Welke warmtepomp kies ik?

Door enorme drukte in de markt van warmtepompen is het erg lastig om advies te krijgen. Een eerlijke onderbouwing is voor ons, Energieplein, essentieel. In dit artikel vertellen wij je daarom: “welke warmtepomp kies ik?” Met extra extra uitleg waar je allemaal naar moet kijken.

Welke warmtepomp kies ik?

Deze vragen krijg wij van veel klanten die wij spreken en bezoeken. Dat is ook niet zo gek met een markt die binnen een jaar tijd volledig op zijn kop is gezet. Daar zijn twee belangrijke redenen voor, de verhoging van de subsidiebedragen voor een warmtepomp en de oorlog in Oekraïne die een energiecrisis in gang heeft gezet. Woningeigenaren zijn meer dan ooit bewust geworden dat er toch stappen genomen moeten worden.

Het kiezen is niet makkelijker geworden met zoveel meer keuze en adviesgesprekken die vaak niet meer dan een offerte zijn. Waarom neem ik een 6kw warmtepomp? Moet ik een monoblock warmtepomp nemen? Heeft een buffervat wel nut? Werkt een warmtepomp op mijn bestaande radiatoren? Allemaal vragen waar je een goed antwoord op wilt hebben.

Daarin willen wij toch verder helpen zodat je de juiste keuze maakt. Er zijn veel factoren die je voordat je een offerte voor een warmtepomp vraagt naar moet kijken, daar haken wij in dit artikel verder op in, welke warmtepomp kies ik?

Werking warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp in relatief simpele termen? De cyclus van een warmtepomp bestaat uit een aantal fases die je moet begrijpen, daarmee wordt ook duidelijk waar bijvoorbeeld geluid van de machine vandaan komt. Het koudemiddel zorgt ervoor dat de warmtepomp kan werken omdat deze een zeer laag kookpunt heeft.

Warmte wordt uit de lucht/grond onttrokken in het eerste proces, het verdampen. De verdamper is een warmtewisselaar waarbij er een overgang plaatsvindt van vloeibaar naar gasvormig. Door middel van een compressor wordt compressie toegepast en de vloeistof samengedrukt. Dit zorgt voor een stijging van temperatuur die toegepast kan worden voor het omzetten van warmte in de woning.

Er wordt wel eens gevraagd waar het geluid van een warmtepomp vandaan komt, van de compressor. Als deze langer moet draaien betekent dat dus meer geluid, daarom is de afstemming zo belangrijk van een warmtepomp.

Na dit proces vindt het condenseren plaats en met het expansieventiel wordt het koudemiddel weer onder lagere druk teruggebracht in de eerste fase, gasvormig. Hierna begint het proces weer overnieuw.

Type warmtepompen

Het type warmtepompen is te onderscheiden in twee varianten, een all-electric warmtepomp en een hybride warmtepomp. Beiden leggen wij nu uit.

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp wordt op de cv-ketel aangesloten. Simpel gezegd verzorgt de cv-ketel het sanitair warm water en is een back-up voor piekmomenten voor verwarmen van de woning. Je hebt dus nog steeds een gasaansluiting in de woning. Er zijn minder werkzaamheden nodig om een hybride warmtepomp te installeren.

Afhankelijk van het merk en product wat je aanschaft zit er verschil in het rendement. Bepaalde factoren zijn de omslagtemperatuur, aanvoertemperatuur van het cv-water, toepassingsmogelijkheden en ook het vermogen. Bepaalde warmtepompen zijn te koppelen aan iedere bestaande cv-ketel wat de investering lager maakt, bijvoorbeeld een Remeha hybride warmtepomp.

All-electric warmtepomp

Bij een volledig elektrische warmtepomp haal je de woning volledig van het gas. Dat betekent dat er geen cv-ketel meer aanwezig is. Daarom moet je meer aanpassingen doen aan de woning, inductieplaten voor koken, ander type radiatoren, etc. Een all-electric warmtepomp werkt op lagere temperaturen en voorziet de woning volledig van warmwatervoorziening en verwarming.

Monoblock en Split warmtepomp

Vervolgens zijn de warmtepompen leverbaar in verschillende technische uitvoeringen, een monoblock of een split warmtepomp. Bij een monoblock-uitvoering zitten alle componenten in een gesloten circuit in de buitenunit. Via de condensor wordt warmte afgegeven aan de cv-leiding die naar binnen is verbonden. Bij de split-uitvoering loopt het koudemiddel tussen de buiten- en binnen-unit. De condensor zit daarom in de binnen-unit, andere componenten zoals de verdamper en het expansieventiel zitten in de buitenunit. In een artikel over de monoblock en split warmtepomp gaan wij verder in de toepassingen en verschillende opties met een warmtepomp.

