Warmtepomp met zonnepanelen

Een warmtepomp met zonnepanelen. Het wordt een zeer goede combinatie genoemd. Wat zijn allemaal de voordelen en waar moet je op letten bij het installeren? 

Begin 2000 was de markt van zonnepanelen nog groeiende met slechts een klein percentage van huizen in Nederland voorzien van zonnepanelen. In 2010 waren dit al meer dan 100.000 woningen en inmiddels zijn meer dan een 1 miljoen woningen voorzien van zonnepanelen. Dit blijkt uit een onderzoek van Dutch New Energy. Met een terugverdientijd van minder dan 7 jaar zijn zonnepanelen een goede investering. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen komt ook steeds meer voor. Waar moet je dan zoal op letten als je voor deze combi gaat kiezen?

zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering

Iedere woning kan zonnepanelen hebben. Het is algemeen bekend dat zonnepanelen een goede investering zijn. Afhankelijk van de plaatsing en hoeveelheid zonnepanelen zit er verschil in de opbrengst. Via Zonatlas kun je berekenen wat het potentieel van je woning is met zonnepanelen. Deze korte audit laat zien wat zien wat je opbrengst is per jaar, de investering en besparing. Een andere goede audit voor een overzicht is via MilieuCentraal, deze geven zelfs nauwkeuriger inzicht in de mogelijkheden met zonnepanelen. Ten slotte geeft de Energiesubsidiewijzer de subsidiemogelijkheden weer. Met deze overzichten heb je een goed idee wat ben je woning kan met zonnepanelen. Er is een rendement haalbaar met zonnepanelen wat tussen de 3% tot 5% ligt. Met een dergelijke rendement zijn zonnepanelen gewoon een goede investering. 

zonnepanelen energieplein

Zonnepanelen installeren

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je naar moet kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Het legplan van de zonnepanelen moet goed zijn en daarom is het goed om diverse offertes te hebben met een goed overzicht met alle aannames. Zaken waarop gelet moet worden zijn de volgende:  

  • Bekijk goed het legplan en kijk naar wat voor factoren rekening is gehouden;
  • Obstakels mogen geen schaduw veroorzaken op de zonnepanelen;
  • Zorg ervoor dat panelen niet te dicht bij randen of nokken geplaatst worden;
  • De belastbaarheid moet voldoende zijn, een dakkapel is bijvoorbeeld minder belastbaar;
  • Een plat dak heeft plek voor meer panelen als deze minder schuin liggen. Daarnaast kan het gunstiger zijn om panelen op een oost-west richting te leggen om twee rijen tegen elkaar aan te leggen;
  • De opbrengst per paneel en de specificaties van de zonnepanelen met informatie over het maximumvermogen en de vermogensgarantie;
  • De aanname over de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs;
  • Garanties die geboden worden;
  • Levensduur van de omvormer.

Een zonnepaneel wat optimaal is geplaatst krijgt ongeveer 1.675 zonuren per jaar. Vermeld moet worden dat er een klein verschil zit in de jaarlijkse zonuren per regio in Nederland. In het westen zijn over het algemeen iets meer zonuren dan in het noorden en oosten van het land. Daarnaast is de opbrengst per zonnepaneel het beste onder een hoek van 35 tot 40 graden.

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen? Zonnepanelen zijn geen dure investering. Afhankelijk van de berekeningen voor de hoeveelheid kWh die nodig is per jaar wordt bepaald hoeveel vermogen nodig is van de zonnepanelen. Er wordt meestal geadviseerd om tussen de 6 tot 18 zonnepanelen te plaatsen. De kosten exclusief de subsidie voor een dergelijke opdracht liggen tussen de €3.000,- tot €8.000,-. Bij de subsidie kun je de BTW terugvragen. Optimaal presterende zonnepanelen zijn tussen de 6-7 jaar terugverdiend. Het rendement op zonnepanelen is dus meer dan uitstekend. 

Onderstaande video van de Consumentbond gaat nog verder in op alle belangrijke aspecten van zonnenpanelen.

 

Warmtepomp met zonnepanelen

Wanneer je al zonnepanelen hebt en een warmtepomp wilt installeren, waar moet je dan naar kijken? Bij het investeren in een duurzamere woning zijn er een aantal stappen die je kan zetten. Wanneer een woning matige tot goede isolatie heeft kan een warmtepomp geplaatst worden. Bij een optimale installatie is het mogelijk nul-op-de-teller te krijgen. Het is altijd mogelijk te kiezen voor een warmtepomp in een nieuwbouwwoning. Vooral de combinatie van een stand-alone systeem en zonnepanelen kan uitstekend rendement opleveren. Meer over de toepassing van een warmtepomp kun je hier lezen

Wat is hiervoor goed om te weten? Als eerste de totale opbrengst van de zonnepanelen per jaar. Vaak lever je terug aan het net omdat er meer energie wordt opgewekt dan totaal in een woning verbruikt. Ten tweede moet er een berekening gemaakt worden hoeveel vermogen een warmtepomp nodig heeft en maximaal zou verbruiken. Deze basis kan bepalen of een warmepomp goed met zonnepanelen kan samenwerken. Het kan zijn dat de aanschaf van enkele extra zonnepanelen nodig is voor het gebruik van een warmtepomp. Daarnaast wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn van een warmtepomp. Als alle berekeningen naast elkaar worden gelegd kun je je gaan oriënteren. 

Welke set-up?

Er zijn allerlei set-ups mogelijk om zo goed mogelijk met energie om te gaan. Daarin adviseren wij bij Energieplein. Wil je kiezen voor een hybride systeem of toch een volledig elektrische systeem blijft een belangrijke afweging. Uiteindelijk wil je dat alle systemen optimaal presenteren, waarbij de set-up essentieel is. Je kunt altijd ons stappenplan warmtepomp doorlezen voor de aanschaf en meer informatie. 

Er kan bijvoorbeeld energie bespaard worden door een warmtepompboiler in te stellen alleen overdag te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat de opgewekte stroom van zonnepanelen optimaal benut wordt. Het is belangrijk hiervoor de juiste berekeningen te doen met de mogelijke marges om fouten te voorkomen.

Voordelen zonnepanelen met warmtepomp

Samenvattend is het goed om de voordelen te zien van zonnepanelen met een warmtepomp. Uiteraard is dit een investering op lange termijn. Wanneer je woning op de juiste manier is geïsoleerd kun je deze overstap maken. Het is een toekomstige gerichte investering die direct zorgt voor een verhoging van de waade van de woning. Bij een goede installatie van zonnepanelen met warmtepomp bespaar je jaarlijks op energiekosten en is zelfs 0 op de rekening mogelijk. Een warmtepomp zorgt voor meer comfort en kan werken als koeling in de warme zomerdagen. Financiële aspecten zijn bijna altijd de meest relevante argumentatie bij een investering. Daarnaast is deze installatie energievriendelijk met het oog op de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie.

Offerte ontvangen?

Ben je op zoek naar een warmtepomp en heb je al zonnepanelen? Dit is een uitstekende combinatie. Bij Energieplein verzorgen wij graag advies over de mogelijkheden. Belangrijk is om de juiste keuzes te maken op basis van goede berekeningen en onafhankelijk advies. Wij adviseren vrijblijvend om de juiste keuze te onderbouwen. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Advies

Nibe warmtepomp

0 reacties