Waarom je woning verduurzamen

Er zijn verschillende redenen om je woning te verduurzamen. Dat kan op allerlei manieren. Verduurzamen neemt op korte en lange termijn veel voordelen met zich mee. Waarom zou je moeten gaan verduurzamen?

In Nederland zijn nog miljoenen woningen die de komende jaren verduurzaamd moeten worden. Niet voor iedere woningeigenaar loont het om te investeren in een warmtepomp. Maar er zijn andere manieren om te verduurzamen en op die manier jaarlijks geld te besparen. Het demissionaire kabinet is actief bezig om klimaatneutraal wonen te stimuleren en wil nog meer geld uittrekken mogelijk in de vorm van extra subsidies. De volgende argumenten maken het aantrekkelijk om te verduurzamen.

Verlaging jaarlijkse energielasten

Een woning verduurzamen is een traject dat je doorloopt in stappen. Dit kan vanuit de Trias Energetica benaderd worden. De toepassing van energiebesparende maatregelen zorgt voor een verlaging van maandelijkse en jaarlijkse lasten. Alleen met isolatie worden al goede stappen gezet. Wanneer je ook kiest voor zonnepanelen en een warmtepomp kun je jaarlijks nog meer besparen. Vooral bij oudere woningen kan in Nederland nog veel winst behaald worden. Er kunnen honderden euro’s bespaard door alles op de juiste manier aan te pakken.

Verhoging wooncomfort

Een duurzame woning zorgt voor een hoger comfort van de binnenruimtes. Iedereen wil immers een binnenklimaat hebben wat behaaglijk is, en in de zomer zorgt een goede schil voor koeling en in de winter zorgt goede isolatie dat het binnen niet tocht en de woning lekker comfortabel is. Goede isolatie zorgt voor veel meer comfort. Een comfortabele woning krijg je door de schil goed te isoleren, muren, glas, dak en de vloer.

Hogere woningwaarde

Waardevolle toevoegingen zijn belangrijk en aantrekkelijk voor nieuwe kopers. Daarnaast is een Energielabel verplicht wanneer je de woning gaat verkopen. Hoe hoger een energielabel, hoe meer meerwaarde een huis krijgt. Een woning met een energielabel A is gemiddelde 12.000 euro meer waard dan een woning met een energielabel D. Het energielabel is een maatstaf hoe energiezuinig een woning is. Een energielabel heeft goede isolatie, zonnepanelen en een energiezuinige verwarming zoals vloerverwarming of warmtepomp. Het levert meer comfort op en een hogere woningwaarde. Gemiddeld bedraagt de meerwaarde per hogere klasse €2.000,-. Een woning verduurzamen loont dus. 

zonnepanelen warmtepomp woning

Betere verkoopbaarheid

In de huidige woningmarkt is het niet makkelijk om aan een nieuwe woning te komen. Verkoop je je woning dan wil je met deze situatie een mooi aanbod krijgen. Vooral wanneer een woning een goed energielabel krijgt is de verkoopbaarheid een stuk beter. Uit verschillende onderzoeken gedaan door universiteiten staan woningen met een slechter energielabel vaak langer dan 70 dagen te koop. Dat is vooral bij nieuwe woningen niet het geval. Wanneer er veel aanbod zoals in de huidige markt zal een woning met een beter energielabel meer opbrengen en eerder verkocht worden.

Betere leefomgeving

Een woning die op een goede manier is verduurzaamd zorgt voor een beter en gezonder binnenklimaat. Wij brengen veel tijd door in onze woning, maar er wordt nog te weinig gekeken naar een optimaal klimaat. Binnenlucht is meer vervuilend dan de buitenlucht. Dat ontstaat door luchtvochtigheid, luchtvervuiling en vochtigheid van de muren. Schimmelvorming en bacteriën kunnen ontstaan. Goede ventilatie in de woning voert meer vervuilende stoffen af en zorgt voor meer verse lucht. Het toepassen van bijvoorbeeld een WTW-unit resulteert in een beter binnenklimaat.

Bijdrage aan volgende generatie

Er zijn wereldwijde klimaatdoelstellingen gesteld voor de aankomende jaren tot 2050. Woningen maken ook een deel uit om de CO2 uitstoot terug te dringen. Hoe duurzamer woningen zijn, hoe beter dit is voor de toekomst van de wereld. De meest optimale situatie zijn woningen die energieneutraal zijn, maar dat is niet mogelijk met alle woningen. Aan dit thema wordt steeds meer aandacht aan besteed en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Voor de volgende generatie wordt het land en de wereld ook stukje beter gemaakt.

Onafhankelijkheid energiemarkt

Door een aantal factoren worden de energiekosten van je woning bepaald, de factoren kunnen afhankelijk zijn van leveranciers. De afgelopen jaren is de gasprijs al steeds meer gestegen door overheidsbepalingen. Hoe meer een woning zelfvoorzienend is hoe minder afhankelijk je als eigenaar bent aan gas en elektriciteitsprijzen. Dat begint met goede isolatie, vervolgens zonnepanelen, een warmtepomp en andere maatregelen die zorgen dat een woning volledig energie-neutraal kan zijn. Allemaal goede maatregelen voor je woning verduurzamen. 

Advies

 

0 reacties