Welke warmtepomp kies je: de keuze voor een split- of monoblock warmtepomp zit de prijs, afmetingen/toepasbaarheid en de prestaties.

Is mijn huis geschikt?

Om te weten of je woning geschikt is voor een warmtepomp moet je naar twee belangrijke zaken kijken, de isolatie en de manier van het toepassen. Het isolatieniveau moet gecontroleerd worden van de woning. Woningen die na 2000 zijn vaak al redelijk geschikt voor een all-electric systeem, met soms wat extra aanpassingen. Is je woning voor 2000 gebouwd dan is het vaak goed om het isolatieniveau na te lopen. Matige isolatie zorgt ervoor dat een warmtepomp simpel gezegd vaker gaat draaien, aan en uit gaat. Dat soort momenten wil je zoveel mogelijk beperken. Lees meer over de geschiktheid van een woning in een eerder gepubliceerd artikel over de toepasbaarheid.

Welke warmtepomp kies je: is je woning matig tot redelijk geïsoleerd? Dan zul je altijd een hybride warmtepomp kiezen. Is je woning zeer goed geïsoleerd of gebouwd na 2000 dan kun je van het gas af. Maar de keuze zit vervolgens in de toepasbaarheid, budget en de wensen.

Keuze warmtepomp maken

Kiezen tussen een warmtepomp is er niet makkelijker op geworden met veel nieuwe producten die op de markt komen. Je wilt met een warmtepomp een zo goed mogelijk rendement halen, daarom moet je kijken hoe de warmtepomp verder wordt toegepast. Wij vinden de volgende drie factoren het belangrijkste in het maken van een keuze.

  1. Toepasbaarheid woning
    Welke systeem past het beste in je woning? Een hybride systeem zal vaak toegepast worden in woningen uit de jaren 60 tot 90. Tenzij er heel veel aanpassingen zijn gedaan aan de isolatie. Ook wil je weten wat voor warmteafgiftesysteem je gebruikt, vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren.
  2. Budget
    Een hybride systeem van Remeha kost zonder een nieuwe cv-ketel na subsidie zo’n €3.500,-. Investeren in een warmtepomp kan oplopen bij het kiezen van een ander merk, product of andere toepassing. Een all-electric warmtepomp is een stuk duurder dan een hybride systeem. Niet iedereen wil en heeft de financiën om die stappen te nemen in een woning. Een budget moet gerelateerd zijn het behalen van een rendement dat goed is. Een all-electric systeem kost vanaf €15.000,-. Vaak komen er ook nog andere kosten bij voor aanpassingen aan het huis.
  3. Wensen en behoeften
    Wij ontmoeten allerlei type klanten tijdens onze huisbezoeken. Iedereen heeft andere wensen, besparen op gas, onafhankelijk zijn en een bijdrage leveren aan een beter milieu. Deze vraagstukken behandelen wij om zo toe een keuze te komen.

Kiezen warmtepomp

Aan de hand van onderstaande voorbeelden geven wij een indicatie van de keuze voor een warmtepomp. Iedere woningsituatie heeft overeenkomsten maar ook weer bepaalde unieke elementen. Daarom vinden wij het belangrijk altijd de opties naast elkaar te leggen en de voordelen en nadelen uit te leggen. Uiteindelijk wil je een keuze maken die het meest overeenkomst met de wensen en het budget.

Voorbeeld 1 – Hybride warmtepomp

Type woning: twee-onder-een-kap
Gebruiksoppervlakte: 140 m2
Bouwjaar: jaren 80
Verbruik: 1500 m3
Warmteafgiftesysteem: radiatoren in de hele woning. CV-ketel is jonger dan 5 jaar. Aanvoertemperatuur staat op 50 graden normaal gesproken.
Isolatieniveau: ramen waren thermopane en zijn vervangen voor HR++ ramen. Verder is niks aan het isolatieniveau veranderd.
Keuze warmtepomp: in dit geval is de keuze voor een hybride systeem de beste omdat de woning niet geschikt is voor een all-electric warmtepomp. Een 4 kW systeem volstaat vaak al.
Investering: €3.500,- na subsidie zonder het vervangen van de cv-ketel. Een Remeha Elga Ace is een optie. Daarmee ga je minstens 65% besparen op gas bij een goede afstemming.

