10 warmtepomp weetjes

Dagelijks krijgen wij vragen over warmtepompen bij Energieplein. Een warmtepomp is namelijk anders dan een cv-ketel en het is een bepaalde investering. Daarom hebben wij 10 belangrijke warmtepomp weetjes op rij gezet op basis van de vragen die wij krijgen.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Warmtepomp weetjes! Ja, bijna iedere woning is geschikt voor een warmtepomp. Het belangrijkste aspect is dat de woning goede isolatie heeft. Dit is bij oudere woningen niet altijd het geval. Bij woningen gebouwd voor 2000 is een isolatie check goed om te doen. Het kan zijn dat er toch nog enkele aanpassingen gedaan moeten worden aan de woning. Bij Energieplein geven wij warmtepomp advies over de isolatie en de mogelijkheden. In een eerder geschreven artikel kun je meer lezen over de geschikteid van een woning.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame vervanger van de cv-ketel. Deze milieuvriendelijke manier groeit enorm in populariteit in Nederland. Je verbruikt bijna of geen gas meer en hier kun je jaarlijks flink op besparen. De warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of grondwater en zet deze om in energie. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om het huis te verwarmen en van warm water te voorzien. Hoe de warmtepomp precies werkt is te lezen in dit artikel.  

Wat voor warmtepomp moet ik kopen?

Andere warmtepomp weetjes. De keuze voor een warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Hoe goed de woning geïsoleerd is het belangrijkste factor. Daarnaast is de keuze afhankelijk van het budget en de behoeften. Belangrijk is om de energiebehoefte te weten van de inwoners. Je wilt niet een warmtepomp kopen met een slecht rendement waardoor je meer kosten maakt jaarlijks. Een hybride warmtepomp is een goede oplossing voor wanneer je nog niet van het gas af wil. Meer rendement is haalbaar met een stand-alone warmtepomp maar deze investering is groter. Voor de juiste warmtepomp geeft Energieplein advies.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp zal je tussen de €4.000,- en €7.000,- kosten. Het verschil zit in de aanpassingen, behoeften en uiteraard het merk waarvoor je kiest. Voor een lucht/water warmtepomp moet je uitgaan van €7.000,- tot €12.000,-. Een grondgebonden systeem is hogere investering doordat grondboringen plaats moeten vinden. 

Hoe groot is een warmtepomp buitenunit?

De afmetingen van de buitenunit verschillen per merk en het type warmtepomp. Bij een monoblock systeem is de buitenunit groter. Dit omdat alle onderdelen in de buitenunit geïntegreerd zijn. Een buitenunit is bij een split systeem kleiner. De afmetingen van een buitenunit zijn minimaal 700 mm breed, 800 mm hoog en 330 mm in diepte. Exacte gegevens geven wij bij een aanvraag.

Een van de belangrijkste warmtepomp weetjes, het geluid. Nee, een warmtepomp maakt geluid. Vanaf 2021 mag een warmtepomp maximaal 40 dB (A) aan geluid produceren. Dat is de geluidsnorm voor de warmtepomp in 2021. Dit is de geluidsnorm op de erfgrens van de buren, deze geluidseis geldt voor zowel nieuwbouwwoningen als voor bestaande woningen. Inmiddels zijn warmtepompen steeds stiller. Een Vaillant Arotherm Plus produceert bijvoorbeeld slechts 28 dB (A) aan geluid. De meeste systemen schommelen rond de 40 dB (A). 

split warmtepomp daikin

Moet ik vloerverwarming installeren voor een warmtepomp?

Voor een verhoogd comfort in de woning is vloerverwarming zeker aan te raden. Je krijgt meer ruimte in de woning en het werkt erg goed samen met een warmtepomp. Het is niet noodzakelijk en je kan bij een hybride warmtepomp ook kiezen om de radiatoren te behouden. Een andere optie is te kiezen voor lagetemperatuur convectoren.

Heeft een warmtepomp nadelen?

Nee, ondanks dat er regelmatig negatief wordt geschreven over warmtepomp. Veel slechte ervaringen worden opgedaan doordat warmtepompen niet goed worden geïnstalleerd. Met Energieplein werken wij samen met specialisten die jarenlang ervaring hebben met warmtepompen. Je moet je gedrag van verwarmen aanpassen bij het gebruik van een warmtepomp. Meer over nadelen van een warmtepomp schreven wij al eerder in een blogartikel

Werkt een warmtepomp bij koude temperaturen?

Ja, bij het advies voor een warmtepomp worden berekeningen gemaakt bij temperaturen onder 0 graden. Gelukkig is het niet vaak heel erg koud meer in Nederland. Ook bij zeer lage temperaturen werkt een warmtepomp, al zal het rendement wel minder zijn. Wanneer je een hybride systeem hebt zal deze cv-ketel bijspringen wanneer er extra energie gevraagd wordt. Hierdoor zal het in je woning niet koud worden.

Krijg ik subsidie op een warmtepomp?

Ja, er is een subsidie beschikbaar voor warmtepompen. Deze wordt vanaf 2021 samengevoegd met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Er zijn enkele belangrijke dingen waar je op moet letten bij het aanvragen van de subsidie. Op nieuwbouwwoningen met een omgevingsvergunning die na 30 juni 2018 is aangevraagd is de ISDE-subsidie komen te vervallen. De website van ISDE geeft alle informatie over subsidies overzichtelijk weer.

0 reacties