen woningeigenaren kiezen een woning in stappen te verduurzamen.

Resultaten Ecorys onderzoek

Er zijn een aantal belangrijke conclusies die terug zijn te vinden in het rapport. De hybride warmtepomp is over tien jaar in bijna alle gevallen goedkoper dan een cv-ketel, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast zijn de volgende conclusies in het rapport terug te vinden.

  1. De hybride warmtepomp (in combinatie met aardgas) kent bij een juiste inzet géén lock-in.
  2. De hybride warmtepomp (in combinatie met groen gas) is bovengemiddeld interessant in buitengebieden met ruim opgestelde woonwijken (vrijstaande- en 2-onder-1 kap woningen) en waar hoge- en middentemperatuur-warmtenetten niet mogelijk zijn.
  3. De inzet van de hybride warmtepomp leidt tot een efficiëntere inzet van groen gas dan bij een HR-ketel, waardoor meer gebruikers gebruik kunnen maken van de beperkte beschikbare hoeveelheid groen gas. Door de inzet van de hybride warmtepomp in plaats van HR-ketel kan bij meer woningen de pieklast van de warmtevraag worden voorzien met het beperkte aanbod van groen gas, terwijl de basislast door de (efficiëntere) warmtepomp wordt geleverd.
  4. Vanuit nationale- en eindgebruikerskosten biedt de hybride warmtepomp (in combinatie met groen gas) kosten- en CO2-voordelen: Omdat de hybride warmtepomp een efficiëntere installatie is ten opzichte van de HR-ketel, is het in staat om in woningen met een groot energieverbruik forse aardgas en CO2-emissies te reduceren. Dit werkt ook voordelig in de jaarlijkse energielasten.

Volgens het onderzoekbureau laten de resultaten zien dat hybride systemen een goede aanvulling is op verduurzamingsstrategieën, zoals warmtenetten, via de wijkgerichte aanpak. Vooral omdat dit complexe vraagstukken voor de komende 15 jaar is de hybride warmtepomp een spijtvrije oplossing een kosteneffectief alternatief. Het volledige onderzoek van Ecorys is hier terug te vinden.

Overheid zal volop inzetten voor hybride warmtepomp

Eerder in mei kwam een groep belangrijke partijen in Nederland samen, waaronder Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur & Milieu. Om te bespreken dat het kabinet de komende jaren 120 miljoen euro extra gaat besteden voor het stimuleren van de hybride warmtepomp. Dit zou het mogelijk maken vanaf 2024 minimaal 100.000 hybride warmtepompen per jaar te installeren.

Bij Energieplein werken wij veel met de Remeha Elga Ace. Deze heeft de mogelijkheid om op bestaande cv-ketels te worden aangesloten. Dat hoeven ook niet merken van Remeha te zijn. Lees hier meer over de Elga Ace en vraag gerust vrijblijvend meer informatie aan.

Advies

remeha elga ace

0 reacties