Wanneer vervang je de cv-ketel?

Wij krijgen steeds vaker vragen wanneer het eigenlijk tijd is om de CV-ketel te vervangen? Met de stijging van de gasprijzen is het goed om alles volledig op orde te hebben. En kies je in deze situatie om door te pakken en een hybride warmtepomp erbij te nemen? Wanneer vervang je dus je cv-ketel?

Een cv-ketel heeft een levensduur die tussen de 10 en 15 jaar ligt, mits deze goed wordt onderhouden. Hoe ouder een cv-ketel, hoe minder het rendement wordt. Dat zie je terug in het verbruik en oplopende kosten. Voor de levensduur is belangrijk om bepaalde zaken in de gaten te houden waaronder de waterdruk, deze waterdruk dient tussen de 1,8 en 2,0 bar te liggen. Een lagere waterdruk zorgt dat water niet goed wordt rondgepompt, dit zorgt dat een woning bijvoorbeeld niet warm genoeg wordt. Te hoge druk zorgt voor slijtage aan de pomp. Zorg ook dat een ketel niet onnodig aan en uit wordt gezet. Wanneer een cv-ketel niet goed werkt kan het een reden zijn om deze te vervangen.

Hoe herken ik gebreken aan de cv-ketel

Er zijn een aantal bekende kenmerken waaraan je herkent dat de cv-ketel niet goed meer werkt.

  • Het duurt te lang voordat een woning op temperatuur komt; dit kan te maken hebben met het ontluchten van de radiatoren en verlies van druk in de ketel, ook kunnen de leidingen niet meer goed zijn waardoor de woning niet goed wordt verwarmd.
  • CV-ketel verliest vaak waterdruk en moet bijgevuld worden; het snel dalen van de waterdruk is een ander signaal dat de cv-ketel vervangen mag worden. Het snel verliezen van waterdruk kan wijzen op een lekkende warmtewisselaar. Dit is niet een zichtbare lekkage wat het lastig maakt te herkennen.
  • Radiatoren worden warm wanneer kraan open staat; wanneer hier sprak van is kan het erop wijzen dat de 3-wegklep in de cv-ketel niet goed meer werkt. Deze klep regelt waar de warmte in de woning. Deze wordt naar de centrale verwarming of tapwater gestuurd. Als deze klep vast zit werkt het systeem niet goed, dit komt door slijtage.

Hybride warmtepomp overwegen

De hybride warmtepomp wordt steeds vaker overwegen bij het vervangen van de cv-ketel. In 2022 komt er nog meer subsidie vrij voor de warmtepomp. Wanneer je dan toch in de situatie ziet dat een cv-ketel vervangen moet worden dan ook alles goed uitzoeken wat in de mogelijkheden ligt. Mocht je nog niet helemaal klaar zijn voor een hybride warmtepomp dan is het wel verstandig om een cv-ketel te nemen die al klaar is voor een hybride warmtepomp. Het belangrijkste is natuurlijk dat de woning goede isolatie heeft. Dat is iets wat in de eerste fase van een adviesgesprek altijd doorlopen wordt. Een warmtepomp moet goed toepasbaar zijn om voor een goed rendement te zorgen. Over alle voordelen van een warmtepomp hebben wij al eens eerder geschreven, dat kun je hier verder teruglezen.  

cvketel vervangen

0 reacties