Hybride warmtepomp kopen: de eerste stap van het gas af

In Nederland is meer dan de helft van de bestaande woningen geschikt voor een hybride warmtepomp. Er zijn daarom volop kansen voor dit verwarmingssysteem. Een hybride warmtepomp kopen is ook een stap naar een duurzamere woning voor wie nog niet helemaal van het gas af wil.

Het toenemende positieve nieuws zorgt voor een goede ontwikkeling in de warmtepomp sector in Nederland. Wij zijn allemaal actief bezig om van het gas af te gaan. Toch is niet iedereen overtuigd van de volledig elektrische warmtepompen. 

Vooral in de bestaande residentiële sector is de hybride warmtepomp buitengewoon populair. In 2019 was ruim 30% van de geïnstalleerde warmtepompen een hybride systeem. Waarom kiezen particulieren voor een hybride systeem? Er zijn tal van voordelen om over te gaan op een hybride waterpomp. 

Voordelen hybride warmtepomp

1. Geschikt voor oudere woningen

Eén van de belangrijkste redenen om een hybride warmtepomp te kopen, is de geschiktheid voor oudere woningen. Je hoeft geen perfect geïsoleerde woning te hebben om over te gaan op een hybride systeem. Dit komt doordat de warmtepomp samenwerkt met de cv-ketel. De werking van een hybride warmtepomp is eenvoudig. Doordat de duurzame technologieën continu in ontwikkeling zijn, is alles steeds beter te combineren. Op deze manier worden de huidige mogelijkheden in woningen optimaal benut.

2. Hybride warmtepomp is een haalbare investering

De investering om een hybride warmtepomp te doen is een stuk lager dan bij een stand-alone warmtepomp. Meestal ligt de investering tussen de €4.000,- tot 7.000,- inclusief de installatie en mogelijke kleine aanpassingen aan je woning.

3. ISDE-subsidie beschikbaar voor hybride warmtepomp

Ga je over op het kopen van een hybride warmtepomp, dan heb je ook recht op subsidie. De ISDE-subsidie is beschikbaar en wij bij het Energieplein helpen met verkrijgen van deze subsidie. Afhankelijk van het type kun je tussen de €1.000,- tot €2.500,- aan subsidie krijgen.

4. Hybride warmtepomp bespaart op gasverbruik

Met een hybride warmtepomp kun je 50% op je gasverbruik besparen. In combinatie met zonnepanelen is dit een perfect combinatie.

5. Huidige radiatoren kunnen behouden worden

Hybride warmtepompen halen doorgaans een goed rendement met de huidige verwarmingssystemen in de woning. Het kan wel aangeraden worden om bijvoorbeeld radiatoren te vervangen. Daarnaast kun je nadenken over het overgaan op vloerverwarming, dit is aantrekkelijk indien dit financieel haalbaar is.

6. De toekomst is nog onbepaald

Niemand weet hoe de toekomst van Nederland er op dit moment uitziet. Daarnaast wil niet iedereen zomaar van het gas en kiest men liever voor een overbruggingsperiode. Ook op deze manier wordt een stap gezet om van het gas af te gaan. Op dit moment is er nog geen perfecte oplossing en op lokaal gebied zijn ook nog geen waterdichte plannen gemaakt door de gemeenten. Het kopen van een hybride warmtepomp is een uitstekende tussenweg voor wie geld wil besparen en zijn steentje wil bijdragen aan een verbetering van Nederland.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De werking van een hybride warmtepomp is eenvoudig uit te leggen. Hybride staat voor twee verschillende technieken, een combinatie. Bij het verwarmen wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp en een cv-ketel. Zoals geschreven zijn niet alle woningen op dit moment geschikt voor een all-electric warmtepomp. Aangezien het hier om een duurzame manier van verwarmen gaat, komt de hoofdzakelijke stookwerking door de warmtepomp. De cv-ketel springt eigenlijk alleen bij op piekmomenten wanneer dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan zeer koude dagen in de winter. De warmtepomp verwarmt het huis en zorg voor warm tapwater. 

