Lucht/Water warmtepomp kopen: wat moet je weten

De lucht/water warmtepomp wordt steeds meer toepast in woningen. Deze duurzame manier van verwarmen groeit in populariteit. Wil je ook een lucht/water warmtepomp kopen? Dit is het belangrijkste om te weten!

Bij Energieplein kun je terecht voor alle vragen en advies wanneer je van het gas wilt. Wanneer er interesse is in het kopen van een warmtepomp is het verstandig voldoende informatie te krijgen zodat je een goede keuze maakt. Om te beginnen heeft de warmtepomp de nodige voordelen die investeren in deze periode aantrekkelijk maakt. De volgende voordelen kunnen als belangrijkste genoemd worden.

Voordelen lucht/water warmtepomp

Besparen op energiekosten

Hoe beter het rendement van de warmtepomp, hoe meer geld je kunt besparen. Voor iedere kWh die de warmtepomp verbruikt, krijg je + 4 kWh aan energie voor terug. Dit heeft te maken met de COP van de warmtepomp.  Deze energie wordt gebruikt om de woning te verwarmen. 

De meeste woningen zijn geschikt voor de lucht/water warmtepomp, zolang de isolatie goed is van je woning. Voor de duidelijkheid kun je bij een goed geïsoleerde woning uitgaan van ongeveer 50 watt per m².

Bij een twee-onder-één-woning met ongeveer 130 m² en een totaal gasverbruik van 1.300 m³ kun je ongeveer €750,- tot €800,- op jaarbasis besparen. Als je bijvoorbeeld ook zonnepanelen hebt laten plaatsen dan is het mogelijk om €0,- aan energielasten te hebben. Dit komt doordat zonnepanelen zorgen voor de stroom die gebruikt kan worden voor de warmtepomp. 

Lucht/water warmtepomp komt met ISDE-subsidie

Wie overgaat op het kopen van een warmtepomp kan ook een subsidie aanvragen. De Nederlandse overheid stimuleert de overgang op meer duurzame energiebronnen. Op bijna alle woningen is een warmtepomp subsidie beschikbaar maar er zijn enkele uitzonderingen. Het bedrag van de ISDE-subsidie verschilt per warmtepomp maar loopt uiteen van zo’n €1.500,- tot meer dan €5.000.- per warmtepomp.

Waarde woning stijgt dankzij warmtepomp

Tegenwoordig moeten woningen verplicht een energielabel hebben. Deze geeft in de klassen A tot G aan in welke energieklasse de woning valt. Hoe hoger de klasse hoe beter het energielabel. Dit label geeft aan hoe duurzaam een woning is. Uit verschillende onderzoeken is aangetoond dat huizen met een beter energielabel gemiddeld meer waard zijn dan vergelijkbare woningen met een lager energielabel. Het loont om de investering te maken om vervolgens je waarde met 5% tot 10% te zien stijgen door een beter energielabel.

Een comfortabele woning

Een woning met een constante temperatuur zorgt voor een zeer comfortabele woonomgeving. Door een  warmtepomp is je huis het hele jaar constant verwarmt. Dit is perfect tijdens de koudere wintermaanden. Daarnaast kan een warmtepomp ook je woning koelen, wat extra comfort biedt tijdens de zomermaanden. Je woning wordt een stuk comfortabeler met een warmtepomp!

Lucht/Water warmtepomp duurzame energiebron

De energie waar de lucht/warmtepomp op draait is gratis, namelijk lucht! Nederland moet in 2050 gasvrij zijn. Daarnaast moet in 2030 de CO2 uitstoot met 40% dalen. Om deze doelstellingen te halen doet de overheid er alles aan nu al met deze energietransitie te beginnen. Met het kopen van een warmtepomp draag je bij een duurzamer Nederland. Niet alleen maakt deze geen gebruik van fossiele brandstof, daarnaast stoot een warmtepomp veel minder CO2 uit. Hoe duurzamer de woning, hoe meer belangrijkere voordelen dat heeft.

all electric warmtepomp

Panasonic lucht/water warmtepomp installatie

Werking lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp haalt energie uit een onuitputbare bron, de buitenlucht. Hoe werkt een lucht/water warmtepomp? Het principe van iedere warmtepomp is ongeveer hetzelfde. Samenvattend bestaat de cyclus uit de volgende fases: verdamper, compressor, condensor en het expansieventiel. Bij een lucht/water warmtepomp heb je een buitenunit en een binnenunit welke zorgen voor het hele proces van energieopwekking.

Werking buitenunit lucht/water warmtepomp

De buitenunit en binnenunit van de lucht/water warmtepomp zijn verbonden met een gesloten circuit. In dit circuit wordt een koudemiddel rondgepompt. Deze zorgt ervoor dat het systeem werkt, het verdampen en condenseren. De ventilator in de buitenunit haalt de energie uit de lucht en voert deze door de verdamper. Het is de ventilator van de warmtepomp waar een gedeelte van het geluid vandaan komt. Vervolgen gaat door de lagere druk in de verdamper het koudemiddel koken.

Werking binnenunit lucht/water warmtepomp

Door de compressor wordt het inmiddels gasvormige koudemiddel getransporteerd naar de condensor (warmtewisselaar). Tijdens dit proces neemt de druk en temperatuur toe, om vervolgens afgegeven te worden aan het afgiftesysteem in je woning. De damp condenseert weer en wordt opnieuw een vloeibaar koelmiddel. Via het expansieventiel begint het proces opnieuw.

