Consument heeft vertrouwen in warmtepomp

Het zal vast een gesprekonderwerp zijn geweest tijdens een bakje koffie met kennissen, de warmtepomp. Steeds meer consumenten zijn zich ervan bewust wat voor veranderingen ons klimaat doormaakt. En laten we niet vergeten hoe graag de Nederlandse overheid een ‘Groen Nederland’ ziet. De verkoopstijging die de warmtepomp in 2019 heeft laten zien, bevestigt de groeiende interesse naar de vervanger van de traditionele cv, ook een belangrijke stap in de afname van de C02 uitstoot in Nederland.

2019 is een uitstekend jaar geweest voor de warmtepomp, het Nederlandse onderzoekbureau Dutch New Energy Research heeft dit gepubliceerd in het jaarlijkse Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020. Er is een steekproef onderzoek gedaan onder 17 fabrikanten en 78 installateurs van warmtepompen. Terwijl in 2018 zo’n 30.000 warmtepompen geplaatst werden was 2019 met 30% meer verkopen een optimistisch jaar voor de warmtepomp, die gezien wordt als de grote concurrent van de cv ketel.

Aankomend jaar, 2020, zal de groei naar verwachting doorzetten naar een afnamen van zo’n 50.000 warmtepompen. Dat is ten opzichte van de cv-ketel nog steeds een klein percentage maar een flinke stijging die de komende jaren doorgezet gaat worden.

Warmtepomp kopen vooral kwestie van goed advies
‘Wat kost zo’n warmtepomp mij nu?’, ‘Wat voor rendement heeft een warmtepomp eigenlijk?’, het zijn bekende kritische vragen die vaker terugkomen. Onze maatschappij is zich er meer van bewust dat groene energie een belangrijke rol speelt in ons dagelijkse leven.

De skeptische gedachtengang over de warmtepomp als vervanger van de cv is inmiddels wel weg, al blijf je als consument met de nodige vragen zitten bij het orientatieproces bij de aankoop van een warmtepomp. Uit ervaring weten wij bij het Energieplein dat alles begint bij een goed advies, en dat is iets meer dan een paar rekensommetjes en een gesprek met een adviseur en informatie over de ISDE-subsidie. Het gebrek aan technisch gekwalificeerde warmtepomp installateurs blijft een belangrijk aspect in de advies-fase om de juiste installateur te vinden. Daarnaast wil je goede uitleg hebben over de werking van een warmtepomp, iets wat te weinig gedaan wordt. En te denken van de huidige isolatie van je woningen? Meer over een goed advies en de installatie van de warmtepomp lees je in ons artikel, waar begint de aanschaf van een warmtepomp bij?

ISDE-subsidie maakt aanschaf aantrekkelijk
De warmtepomp wordt voornamelijk geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen. Maar in Nederland zijn er ook honderdduizenden oudere woningen die de aankomende tientallen jaren voorzien gaan worden van warmtepompen als vervanger van de cv. Het proces begint bij het bepalen van de isolatie van je woning en de energiebehoefte.

Dankzij de ISDE-subsidie subsidie die beschikbaar is, is de aanschaf van een warmtepomp een stuk aantrekkelijker geworden. Daarbij moet wel gezegd worden dat vanaf dit jaar de ISDE-subsidie is afgeschaft op nieuwbouwwoningen waarvoor op of na 1 juli 2018 een aanvraag voor een omgevingsvergunning is ingedoen. Dat heeft te maken met het vervallen van de gasaansluitingsplicht voor nieuwbouw per 1 juli 2018. Daarentegen blijft de ISDE-subsidie wel gelden voor andere situaties. En in 2021 komt er nog een verbreding bij, een isolatiesubsidie voor woningeigenaren, het samenvoegen van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), die het aantrekkelijker maakt over te gaan op een warmtepomp.

De ISDE-subsidie is tevens verlengd tot 2030 en voor aankomend jaar is een potje van 100 miljoen euro beschikbaar voor woningen eigenaren.

Ben je ook benieuwd naar alle voordelen van een warmtepomp? Lees dan ons artikel met alle voordelen van een warmtepomp. Bij het Energieplein kun je terecht voor alle vragen omtrent de aankoop van warmtepompen. 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nadelen warmtepomp? Laat je goed adviseren! - Energieplein - […] warmtepomp is steeds populairder in Nederland. Mensen spreken vaak over de nadelen van een warmtepomp. Zijn deze uitspraken over…