Zonnepanelen kopen in Wierden

Zonnepanelen, ze zijn er in alle soorten en maten. Verschillende vermogens in wattpiek, verschillende omvormers en optimizers, een serieschakeling of parallelschakeling en is mijn meterkast wel geschikt voor zonnepanelen? En niet onbelangrijk, hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn warmtepomp te laten functioneren? Help! Waar moet ik beginnen? Energieplein legt het.

Wat kosten zonnepanelen in Wierden en omstreken?

De precieze kosten van zonnepanelen hangen natuurlijk af van een aantal zaken. De hoeveelheid zonnepanelen en je specifieke situatie maken het verschil. Heb je optimizers nodig of niet? En wil je zonnepanelen van 400 wattpiek of mag dat ook 360 wattpiek zijn? En wil je van die mooie zwarte panelen of met een zilvergrijze rand? Hieronder vindt je een ruwe schatting van de kosten maar laat je altijd informeren en vraag een offerte op.

Aantal zonnepanelen Richtprijs inclusief installatie, omvormer én BTW
6 € 4.000 ,-
9 € 5.000 ,-
15 € 6.500 ,-
18 € 8.000 ,-

Wat is een omvormer en hoe werkt dat?

Een zonnepaneel heeft als energiebron de zon. Zonne-energie wordt omgezet naar elektriciteit. Dat wordt gedaan door foto-voltaïsche (PV – Photo Voltaic) cellen die het zonlicht opvangen en verwerken. De lichtdeeltjes bewegen tussen de verschillende lagen waardoor elektrische spanning ontstaat. Die spanning wordt ook wel gezien als ‘’gelijkstroom’’ en kan nog niet direct gebruikt worden voor je kookplaat. Waarom niet? In onze huishoudens gebruiken we ‘’wisselstroom’’. En precies daarom zit er een omvormer tussen.

Een omvormer zet de opgewerkte gelijkstroom vanuit je zonnepaneel om in wisselstroom. Hierbij wil je dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Je wilt dus ook een omvormer van een zekere kwaliteit, om een zo hoog mogelijk rendement te halen.

Een zonnecollector is overigens geen zonnepaneel, een collector bevat een buizensysteem waardoor water loopt dat verwarmd wordt door de zon. Vaak gebruikt i.c.m. een boilervat voor warm water.

Omvormer

 

Serieschakeling of parallelschakeling, Energieplein legt uit.

We leggen zonnepanelen op pakweg 2 manieren, óf in serieschakeling of in parallelschakeling. Een parallelschakeling is het meest eenvoudig. Je legt alle panelen neer en verbind deze d.m.v. kabels aan elkaar. Eén centrale kabel komt uit in je omvormer en je kunt beginnen met opwekken. Dit systeem werkt als je op alle panelen dezelfde hoeveelheid zon krijgt. Dus op een plat dak zonder schaduwvorming kan dit prima. Maar je zonnesysteem werkt evengoed als het slechtste paneel opwekt. Dus als je één paneel hebt dat stelselmatig te maken heeft met schaduw of een andere hellingshoek dan wekt de rest ook minder op. Dat is zonde van je kersvers geïnstalleerde panelen, want ze benutten niet hun volledige capaciteit.

In dat laatste geval gebruiken we een serieschakeling. Ieder paneel wordt apart aangestuurd en heeft zijn eigen rendement. Perfect voor schaduwzijdes, dakkapellen of meerdere daken met zonnepanelen. Om je zonnepanelen in Overijssel in dat geval goed te laten functioneren heb je optimizers nodig.

Wat zijn optimizers en heb ik die nodig?

Een optimizer is een kastje dat tussen ieder zonnepaneel en de omvormer wordt geplaatst. Ieder zonnepaneel heeft zijn eigen optimizer. Het woord zegt het al, het ‘optimaliseren’ van je zonnepaneel. In geval je schaduwvormingen op je panelen hebt door bijvoorbeeld een dakkapel wil je wel dat ieder paneel zijn maximaal haalbare capaciteit benut en dus zijn rendement behaalt. Dan plaats je dus achter ieder paneel een optimizer.

De optimizer koppelt de panelen als het ware los van elkaar en wordt gebruikt indien een zonnepanelen installatie in serie wordt geschakeld. Immers in een serieschakeling wil je dat ieder zonnepaneel zijn maximale rendement kan behalen zodat je maximaal kan opwekken. Laat die meter maar terugdraaien!