Deze opgewekte warmte kan gebruikt worden voor de vloerverwarming, het tapwater maar bijvoorbeeld ook het zwembad.

Voordeel van een buffervat

Om ervoor te zorgen dat voor de woning genoeg warm water aanwezig is, moet je een voorraadvat hebben. Deze vatten zijn leverbaar in verschillende hoeveelheden liters, 150 liter tot meer dan 1.000 liter. Een buffervat heeft verschillende aansluitpunten zodat bijvoorbeeld ook andere warmtebronnen hierop aangesloten kunnen worden. Wanneer je een full-electric warmtepomp hebt is een buffervat noodzakelijk om te hebben om continu warm water te hebben voor alle voorzieningen in de woning.

Een belangrijk voordeel van het buffervat is het verhogen van het rendement van je lucht/water warmtepomp. Wanneer een buffervat is aangesloten op de warmtepomp kan de compressor een stuk efficiënter werken. Dit komt de COP van de warmtepomp ten goede.

Onderstaande video geeft een korte impressie over de werking van een lucht/water warmtepomp. 

Lucht/water warmtepomp kan in bestaande bouw

De toepasbaarheid van een lucht/water warmtepomp is goed. Dat was recentelijk te lezen in een artikel over de geschiktheid van woningen dat wij schreven. Veel consumenten twijfelen bij het kopen van warmtepomp, dat is niet nodig wanneer je goed advies krijgt.

Nieuwbouwwoning

Zowel in nieuwbouw als bestaande bouw is de lucht/water warmtepomp toepasbaar. In nieuwe woningen is altijd voldoende isolatie aanwezig. Voor de bestaande bouw kun je aanspraak maken op subsidie bij het plaatsen van een warmtepomp. In de nieuwbouw zijn de regels gewijzigd, de ISDE-subsidie vervalt voor nieuwbouw waarvan na 1 juli 2018 de vergunning is aangevraagd.

Bestaande bouw

Gezien de eenvoudige toepasbaarheid van een lucht/water warmtepomp wordt hier vaak voor gekozen in bestaande bouw. Samen met de hybride warmtepomp is dit de meest populaire keuze. Er hoeft eigenlijk niks ontworpen te worden en geen vergunningen aangevraagd te worden. Je moet met name rekening houden met het verwarmingsvermogen en een goede plaatsing van de buitenunit. Een te grote capaciteit zorgt voor warmtepomp die aan/uit gaat wat zorgt voor meer stroomverbruik. Dit zijn namelijk de piekmomenten.  

Afhankelijk van de hoeveelheid toegepaste isolatie kies je als koper voor het type warmteafgiftesysteem, vloerverwarming of radiotoren/convectoren. De prijs, het rendement en comfort is het beste bij goede isolatie en de keuze vloerverwarming. Het haalbare rendement is uitstekend en de investering is financieel haalbaar. De installatie van een warmtepomp kost ongeveer een dag. 

installatie warmtepomp

Installatie warmtepomp

Haalbare investering

De meest geïnstalleerde warmtepompen zijn de hybride warmtepomp, lucht/water warmtepomp en grond/water warmtepomp. Qua investeringslast is de lucht/water warmtepomp een stuk lager dan een grondgebonden systeem. Er moet immers geen grondboring plaatsvinden en de installatie is een makkelijk proces. Enkel belangrijk is de plaatsing van de buitenunit op een goede plek van de woning. De meeste warmtepompen zullen tussen de 5 kW tot 9 kW aan vermogen nodig hebben.

Wat kost een lucht/water warmtepomp?

Afhankelijk van de keuze van het warmteafgifte systeem en de warmtepomp bedraagt de investering tussen de €7.000,- tot  €12.500,-. Dat is exclusief subsidies en andere mogelijke besparingen. Het beste blijft een systeem dat werkt op laag temperatuurverwarming.

Afhankelijk van je woning en je verbruik verbruikt een warmtepomp tussen de 2.200 tot 3.500 kWh per jaar. Alles is afhankelijk van een goede installatie. Met een dalende prijs voor elektriciteit en aanwezigheid van zonnepanelen kun je mogelijk 0 op de rekening krijgen. Het kopen van een warmtepomp wordt zo erg interessant! 

 

energieverbruik 2019

Voorbeeld van energieverbruik met warmtepomp

Subsidies

Voor particulieren zijn tal van mogelijkheden om de investering in de warmtepomp te realiseren. Er zijn verschillende subsidies die het overgaan op een gasvrije woning aantrekkelijker maken.

Warmtefonds

De overheid heeft het Warmtefonds waar leningen beschikbaar zijn tegen lange looptijden en lage rentes. Bij een lening van €10.000,- bedragen de bruto maandlasten €91,- en bij €15.000,- bedraagt dit €136,- per maand met een looptijd van 10 jaar. Dit jaar, 2020, volgen nog meer financieringsmogelijkheden.

Warmtepomp subsidies

Op de website van Verbeterhuis.nl kun je via een subsidiewijzer precies zien wat er tot op lokaal niveau aan subsidies beschikbaar is. Aangezien dit per gemeente kan verschillen is het goed om deze informatie bij de hand te hebben. Energieplein helpt bij alle financiële vraagstukken bij de aanschaf van een warmtepomp. Waaronder de aanvraag van de subsidie voor de warmtepomp, de ISDE-subsidie.

Wil je meer weten over de aanschaf van de warmtepomp? Lees dan ons stappenplan door voor belangrijke informatie. In ons volgende artikel gaan wij verder in op de beste lucht/water warmtepompen. 

0 reacties