Overheid maakt 1,3 miljard euro vrij voor de verduurzaming

Het kabinet heeft tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt dat er meer geld beschikbaar komt voor verduurzaming. Dit geld komt onder andere beschikbaar om actiever in te zetten op het isoleren van woningen en warmtepompen. Nederland zet actief in op van het gas te gaan.

288 miljoen voor hybride warmtepomp

Het is vaker naar voren gekomen dat de hybride warmtepomp een uitstekend systeem is. Bij sprake van redelijke isolatie kan een hybride warmtepomp uitstekend rendement halen, zowel in nieuwbouw woningen als woningen uit de jaren 70. Daarom loont het ook in te zetten op verduurzamen. Het kabinet maakt 288 miljoen vrij voor de hybride warmtepomp subsidies. Voor een hybride warmtepomp kun je kiezen tussen twee soorten systemen, een monoblock of split warmtepomp.

Een hybride warmtepomp biedt volop voordelen. Het is een combinatie van een lucht/water warmtepomp en een traditionele cv-ketel. Veel klanten kiezen hiervoor doordat de besparing op jaarbasis op gas kan oplopen tot 80%. De hybride warmtepomp is voor veel situaties een goede stap op weg naar aardgasvrij. Dan kan gekozen worden voor een lucht water warmtepomp.

Advies

Nationaal Isolatieprogramma

Er komt 514 miljoen euro beschikbaar voor een vernieuwd nationaal isolatieprogramma. Deze is erop gericht om versnelling aan te brengen in het isoleren van woningen. Goede isolatie zorgt voor een lager gasverbruik en betere energieprestatie van de woning. Met goede isolatie is al heel veel winst te behalen. De subsidie komt beschikbaar voor zowel koop-als huurwoningen. Ook in huurwoningen kan een lucht water warmtepomp toegepast worden.

Subsidie vanaf 2022 beschikbaar

Op de website van RVO worden updates gegeven over de subsidies voor de genoemde middelen. Deze worden vanaf 2022 beschikbaar en lopen door tot 2023 en 2024. Er is nog een extra reservering gedaan van 3 miljoen voor geothermie en aquathermie projecten. Ook komt er extra ondersteuning voor gemeenten zodat Nederland richting de doelen van het Klimaatakkoord blijft toewerken.

 

Verduurzaming woning

 

 

0 reacties