Populariteit van de hybride warmtepomp stijgt

De markt van warmtepompen is volop in ontwikkeling. Verkopen stijgen en meer consumenten tonen interesse in deze duurzamere manier van het verwarmen van woningen. Vooral de hybride warmtepomp wordt volop op ingezet.

Met een hybride daalt het gasverbruik van een woning met zo’n 70%. Dat zijn de eerste onderzoeksresulaten van Installatiemonitor dat loopt tot aankomende zomer. In 2020 werden meer dan 10.000 hybride systemen in Nederland geïnstalleerd en dan is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Binnenkort zal meer duidelijk zijn hoe de marktontwikkeling van warmtepompen in Nederland is. 

Niet alleen een tussenoplossing

Voorlichtingssite Milieu Centraal ziet ook dat de hybride warmtepomp meer en meer gezien wordt als een tussenstap, en een directe oplossing, richting het gasloos wonen. Wanneer een cv-ketel vervangen moet worden is de investering in een hybride warmtepomp een goede investering. In combinatie met het investeren in isoleren van de woning en de bijkomende subsidie is het tevens betaalbaar. Puk Van Meegeren zegt onder andere: “Onder beleidsmakers wordt een hybride warmtepomp gezien als goede tussenstap op weg naar gasloos wonen. Nadat in 2017 bekend is gemaakt dat Nederland in 2050 gasloos moet zijn, werd de optie nog niet zo serieus genomen. Er is immers nog steeds gas nodig om de woning te verwarmen. De stap naar volledig gasloos is voor veel huizen echter best complex. Als je nou voor de komende vijftien jaar zo’n pomp neemt, kun je op momenten die logisch zijn – bijvoorbeeld een verbouwing – beter gaan isoleren en energiezuiniger gaan ventileren, zodat je uiteindelijk helemaal over kan op elektrisch.” 

Bestaande woningmarkt interessant

Een hybride warmtepomp is voor veel bestaande woningen een uitstekende oplossing. Vooral omdat deze minder goed geïsoleerd zijn en een hybride systeem ook hier goed werkt. In een nieuwbouwwoning kan een volledig elektrische warmtepomp in principe altijd. Voor woningeigenaren met zonnepanelen is een hybride warmtepomp een logische stap, aldus Rolf Heynen van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. De stap naar een volledig elektrische warmtepomp is niet voor iedere woning mogelijk. “Elektriciteitsverbruik is geen grote kostenpost meer dankzij zonnepanelen en de heffingskorting die iedereen jaarlijks krijgt. Gasverbruik nog wel, en gas wordt de komende jaren alleen maar duurder. Als je een elektrische pomp kunt bijschakelen, kun je de lasten behoorlijk drukken.”

Wil je ook over op een warmtepomp en meer weten? Lees dan hier de belangrijkste tips voor een overstap op een warmtepomp. 

Advies

 

0 reacties