Subsidiebedrag warmtepomp 2022 bekend

Goed nieuws voor wie interesse heeft in een warmtepomp. Voor dit jaar is zoals verwacht de subsidie bedrag flink hoger, niet 20% maar 30% van de kosten wordt vergoed. Dit resulteert in een lagere investering en snellere terugverdientijd. Deze subsidieregels gelden per 1 januari.

In 2050 willen we onze woningen niet meer verwarmen met aardgas. De Rijksoverheid helpt woningeigenaren om de komende jaren minder energie te verbruiken en hun woning zo te verduurzamen dat ze straks zonder aardgas verwarmd kunnen worden. De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen.

Subsidiebedrag flink hoger

De overheid wil vooral de installatie van hybride warmtepomp de komende jaren een flinke boost geven. Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen de cv-ketel en een warmtepomp. Voorheen was de subsidie van een 4 kw hybride warmtepomp €1.600 euro, dit bedrag is dit jaar €2.400 euro tot €2.550 euro. Voor een 6 kw is dit €2700, dit was eerder €1.800. Wanneer er bijvoorbeeld in een woning al een nieuwe cv-ketel aanwezig is wordt de aanschaf nog een stuk aantrekkelijker, bijvoorbeeld de Remeha Elga Ace. De terugverdientijd neemt namelijk doordat de investeringslast lager ligt. Voor meer informatie kun je de volledige ISDE Apparatenlijst bekijken.

Voorwaarden voor subsidie

Er zijn wel voorwaarden voor de subsidie. Het hogere subsidiebedrag is alleen geldig voor subsidieaanvragen die vanaf 1 januari 2022 zijn ingediend en waarbij het apparaat is geïnstalleerd op of na 1 januari 2022. Het is dus niet mogelijk om voor eerder geïnstalleerde warmtepompen alsnog een hoger subsidiebedrag aan te vragen. In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Verder is het goed te weten dat de subsidie enkel geldt voor bestaande bouw.

Toe aan een warmtepomp?

Is je huidige cv-ketel toe aan vervanging of ben je al langer aan het nadenken over een warmtepomp. Met de hogere subsidiebedragen is de terugverdientijd in combinatie met de toegenomen gasprijzen een stuk aantrekkelijker geworden.

Gratis offerte

0 reacties