Investeren in de warmtepomp loont ook in 2024

De warmtepomp is dit jaar al veelvoudig in de media geweest. Verkopen die dalen, maar ook steeds meer tevreden klanten. De investering een warmtepomp loont, maar waarom nu eigenlijk?

Dalende verkopen in 2024

De verkoop van warmtepompen is in de eerste maanden van dit jaar sterk gedaald. Dit komt onder andere doordat de gasprijzen niet meer zo hoog zijn als voorheen. Daarnaast zijn er zorgen over het overvolle stroomnet. Volgens de Vereniging Warmtepompen zijn er in de afgelopen periode zo’n 20.000 warmtepompen verkocht voor plaatsing in woningen, wat minder dan de helft is van de 42.000 van een jaar eerder. Ook ligt dit aantal lager dan het laatste kwartaal van afgelopen jaar, toen er 26.000 zijn aangeschaft.

Naast problemen met het stroomnet en de gasprijzen, speelt ook mee dat de nieuwbouwmarkt stroef verloopt. Door de afname van nieuwe woningen is er ook minder vraag naar warmtepompen. Opmerkelijk is dat zelfs mensen die al langer in hun woning wonen en willen verbouwen, minder vaak voor een warmtepomp kiezen.

Klanten met warmtepomp vooral tevreden

Uit een recente enquête onder 1800 warmtepompeigenaren, uitgevoerd door Installatiemonitor, blijkt dat maar liefst 95% van hen anderen een warmtepomp zou aanraden. Dit onderzoek, gericht op zowel hybride als all-electric warmtepompen, biedt waardevolle inzichten in de ervaringen van warmtepompbezitters en de prestaties van deze duurzame verwarmingssystemen. De enquête, gehouden eind 2023, toont aan dat 54% van de respondenten zich uitgebreid heeft geïnformeerd voordat ze tot aanschaf van een warmtepomp overgingen.

De belangrijkste motivatie voor de aanschaf van een warmtepomp blijkt onafhankelijkheid van aardgas te zijn, met maar liefst 72% van de respondenten die deze reden noemen. Kostenbesparing staat niet altijd bovenaan de lijst, wat aangeeft dat duurzaamheid en onafhankelijkheid steeds belangrijker worden in de overweging voor een warmtepomp.

De meeste warmtepompbezitters (ruim 35%) kunnen geen nadelen noemen van hun warmtepompinstallatie. Voor all-electric warmtepompen is de omvang van de installatie het meest genoemde nadeel, terwijl bij hybride warmtepompen het behoud van gasaansluiting het meest voorkomt. Bij 19% van de respondenten functioneerde de warmtepomp niet zoals verwacht vanwege onjuiste inregeling.

Remeha Elga Ace 6 kw Installatie

Investeren in een warmtepomp in 2024

Overweeg je een warmtepomp aan te schaffen? Hier zijn enkele voordelen en duidelijke argumenten waarom het de moeite waard is:

 • Lagere energiekosten: met een warmtepomp kun je je gasverbruik aanzienlijk verminderen, wat resulteert in lagere energierekeningen.
 • Milieuvriendelijkheid: warmtepompen verminderen de CO2-uitstoot, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor het milieu.
 • Comfort: Warmtepompen bieden een gelijkmatige en constante verwarming in huis, wat zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat.
 • Onafhankelijkheid van aardgas: door te investeren in een warmtepomp verminder je je afhankelijkheid van aardgas, wat steeds belangrijker wordt gezien de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Terugverdientijd in een simpele berekening

Stel, je investeert netto €5.000,- in een hybride warmtepomp, na aftrek van subsidie van ongeveer €2.700,- . Je huidige gasverbruik is 1700 m3 per jaar en je hebt genoeg zonnepanelen om 2500 kWh aan stroom op te wekken. Een hybride warmtepomp zal alleen de woning verwarmen, terwijl je nog steeds 200 m3 gas nodig hebt voor sanitair warm water. De mogelijke besparingen kunnen dan oplopen tot 1500 m3.

Met een hybride warmtepomp kun je ongeveer 75% van je gasverbruik voor verwarming verminderen. Laten we dit als volgt berekenen:

 • Je huidige gasverbruik voor de woning: 1500 m3
 • Vermindering van gasverbruik door warmtepomp: 75% van 1500 m3 = 1125 m3
 • Nieuw gasverbruik na installatie van de warmtepomp: 1500 m3 – 1125 m3 = 375 m3

Met de huidige gemiddelde gasprijzen van €1,40 per m3 kun je de besparing als volgt berekenen:

 • Jaarlijkse besparing op gasverbruik: 1125 m3 * €1,40 = €1575

Met een hybride warmtepomp bespaar je dus €1575 per jaar op gasverbruik. Met een investering van €5000 is de terugverdientijd dan:
Terugverdientijd = Investering / Jaarlijkse besparing
Terugverdientijd = €5000 / €1575 ≈ 3,17 jaar

Na ongeveer 3,17 jaar heb je je investering terugverdiend en begin je daadwerkelijk geld te besparen door de lagere energiekosten. Het investeren in een warmtepomp loont dus zeker op de lange termijn. Afhankelijk van wat de gasprijzen gaan doen wordt een investering nog meer interessant. In dit geval wordt er vanuit gegaan dan de opbrengst van de zonnepanelen gebruikt kan worden. Wij vinden het bij Energieplein belangrijk om uit te leggen hoe de volledige woningsituatie is en dan een meer nauwkeurige berekening te maken.

Het rendement van de warmtepomp (de +/-75% die nodig is voor verwarming v/d woning) zal verder toenemen wanneer de warmtepomp goed wordt ingeregeld. Dit zijn zaken zoals:

 • Aanvoertemperaturen; warmtepomp kan tot 55 graden verwarmen, bij vloerverwarming is dit lager, wat beter rendement betekent.
 • Omslag temperaturen, buiten temperatuur, deze kan ingesteld worden tot -10.
 • COP stooklijn – vanaf welk moment springt de cv-ketel bij omdat rendement afneemt van de warmtepomp.
 • Instellen van tijdzones in een app van de warmtepomp, methodiek en verschil van de temperaturen overdag/avond. Hoe constanter hoe beter.

Advies nodig van Energieplein?

Bij Energieplein staan wij klaar voor advies voor iedere woningsituatie. Het is belangrijk om in het voortraject zoveel mogelijk informatie te krijgen zodat je een goede keuze maakt. Daar helpen wij bij met Energieplein. Interesse in een kennismaking met 1 van onze collega’s? Neem via onderstaand formulier contact op en dan nemen wij telefonisch contact op.

Advies

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *