Warmtepomp in jaren 70-woning

In de jaren 70 was er een piek in de hoeveelheid woningen die werden gebouwd. Daarom is er een groot aanbod van jaren 70-woningen in Nederland. Waar moet je op letten bij het installeren van een warmtepomp in een jaren 70-woning?

Veel mogelijkheden met woningen

In de jaren 70 was er een gebrek aan woningen en er zijn destijds veel woningen gebouwd. Woningen uit de jaren 70 hebben vaak veel potentie. Deze type woningen hebben vaak ruime kavels en zitten dichtbij een het centrum van een stad of dorp. Vroeger waren minder eisen voor bouwkavels waardoor het mooie percelen zijn met veel mogelijkheden. Er is veel aanbod van deze woningen op de markt door deze bouwperiode. Prijzen zijn gunstiger dan jongere woningen. Aan jaren 70-woning zit de komende jaren veel werk. Deze moeten verduurzaamd worden. Wij krijgen dan ook veel vragen wat te doen wanneer iemand zijn jaren 70-woning wil verduurzamen en een warmtepomp laten plaatsen.

Verduurzamen jaren 70-woning

Bij het verduurzamen van de woning zijn er verschillende uitdagingen waar naar gekeken moet worden. Jaren 70-woningen voldoen niet aan de huidige bouweisen van deze tijd. Een belangrijke uitdaging is ervoor zorgen dat de thermische schil van een woning helemaal goed zit. Er zijn een aantal zaken waar bij het verduurzamen aan gewerkt kan worden. Hiervoor schreven wij ook een stappenplan voor de warmtepomp.

 • Isolatieniveau woning
  Wij begeleiden klanten bij het verduurzamen van de woning. In de eerste fase wordt een woning altijd nagelopen met een specialist. Bepaalde maatregelen die bijvoorbeeld bij de bouw van de woning zijn toegepast kunnen niet perfect meer zijn zoals spouwmuur isolatie. De belangrijkste elementen zijn de vloer, muren, ramen en kozijnen, en het dak. Voor de toepassing van een hybride warmtepomp hoeft niet altijd een woning perfect te zijn geïsoleerd. Na-isolatie helpt al veel. Vraag een specificatie van de installatie maatregelen, op arbeid is een verlaagd belastingtarief van 9% van toepassing. Bespaar ook niet op materialen voor optimaal comfort in de woning.

 • Bovenverdiepingen
  Vaak wordt gekozen voor het toevoegen van een dakkapel om een extra woonruimte op de derde etage te creëren. Dan is het mogelijk om een bovenste etage behoorlijk anders in te richten. Extra isolatie in het dak zorgt ook een stuk minder warmteverlies in de woning. Met een investering wordt een woning totaal anders.
 • Moderne uitstraling
  Je ziet het regelmatig dat woningen uit de jaren 70 flinke opknappers worden. Op de begane grond komt uit een uitbouw waarbij in combinatie van het weghalen van een muur een totale andere uitstraling komt. Je krijgt hierdoor een andere type keuken of woonkamer. Er zijn veel mogelijkheden om de uitstraling van de woning totaal anders te maken. Het investeren in een jaren 70-woning wordt op deze manier een stuk aantrekkelijker en qua ligging biedt de woning altijd veel meerwaarde.

Warmtepomp in jaren 70-woning

Een woning goed isoleren is de belangrijkste stap voor besparen op kosten en meer comfort in een jaren 70-woning. Het toepassen van zonnepanelen is vaak een volgende stap waar voor gekozen wordt, waarbij het goed is om extra panelen te overwegen die de extra elektriciteitvraag van een warmtepomp kan dekken. Uiteindelijk moet er een goede balans gevonden worden in het maken van de investering en het behalen van het juiste rendement. Hiervoor zijn veel mogelijkheden zoals subsidies, en daarnaast kan het warmtefonds ook helpen. 

Wanneer een woning geschikt is voor een warmtepomp, kan je bepalen wat de beste opties zijn. Je kan ook altijd de 50-graden test doen. Het gaat hier om de warmtebehoefte van de woning, het warmteafgifte systeem en het rendement. Een cv-ketel moet goed samenwerken met hybride systeem, of dient vervangen te worden. Dit zijn allerlei punten waar wij met Energieplein naar kijken. Wanneer er geen budget is voor een hybride warmtepomp maar de cv-ketel wel toe is aan vervanging is het kiezen cv-ketel die gekoppeld kan worden aan een hybride-systeem een oplossing. Met een hybride warmtepomp kan je tot 80% op jaarbasis besparen. Daarnaast is de investering een stuk minder hoog dan bij een volledig elektrisch systeem.

Advies

Welke warmtepomp in je jaren-70 woning

Voor een jaren 70-woning zijn er veel opties qua merk warmtepomp. Het belangrijkste zijn de wensen voor de woning en wat voor rendement wil je halen. Bij een hybride systeem kun je meestal kiezen voor een 4 kW – 6 kW vermogen. Een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar is gebruikelijk. Een aantal warmtepompen waarmee wij bij Energieplein werken zijn de volgende merken.

 • Remeha Elga Ace
  Deze hybride is populair door de goede prijs/prestatieverhouding. Een ander voordeel is dat deze ook met andere cv-ketels zou kunnen samenwerken, waarbij soms kleine aanpassingen gedaan moeten worden. Het rendement is gemiddeld maar de combinatie van een lage investering maakt het een interessante en veel gekozen warmtepomp. Op jaarbasis kun je tot 75% op je gasverbruik. De beste set-up is om te kiezen voor een combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp. De investering in een Remeha Elga met een nieuwe cv-ketel is ongeveer €6.000,- inclusief installatie.

 • ATAG Energion M Hybride
  De Atag Hybride warmtepomp staat bekend als een goede warmtepomp. Deze warmtepomp kan verwarmen en koelen en levert net als de andere warmtepompen warm water. Het type cv-ketel waarmee de Energion samenwerkt is de i28C. Deze warmtepomp is een monoblock systeem en daardoor erg stil. Iets wat vooral dit jaar belangrijk is geworden. Voor een volledige installatie moet je denken aan €9.000,- inclusief installatie.|
   
 • Vaillant aroTherm VWL
  Een Vaillant hybride systeem (split) is niet de goedkoopste, maar heeft wel een goed rendement en werkt goed samen met bestaande cv-ketels van Vaillant. Door de hoge mogelijke aanvoertemperatuur kan dit systeem goed samenwerken met vloerverwarming maar ook bestaande radiatoren. Met deze warmtepomp bespaar je in de praktijk ongeveer 70% op gaskosten. De kosten van een Vaillant hybride systeem bedragen afhankelijk van €8.500 met installatie.
warmtepomp vrijstaande woning

Voorbeeld vrijstaande woning geschikt voor warmtepomp

0 reacties