Warmtepomp ontwikkeling zet stijgende lijn voort

Begin dit jaar kwam de warmtepomp positief in het nieuws, de consument heeft vertrouwen in de warmtepomp. Het recentelijk gepubliceerde Warmtepomp Trendrapport 2020 laat ook een positieve trend zien in de ontwikkeling en aanschaf van de warmtepomp.

2019 een bewogen jaar

In 2019 werd volop over de warmtepomp geschreven in het nieuws. Zowel positief als negatief. De investering is nog te hoog, warmtepompen gebruiken teveel elektriciteit en nemen ze teveel ruimte in beslag. Het heeft te maken met opschaalproblemen voor de warmtepomp.

De verwachtingen voor 2020? Installateurs verwachten een verdubbeling van de verkoop en fabrikanten een verkoopstijging van zo’n 37%. Waarvan het grootste percentage warmtepompen wordt opgesteld in het residentiële segment.

Meer warmtepompen in residentiële segment

De grootste groei voor de warmtepomp vindt plaats in het residentiële segment. Naar verwachting zal deze ontwikkeling de komende jaren doorzetten. Hierbij moet onderscheid gemaakt worden tussen nieuwbouw en bestaande bouw.

In de bestaande bouw is de lucht/water warmtepomp het meest populair met bijna 50% aandeel. Daarnaast kiezen consumenten ook voor de hybride warmtepomp en een ventilatie warmtepomp.

Ook in de nieuwbouw wordt het meest gekozen, bijna 50%, voor de lucht/water warmtepomp. In nieuwbouw woningen is bodem/warmtepomp ook populair door het hoge rendement.

Bron: https://www.lg.com/nl/residentieell-energie-pakket

Warmtepomp ontwikkeling volop onderweg

De Nederlandse overheid werkt samen met het bedrijfsleven en fabrikanten om de warmtepomp ontwikkeling de juiste richting in stuwen. In het Warmtepomp Trendrapport komen drie belangrijke categorieën naar voren op het gebied van innovaties.

Als eerste richt een belangrijk deel zich op de technische doorontwikkeling van de bestaande warmtepompen. In het bijzonder is er focus op een hogere efficiëntie en stillere warmtepompen.

Ten tweede richten innovaties zich op een kostenverlaging van de warmtepompen. Voor consumenten moeten de investerings- en onderhoudskosten de komende tien jaar dalen. Door vernieuwde manieren van productie kunnen kosten aanzienlijk lager uitvallen.

Ten slotte richt de warmtepomp ontwikkeling zich ook op het gebruik van nieuwe materialen. Zodoende worden warmtepompen een stuk milieuvriendelijker. Er kan veel winst gemaakt worden met verbeterde koudemiddelen.

Belangrijke aandachtspunten aankoopproces

De warmtepomp ontwikkeling blijft met belangrijke uitdagingen zitten om de positieve trend door te kunnen zetten. Installateurs geven verschillende aandachtspunten aan in het aankoopproces die belangrijk zijn voor consumenten. Dit zijn belemmeringen voor de consument.

Onvoldoende isolatie

Voor de aanschaf van een warmtepomp dient je woning eerst geïsoleerd te worden, dit is een belangrijke stap. Zodoende bestaat de investering niet alleen uit de aanschaf van een warmtepomp maar ook het isolatie proces van je woning.

Bovendien krijgt de consument in 2021 een tegemoetkoming. Voor isolatie is een extra subsidie beschikbaar. Dit komt dankzij het samenvoegen van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH).

Aanschafkosten warmtepomp

Consumenten weten dat de warmtepomp een redelijke investering is, dat klopt ook. Voor de investering moet je denken aan een kostenpost van minimaal €5.000,-, maar deze investering kan oplopen. Daarnaast hangt dit ook af van het type warmtepomp die het beste past bij je woning. De ISDE-subsidie zorgt wel voor een verlaging van de investering.

Geluidsniveau

Veel consumenten denken dat de warmtepomp nog veel lawaai maakt. De komende jaren zullen er steeds stillere warmtepompen geïntroduceerd. Verder zijn er strengere geluidsnormen aangenomen door de overheid voor de warmtepomp die per 2021 ingaan. Op dat moment mag een warmtepomp niet meer dan 35 dB(a) produceren. De meeste warmtepompen produceren nu rond de 50 tot 65 dB(a).

Impact op de installatie

Je wilt graag weten als consument wat je moet doen met je huidige installatie in je woning. Afhankelijk van de huidige installatie en isolatie adviseert Energieplein welke warmtepomp het beste is voor je woning. Convectoren of vloerverwarming zijn gebruikelijk bij overgaan op de warmtepomp. Alle aanpassingen zijn afhankelijk van je keuzes.

Fysieke grote apparatuur

Consumenten zijn bang dat een warmtepomp veel ruimte in beslag neemt. Dit hangt volledig af van het type systeem. Zo heeft een buitenunit ongeveer 1m2 en heb je een extra ruimte in de woning nodig voor het boilervat. Over het algemeen is de hoeveelheid benodigde ruimte te overzien.

Warmtepomp Nibe
Bron: Nibe.eu

Over het Trendrapport

Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport is het toonaangevende jaarlijkse sectorrapport voor de duurzame warmtesector. Het rapport bevat essentiële cijfers, informatie over de warmtepomp ontwikkeling en geeft informatie over de toekomst van duurzaam verwarmen. Aan het onderzoek werkten 95 respondenten mee. De steekproef bestaat uit 78 installateurs en 17 fabrikanten van warmtepompen. Het onderzoek is tegen betaling te downloaden.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Je woning isoleren: klaar voor de warmtepomp - Energieplein - […] Met de stimuleringen die de overheid geeft gaan steeds meer mensen van het gas. Eén van de belangrijkste belemmeringen…
  2. Hybride warmtepomp kopen: de eerste stap van het gas af - Energieplein - […] toenemende positieve nieuws zorgt voor een goede ontwikkeling in de warmtepomp sector in Nederland. Wij zijn allemaal actief […]