Een bijkomend voordeel is dat je middels een app al je optimizers (dus al je panelen) in de gaten kunt houden. Dat betekent dat je iedere opgewekte kWh kunt terugleiden naar een zonnepaneel. Goed voor monitoring én handig als er een defect is, want dat zie je ook direct terug in je app.

Geen optimizer én omvormer meer nodig met Enphase micro-omvormers

Nieuwe ontwikkelingen in zonnetechnologie zijn aanstaande. Sinds een tijdje is er een module verkrijgbaar die zowel je omvormer als optimizer overbodig maakt. De Enphase IQ 7+ is bijvoorbeeld zo’n apparaat. Ieder zonnepaneel is aan de achterzijde voorzien van een module van pakweg 20x30x3 centimeter. Met deze module maak je direct verbinding met je zonnepaneel via de app. Het is een omvormer én optimizer in één. Dat scheelt ruimte in je meterkast of in een ander deel van je woning omdat er geen lompe omvormer meer nodig is.

Een micro-omvormer per zonnepaneel is makkelijk in installatie en gemakkelijk in gebruik. De kosten zijn nog wel een nadeel, gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 euro per installatie extra. Voordeel is wel dat deze anno 2022 volop leverbaar zijn in tegenstelling tot optimizers en omvormers.

Zonnepanelen verbruik

Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp

Een combinatie van zonnepanelen met een (hybride) warmtepomp is één van de beste manieren om op goedkope wijze je huis te verwarmen. De groene energie die je opwekt met zonnepanelen, kan je gebruiken om de (hybride) warmtepomp te laten draaien. Op die manier zal je door Energieplein.nl geïnstalleerde warmtepomp veel minder elektriciteit van het net verbruiken. Na het doen van de nodige investeringen in zonnepanelen en een warmtepomp heb je een zeer efficiënte manier om voordelig je huis te verwarmen. Lees hier meer over de tips voor het aanschaffen van de juiste warmtepomp.

Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zal je een kijkje moeten nemen in je meterkast. Daar kan je vermoedelijk zien wat voor aansluiting je hebt van je netbeheerder. Meest voorkomend zijn aansluitingen van 1x16A, 1x25A, 3x25A en 3x35A. De 3 staat voor 3-fasen aansluiting, hiermee heb je mogelijkheden om krachtstroom te gebruiken, bij een enkel-fase niet. Afhankelijk van de hoeveelheid stroom verbruikende apparatuur in je woning kan er bekeken worden of er ruimte genoeg is om zonnepanelen bij te plaatsen. Laat je adviseren door een elektrotechnicus of andere expert op dit gebied. Wijzigingen in een meterkast mag je alleen laten doen door gecertificeerde professionals.

Met 16 zonnepanelen of meer moet je doorgaans naar een 3-fasen aansluiting.

Vuistregel voor opbrengst van je zonnepanelen: Aantal zonnepanelen x hoeveelheid wattpiek x 0.85 = je opbrengst in kw. Voorbeeld: je hebt 12 zonnepanelen van 400 wattpiek. Je opbrengst is dus 12x400x0.85 = 4080 kWh op jaarbasis.

Met een hybride warmtepomp kan je tot 4 kw nog vaak af met een enkel-fase aansluiting maar vaak gebruik je ook zonnepanelen om de toegenomen stroomkosten af te dekken. Dan kom je al snel uit bij minimaal een 3x25A. Met een all-electric warmtepomp heb je sowieso 3-fasen nodig omdat er krachtstroom benodigd is.

Wat kost een verzwaring van mijn meterkast?

Heb je een verzwaring van je meterkast nodig dan loopt dat via de netbeheerder. Welke netbeheerder je hebt is afhankelijk van het gebied waarin je woont. De netbeheerder kan je terugvinden op een sticker in je meterkast óf op de jaarnota van je energieleverancier. De kosten van een verzwaring zijn afhankelijk van de aansluiting die je momenteel hebt en waar je naar toe zal moeten, de kosten variëren tussen de 150 en 1350 euro. Let op, bij een verzwaring ga je ook een hoger bedrag betalen aan vastrecht.

Meer weten over de installatie van zonnepanelen in Wierden en omstreken?

Kies een leverancier waarin je vertrouwen hebt en waarmee een goed advies gesprek te voeren is. Zorg het duidelijk is wie je kunt bereiken als er problemen zijn. Tevens zorgen wij voor het afhandelen van de subsidie voor zonnepanelen.

Wil je zonnepanelen voor een nette prijs en met garantie van 25 jaar? Informeer dan zeker bij Energieplein.nl. Succes met de aanschaf!

Advies

0 reacties