Europese Commissie zet nieuw doel CO2-uitstoot

Deze week is de Europese Commissie bijeen gekomen voor nieuwe klimaatdoelen. Het gaat goed met de klimaatdoelstellingen voor 2030 en de EU wil deze versnellen met een meer ambitieus plan. De CO2-uitstoot kan verder minderen. 

55% CO2-uitstoot verminderen

In een nieuw rapport wat is uitgebracht blijkt dat de Europese Unie op het juiste traject zit om de klimaatdoelen van 2030 ruimschoots te halen. Huidige doelstelling is het verminderen van de CO2-uitstoot met 40%. Dat is met name te danken aan de hoeveelheid nieuwe toepassingen van hernieuwbare energie in heel Europa. De overheden dragen hier natuurlijk ook een grote bijdrage aan met het stimuleren. De Europese Unie wil daarom nieuwe doelstellen die nog ambitieuzer zijn, 55% minder uitstoot aan het einde van 2030. Deze doelen worden de komende tijd verder geanalyseerd om gepresenteerd te worden in juni 2021 tijdens de United Nations Climate Change Conference. 

Frans Timmersman, Eurocommisaris, zei het volgende: “Tijdens dit cruciale moment voor onze gezondheid, economie en de actie die wij ondernemen voor klimaatverandering, is het belangrijk dat Europa een belangrijke (wereldwijde) rol speelt naar een verbeterd klimaat. Dit is belangrijk om de wereld te laten zien dat wij vooruitkijken naar onze volgende generaties en helpen het klimaatdoel van 2050 te halen, klimaatneutraliteit.”

Ook commissionaris van Energie, Kadri Simson, geeft aan dat op basis van de huidige vooruitzichten, nieuwe doelen noodzakelijk zijn, maar ook realistisch. 

 

Het bereiken van 55% reductie in de CO2-uitstoot zal actie vragen in alle sectoren van de economie. Deze klimaatneutrale transitie kan alleen op deze manier bereikt worden. De grootste bron van CO2-uitstoot komt van fossiele brandstoffen. Gebouwen, transport en de industriële sector spelen een essentiële rol in de energietransitie. De nieuwe doelen zullen de Europese economie helpen met het herstellen wanneer de COVID-19 pandemie op retour is. Om de doelen te stimuleren kunnen lidstaten putten van de NextGenerationEU Recovery Fund die 750 miljard euro groot is. Dit moet innovatie, schone technologie en een efficiënte economie stimuleren.

huurwoning warmtepomp

Woningbouwsector geeft vol gas

Binnen Europa moet de woningbouwsector aan de bak, huizen gaan namelijk van het gas af. Huizen moet duurzamer en groener worden, hiervoor is een flinke renovatie nodig. De Nederlandse overheid stimuleert al behoorlijk met subsidies. Op basis van de nieuwe doelen zullen mogelijk op korte en lange termijn meer subsidies beschikbaar komen. Er zijn verschillende maatregelen die zorgen voor een verlaging van de CO2-uitstoot door het verduurzamen van je woning.

De basis begint met het beter isoleren van je woning, waarbij de volgende stappen zijn het overgaan op zonne-energie en een warmtepomp installeren. Daarnaast schreven wij recentelijk over een passiefhuis, dit is het huis van de toekomst. 

Bij Energieplein verzorgen wij advies voor het verduurzamen van je woning en de overgang op een warmtepomp. Voor meer vragen, neem gerust contact op met één van onze collega’s voor een gesprek. 

0 reacties