De meeste woningen zijn geschikt

Zoals voortdurend wordt aangegeven draait de toepasbaarheid van de warmtepomp om de hoeveelheid isolatie aan je woning. Een woning kan stapsgewijs van het gas af met een hybride warmtepomp en matige isolatie. In Nederland zijn 60% van de bestaande woningen al geschikt voor dit systeem. Heb je bijvoorbeeld al matige dak- en vloerisolatie, dubbelglas (of HR++)  en zijn de muren geïsoleerd dan kun je over op een hybride. Het is altijd belangrijk dit tijdens de eerste gesprekken met een adviseur goed door te lopen.

Bij de installatie kun je kiezen om de oude cv-ketel te vervangen, samen met een nieuwe warmtepomp. Tenzij de cv-ketel geschikt is om samen de werken met de warmtepomp. Een installatieproces neemt maximaal een dag in beslag. Sinds 2020 dient bij de installatie van een hybride warmtepomp één extra aanpassing gedaan. Iedere kamer moet je afzonderlijk de temperatuur kunnen regelen. Met thermostaatkranen is dit bijvoorbeeld mogelijk. Wanneer een hybride warmtepomp draait wordt water tot 45 – 55 graden verwarmt. Dat is minder dan bij een cv-ketel. 

Investering hybride warmtepomp is klein

De jaarlijkse besparing met een warmtepomp kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Dat hangt af van huidige gasverbruik en of er bijvoorbeeld al zonnepanelen aanwezig zijn. Met een stijgende gasprijs en dalende elektriciteitsprijs zal dit de komende jaren blijven oplopen. Zoals eerder geschreven ligt de investering in een hybride warmtepomp tussen de €4.000,- tot 7.000,- inclusief de installatie en mogelijke kleine aanpassingen aan je woning. Dat is exclusief de subsidie die gemiddeld rond de €1.600,- ligt. Bij een hybride warmtepomp blijf je wel vastrechtkosten betalen. 

Heb je interesse meer informatie over de financiële voordelen met een hybride warmtepomp? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies! 

 

Kansen voor hybride warmtepomp in huurwoningmarkt

Naast de stijgende installaties bij woningen in de koopmarkt, wordt ook in de huurmarkt gekeken naar het verduurzamen van woningen. Ook in deze market zijn volop kansen. Verschillende woningcorporaties kiezen al de stap om te beginnen met verduurzamen. Bij experimenten is duidelijk dat de Nul-op-de-Meter renovatie projecten niet financieel rendabel zijn waardoor gekeken wordt naar andere oplossingen.

In pilots komt de hybride warmtepomp naar voren als beste oplossing in het verduurzamen van het woningvoorraad. Dit in combinatie met de noodzakelijke isolatie van de woning. In Nederland zijn ruim 3 miljoen woningen huurwoningen, waarmee duidelijk is dat ook hier flink verduurzaamd moet gaan worden.

In 2050 moeten alle woningen energieneutraal zijn, dus ook huurwoningen. Voor de particulieren woningbezitters is hier de ISDE-subsidie voor. Per 1 mei start voor woningcorporaties de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen als extra stimulans met 200 miljoen euro beschikbaar.  

Hybride warmtepomp terecht populair

De gegeven informatie toont aan dat de hybride warmtepomp terecht een populaire tussenoplossing is. Wil je nog niet van het gas af maar wel verduurzamen, dan is dit een goede stap. Neem je daarbij de besparing op je energierekening en de relatief lage investeringslast dan is het de moeite waard je te verdiepen in de hybride warmtepomp. Wij helpen je graag verder met advies!

Advies

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lucht/Water warmtepomp kopen: wat moet je weten - Energieplein - […] warmtepomp wordt hier vaak voor gekozen in bestaande bouw. Samen met de hybride warmtepomp is dit de meest populaire…
  2. Wat is een warmtepomp? Alles over de werking! - Energieplein - […] meerWelke warmtepomp past het beste bij mijn woning: lees meerAanschaf van een hybride warmtepomp: lees meerAanschaf van een lucht/water…
  3. Huurwoning geschikt voor warmtepomp - Energieplein - […] hybride warmtepomp is zeer geschikt voor bestaande woningen. In combinatie met een cv-ketel kan een warmtepomp perfect […]