Hybride warmtepomp kopen vaak de juiste stap

Je hoort wel eens dat een warmtepomp een te hoge investering is. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een hybride warmtepomp kopen is een duurzame investering met een goed rendement. Maar waar kies je voor uiteindelijk? 

Steeds meer woningeigenaren hebben interesse in het verduurzamen van hun woning. Maar dit zonder torenhoge kosten en een goed rendement. Het vinden van de juiste balans in het rendement en de investering is het belangrijkste. Met Energieplein helpen wij bij het maken van de juiste stap naar een hybride warmtepomp die steeds populairder wordt. Je hoeft niet altijd over te gaan op een volledig elektrische warmtepomp. Vooral in bestaande woningen is dit het geval. Maar ook voor nieuwbouwwoningen waar bijvoorbeeld nog een nieuwe hr-ketel aanwezig is wil je een overwogen beslissing nemen. Enkel bij nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting zijn er niet veel opties dan een all-electric warmtepomp. Echter in veel situaties is een hybride warmtepomp al de oplossing om de volgende redenen.

  1. Isolatiemaatregelen voor hybride warmtepomp zijn minder ingrijpend
  2. Gasbesparing met hybride warmtepomp is aanzienlijk
  3. Investering warmtepomp ligt lager

Isolatiemaatregelen voor hybride warmtepomp zijn minder ingrijpend

Een warmtepomp werkt anders dan een cv-ketel en dient constant te draaien voor optimaal rendement. Een warmtepomp moet niet gaan pendelen want dat is slecht voor de pomp. Momenten van stevig opwarmen zoals bij een gasketel komen niet voor. Daarom is het belangrijk dat een woning klaar is voor een hybride systeem kijkend naar de isolatie. Hoe minder warmteverlies er is hoe beter dit is. Over het isoleren van een woning hebben wij eerder een artikel over geschreven.

Met een simpele test van Milieu Centraal kun je al testen hoe de woning geschikt is voor het verwarmen op een lagere temperatuur. Wat je doet is de temperatuur van de cv-ketel twee weken lang op 50 graden laten draaien. Daarna moet het nog steeds comfortabel in je woning zijn. Om een huis goed warm te houden, of te krijgen, moet een huis goed genoeg zijn geïsoleerd en de verwarming, afgiftesysteem, moet voldoende warmte kunnen afgeven. Het is belangrijk dat de radiatoren hiervoor geschikt zijn. 

Fabrikant in warmtepompen, Vaillant, heeft ook een vuistregel om te bepalen wat voor vermogen je nodig hebt. Deze gemiddelde norm is bepaald op basis van verschillende onderzoeken door de jaren heen. Met deze vuistregel kun je een goede inschatting maken van hoeveelheid vermogen in kW. Het is een berekening op basis van vloeroppervlak en benodigd vermogen. Je neemt de m2 vloeroppervlak x benodigd vermogen in W/m2 = benodigd vermogen in kW. Deze vermenigvuldig je dan met een betafactor van 0,4 voor een hybride warmtepomp en 0,8 voor een all-electric warmtepomp. Deze betafactor is bepaald op basis van ISSO-normen. Meestal wordt voor een hybride warmtepomp gekozen met een vermogen van 4 kW, 5kW of 6 kW.

warmteverlies warmtepomp

 

Gasbesparing met hybride warmtepomp is aanzienlijk

Om omschakeling van hogetemperatuur- naar lagetemperatuurverwarming is een leerproces. Je dient bewuster te zijn met de manier van leven en het verbruik. Het duurt bijvoorbeeld langer voordat een huis is opgewarmd door een andere aanvoertemperatuur. Voor besparing moet je anders ventileren en de ramen niet te lang open laten wanneer het kouder is. Een hybride warmtepomp zet je ook niet uit ‘s nachts zodat in de ochtend een warmtepomp volop moet draaien. De verdeling van het warmtepompvermogen is ongeveer 80% en dan uiteindelijk 20% bijstookvermogen. Maar in de theorie blijkt dit vaak nog minder te zijn. Verbruik je normaal gesproken tussen de 1500 m3 gas op jaar basis dan kun je op jaarbasis minstens 850 m3 besparen. Het is belangrijk te weten dat er verschillen zijn in berekeningen en besparingen. Dit hangt af van extra isolatie en andere factoren.

Investering in warmtepomp ligt lager

De keuze van het type warmtepomp hangt af van het benodigde vermogen, afgiftesysteem en het budget. Gemiddeld ligt de investering, met een nieuwe ketel tussen de € 4.000,- en € 7.000,- inclusief de installatiekosten. Daarnaast moet meegenomen worden dat de investeringen in het isoleren van een woning lager liggen. Een woning hoeft niet 100% geïsoleerd te zijn. Bij een hybride-systeem heb je ook recht op een subsidie die tussen de €1.600,- en € 1.800,- ligt.

Bij de hybride warmtepomp wordt ook gepraat over de 20-80 regel. Er hoeft maar 20% geïnvesteerd te worden voor een besparing van 80%. Voor die overige 20% energiebehoefte bespaar je al genoeg om goed rendement uit te hybride warmtepomp te halen.

Samenvattend kan gezegd worden dat een hybride warmtepomp vaak de uitkomst biedt voor woningen om de volgende redenen:

  • Besparing op gas loopt op tot 85% op jaarbasis.
  • Resterende vraag van 15% wordt gedekt door een HR-ketel.
  • Warmtepomp zorgt voor permanente verwarming en comfort.
  • HR-ketel zorgt voor heet water en verwarming tijdens hele koude dagen.
  • Hybride warmtepomp werkt op verschillende warmteafgiftesystemen.
  • Toevoeging van zonnepanelen dekt toegenomen elektriciteitsvraag.

Wat is de beste warmtepomp?

Recentelijk heeft de Consumentenbond een onderzoek gedaan naar de beste hybride warmtepomp. Natuurlijk is dit afhankelijk van je eigen stookgedrag maar ook de energiebehoefte. De test die is gedaan is gekozen voor een uitgangssituatie van Energielabel C, redelijke isolatie. Er is veel keuze tussen warmtepompen die op dit moment op de markt zijn. Bij Energieplein helpen wij bij het maken van de juiste keuze. Met deze hybride warmtepomp kan jaarlijks tot €600,- op energie bespaard worden. Voor een advies op maat adviseren wij contact met ons op te nemen.

beste warmtepomp

 

0 reacties