Voorbeeld 2 – hybride warmtepomp

Type woning: vrijstaande woning
Gebruiksoppervlakte: 160 m2
Bouwjaar: jaren 80
Verbruik: 1800 m3
Warmteafgiftesysteem: vloerverwarming beneden en radiatoren boven. Radiatoren in gebruik. Aanvoertemperatuur 60 graden. Een CV-ketel die vervangen moet worden.
Isolatieniveau: de woning heeft alleen spouwmuurisolatie gekregen in 2015 en is verder in de originele staat gebleven. Er zijn thermopane ramen en verdere isolatie is er niet.
Keuze warmtepomp: een hybride warmtepomp zou in dit geval de beste keuze zijn. Ondanks dat er vloerverwarming aanwezig is, is er sprake van warmteverlies doordat het isolatieniveau niet helemaal in orde is. Met een warmtepomp haal je minimaal 50% rendement. De keuze zou zijn om het volledige systeem te vervangen met een nieuwe cv-ketel en mogelijk nog in de toekomst de ramen door HR++ te laten vervangen. De investering zal zo’n €6.000,- euro zijn voor een nieuwe CV-ketel i.c.m. een 6kW hybride warmtepomp.

Voorbeeld 3 – all-electric warmtepomp

Type woning: vrijstaande woning
Gebruiksoppervlakte: 150 m2
Bouwjaar: jaren 90
Verbruik: 1100 m3
Warmteafgiftesysteem: vloerverwarming beneden, bovenverdieping elektrische radiatoren en een airco, aanvoertemperatuur op 50 graden.
Isolatieniveau: volledig na laten isoleren en ramen vervangen dor HR++ ramen.
Keuze warmtepomp: als het budget toelaatbaar is kun je in dit geval het beste de stap zetten naar een volledig elektrische warmtepomp. De terugverdientijd is een stuk langer maar levert na het terugverdienen ook meer op. Een Daikin Altherma 4kW is een goede optie te kiezen om volledig van het gas te gaan. Een investering van ongeveer €15.000,-.

Adviesgesprek voor een warmtepomp?

Wij werken vanuit de volgende stappen om tot een goed en passend advies te komen. Energieplein werkt in de regio Wierden en omstreken. Onze collega’s komen graag langs voor een gesprek.

1. Inventarisatiegesprek

Inventarisatiegesprek waarin de huidige situatie van de woning wordt besproken. Er zijn altijd andere zaken die toch naar boven komen die belangrijk zijn en waar wellicht nog niet naar gekeken is. Onze vragenlijst geeft meer inzicht in de wensen en behoefte voor uw woning en uw comfort.

2. Verduurzamingsmaatregelen bespreken

Uitleg over de mogelijkheden voor de woning aan de hand van de vragenlijst. Er zijn drie mogelijke toepassingen die het meest voor de hand liggend zijn binnen het verduurzamen van een bestaande woning, isoleren, zonnepanelen en een warmtepomp. Andere verduurzamingsmaatregelen kunnen ook maar zie je minder snel aan bod komen.

3. Technische uitleg over warmtepompen

Wij vinden een stuk basiskennis over de werking van een warmtepomp belangrijk. Deze informatie zorgt er namelijk voor dat je ook begrijpt hoe het systeem werkt omdat een warmtepomp een ander gedrag vraagt van een woningeigenaar in de woning. Je wilt ook weten of de meterkast geschikt is voor de warmtepomp. Deze technische uitleg is droge stof maar zorgt ervoor dat er extra kennisoverdacht is, wij vinden dat met Energieplein belangrijk.

4. Bepalen vermogensbehoefte van de woning

Om de vraag: “Welke warmtepomp kies ik?” te bantwoorden moet je weten wat eigenlijk de warmtevraag van een woning is. Dit zijn richtgetallen gebaseerd op onderzoek door specialisten. Deze kengetallen helpen om een goed beeld te hebben wat je aan vermogen nodig hebt. Daarnaast geeft deze berekening inzicht in de besparing in gas in m3 op jaarbasis en de bijkomende kWh aan stroom. Zo kun je ook een berekening maken van de terugverdientijd.

5. Welke warmtepomp kies ik?

Na de uitleg is een onderbouwing aanwezig waarom je bijvoorbeeld een type warmtepomp kiest, dat kan een split systeem zijn zonder een nieuwe cv-ketel of een volledig elektrische warmtepomp waarbij extra wordt geïsoleerd. Met Energieplein willen wij graag een eerlijk en helder advies geven zodat je als woningeigenaar volledig zeker bent van de keuze.

Advies

 

0 reacties